Mats Nilsson, L

Rätta steg och felsteg

Ännu en fin sensommardag. Promenad genom parken bort till ICA Fyrklövern. Prövade att gå utan rullator, den fick så att säga rulla med och tjänstgöra som sittplats när vila behövdes. Det känns bra, även om konditionen är nära nog obefintlig än så länge. Man får ta ett steg i taget.
Några som tog ett stegen på ett helt annat sätt var de tyska SS – män som den 27 – 28 augusti 1941 mördade tusentals människor i Bessarabien.
När Tyskland anföll Sovjetunionen i juni 1941 förklarade också Ungern krig mot Sovjetunionen. Kamenets-Podolsk i västra Ukraina ockuperades av ungerska styrkor i juli 1941. Från mitten av juli till mitten av augusti skickade de ungerska myndigheterna mellan 14 000 och 18 000 judar med utländskt medborgarskap till Kolomija i närheten av Kamenets-Podolsk.
Där överlämnades de till tyska SS. Den 25 augusti bestämde de tyska nazisterna att judarna skulle avrättas. Enligt SS egen rapport mördades 23 600 människor. 14 000–18 000 av dem var ungerska judar och de övriga var judar från Kamenets-Podolskområdet.
Just då verkade tyskarna närmast oövervinnliga, men det skulle så småningom vända. I december samma år, hejdades tyskarna utanför Moskva och efter det skulle det mest handla om reträtt på alla fronter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.