Mats Nilsson, L

Ett människoöde

Av , , Bli först att kommentera 1

Många är de människoöden under kriget som skildrats på olika sätt. Här är ett av dem.

I augusti 1943 när Czesław som vanligt tog en cigarett ute på gatan i Końskie i Polen greps han av Gestapo. Czesław förstår inte varför han är gripen, ingen berättar det för honom och han skickas till Auschwitz..

Han greps tydligen som politisk fånge, trots att han inte var inblandad i några aktiviteter som skulle motivera detta. Antagligen greps han slentrianmässigt för att fylla kvoten.

Den 8 oktober 1944 skrev han ett sista brev från Auschwitz.. Mot alla odds klarade han sig och befriades i januari 1945 när Röda armen nådde koncentrationslägret. Han gifte sig och levde i Polen, men småningom hamnade han i Sverige. Han avled i Stockholm.

Hans och andras levnadshistoria är en påminnelse om hur det kan gå när mordiska regimer griper makten. Han var en helt vanlig person, tillhörde ingen av alla de minoriteter som nazismen hade bestämt inte skulle få finnas. Ändå höll han på att bli ett av de otaliga offer för diktaturen. Något att tänka på.

7 oktober

Av , , Bli först att kommentera 1

En fin höstad, men vinden är allt litet kall. Tillbringade en del av den på sjukhuset med några ärenden. Det känns bra tt komma dit för ett besök och veta med sig att efteråt åker man hem igen.

Några som säkerligen längtar hem i dessa dagar är de israeler som kidnappades av Hamas i terrorattacken den 7 oktober 2023. Det var den största massaker på judar som ägt rum sedan krigsslutet 1945. De som i sin enfald tror att Hamas och Hizbollah är något slags ”befrielserörelser”, tar grundligt miste. De är i sin mordmani inget annat än fanatiker precis som de nazister som utförde folkmordet på Europas judar och romer under de mörka krigsåren.

Den 7 oktober 1944 inleddes slaget om Nordkalotten mellan Nazityskland och Sovjetunionen, Det är det hittills största slag som utkämpats norr om polcirkeln. Tyskarna tvingades på reträtt och förstörde allt de hann med innan de tog till flykten.

Stalin och Hitler hade tidigare varit bundsförvanter och delat upp Öst – och Centraleuropa mellan sig. Diktatorerna fann varandra i sin iver att lägga nya territorier under sig. I förlängningen skulle Stalin dra det längsta strået, men det blev kostsamt. Uppemot 20 miljoner av landets invånare dödades. Bara i det här nämnda slaget stupade 20 000 sovjetiska soldater.

Man kunde tänka sig att Ryssland fått nog av krig, men sådana som Stalin och Putin förblir sig lika. Det är bara att inse det.

Lögn och sanning

Av , , Bli först att kommentera 1

Regn idag. Och i inlandet har det kommit snö. Men det är bara att anpassa sig.
En som vägrar att anpassa sig till något annat än nävrätt är en viss Putin. För vilken gång i ordningen är oklart, hotar diktatorn återigen med kärnvapen.
Det har elakt sagts att Ryssland är ett Övre Volta med kärnvapen, syftande på hur stort Ryssland är när det gäller ekonomin. Landet använder officiellt 40 procent av BNP på militären. Den verkliga siffran är givetvis större än så. Till det kan läggas de pengar man lägger på att förryska de områden av Ukraina som man erövrat. Resultatet innebär att det knappast blir så mycket över för vanliga ryssars behov.
Den 6 oktober höll Hitler ett tal i det tyska parlamentet. Han prisade erövringen av Polen och hävdade att landet egentligen inte styrts av en regering som hade polackernas stöd, hur han nu kunde veta det.
Därefter låtsades han att sträcka ut en hand till britter och fransmän med löfte om fred. Tillsammans kunde man lösa ”judeproblemet”.
Vilket problemet var, sades aldrig. Givetvis därför att det inte fanns. Men den lösning som Hitler själv hade, var desto tydligare. Sex miljoner judar mördades.
Lögnen är alltid diktaturers viktigaste budskap. Det genomskådas oftast av omvärlden. Men just av det skälet, är det kanske svårt att inse när tyrannerna faktiskt talar sanning. Det gäller att alltid analysera noga. Både det som sägs och inte sägs.

Oktoberhändelser

Av , , Bli först att kommentera 1

En fin höstdag. Nu har vi varit morföräldrar i snart två dygn, och det känns verkligen bra. Idag fick vi höra hans röst via telefonen. Ibland kan det kännas svårt att förstå. Det ska bli kul att få se den lille pojken i verkligheten. Det är som min lärare i fysiologi uttryckte saken, när man tänker på hur mycket som ska klaffa borde man bli förvånad över att det oftast går bra, snarare än att fråga sig varför det någon går fel.

Några som också var inne på att saker och ting skulle falla på plats, var de tyska SS – soldater som anlände på ett fartyg till Luleå den 4 oktober 1940 . De skulle till Nordnorge för att förstärka de trupper som senare skulle anfalla Sovjetunionen.

Förbandet medförde vapen och ammunition, bland annat 780 gevär och tre pansarvärnskanoner, 50 bilar, lastbilar och motorcyklar. Transporten stred mot Sveriges neutralitet.
Att tyskarna inte bara transiterade sårade och soldater på permission utan även skulle forsla vapen och förflytta trupperna genom landet var en svårsmält tanke, redan då.

Men transporten fortsatte. Midsommar 1941 transiterades divisionen Engelbrecht genom Sverige till norra Finland. Under åren 1940–1943 forslades sammanlagt 2,1 miljoner tyska soldater, över 100 000 vagnslaster vapen och utrustning genom Sverige.

Av , , Bli först att kommentera 0
Så kom han då. Vår lille dotterson kom till världen tidigt i morse. En ny liten världsmedborgare. De är små i början, men det brukar ta sig med tiden. Själv var jag inte stor när jag föddes, knappt två kilo tung. Som ett mjölpaket, alltså. Så för att gardera mig, så jag till att lägga på 90 kilo till. Plus litet till, om sanningen ska fram.
Födelsetalet har dalat i Sverige på senare år. Förklaringen till varför det förhåller sig så, är många och svårbedömda. Säkert är dock att mänskliga samhällen som inte håller denna företeelse uppe, ite är hållbara i långa loppet. Och i det avseendet finns det länder där det ser betydligt sämre ut än här.
För att upprätthålla samhällets funktioner behövs det att befolkningstalet inte får sjunka. Antingen måste det till ett ökat barnafödande eller så får tillskottet ske genom invandring. Eller både och.
Dottersonen har påbrå utifrån. Min egen mamma är från Danmark och den nyblivna barnafadern har finska rötter. Behövs bara något från Norge och Island och vi har det Nordiska rådet personifierat.
Mitt eget danska påbrå har alltid varit en källa till glädje. Alltifrån barndomens somrar hos morfar och mormor till resor till och i vårt södra grannland i vuxen ålder. Min mamma hade sju syskon, så det finns en hel drös med kusiner att träffa och umgås med. Familjefesterna har varit många. Och jag ska nu ta på mig att försöka se till att det arvet får leva vidare till nytillskottet i familjen, på samma sätt som det har givits den nyblivna mamman, dotter Julia och hennes syster Kristin.
Som Lillbabs sjöng: vem du än är, så välkommen till världen!
Det kan tyckas att det är en farlig tid att börja livet på med krig i Europa och i Mellanöstern. Men man måste ändå försöka ha både hopp och framtidstro för både den egna familjen och alla andra som lever på detta lilla klot i utkanten av vintergatan.