Mats Nilsson, L

7 oktober

En fin höstad, men vinden är allt litet kall. Tillbringade en del av den på sjukhuset med några ärenden. Det känns bra tt komma dit för ett besök och veta med sig att efteråt åker man hem igen.

Några som säkerligen längtar hem i dessa dagar är de israeler som kidnappades av Hamas i terrorattacken den 7 oktober 2023. Det var den största massaker på judar som ägt rum sedan krigsslutet 1945. De som i sin enfald tror att Hamas och Hizbollah är något slags ”befrielserörelser”, tar grundligt miste. De är i sin mordmani inget annat än fanatiker precis som de nazister som utförde folkmordet på Europas judar och romer under de mörka krigsåren.

Den 7 oktober 1944 inleddes slaget om Nordkalotten mellan Nazityskland och Sovjetunionen, Det är det hittills största slag som utkämpats norr om polcirkeln. Tyskarna tvingades på reträtt och förstörde allt de hann med innan de tog till flykten.

Stalin och Hitler hade tidigare varit bundsförvanter och delat upp Öst – och Centraleuropa mellan sig. Diktatorerna fann varandra i sin iver att lägga nya territorier under sig. I förlängningen skulle Stalin dra det längsta strået, men det blev kostsamt. Uppemot 20 miljoner av landets invånare dödades. Bara i det här nämnda slaget stupade 20 000 sovjetiska soldater.

Man kunde tänka sig att Ryssland fått nog av krig, men sådana som Stalin och Putin förblir sig lika. Det är bara att inse det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.