Mats Nilsson, L

Gamla synder kastar långa skuggor

 

Den 11 september är ett datum som nog för alltid kommer att vara inristat i en sammanställning av betydelsefulla händelser. Det var just den dagen 2001 som attacken mot World Trade Center skedde i New York.

Terroristerna agerade som självmordspiloter och lät planen de flög även drabba Pentagon och skulle dessutom sannolikt ha drabbat även Vita Huset om det inte varit för de modiga passagerare på det planet som attackerade terroristerna så att planet istället kraschade på en annan plats.

Samma datum, den 11 september 1944, korsade amerikanska trupper för första gången gränsen till Tyskland. Hitlers Siegfriedlinje visade sig vara allt annat än ointaglig.

Finns det något samband mellan dessa händelser? På sätt och vis är det så, även om någon nog tycker att det är aningen långsökt.

Redan strax efter att Hitler kommit till makten 1933 redogjorde han för de ledande militärerna vad han ville ha dem att göra. Målet var att erövra områden österut, särskilt jordbruksmark. Sovjetunionen, som enligt Hitler styrdes av judar, skulle upphöra som stat. Men för att kunna göra det, var det först nödvändigt att ta itu med västmakterna, Frankrike, Storbritannien och USA. USA styrdes också av judar, påstod diktatorn.

Sedan vet vi hur det gick. Tyskland krossades genom ett tvåfrontskrig där landet pressades ihop från både öst och väst.

Innan dess hade dock miljoner judar och Romer fallit offer för nazisternas mordmaskin. Under kriget hade araberna i mellanöstern i många fall lierat sig med nazisterna. En del nazister flydde undan rättvisan och kom att bli engagerade i arabländer som Egypten där de kom att hjälpa härskare som Nasser i krigen med den judiska staten Israel som etablerats genom ett beslut i FN 1947,

Sedan dess har mycket annat hänt, och den process som inleddes i slutet av 40 – talet har inneburit att hatet mot Israel och alla världens judar nått nya höjder genom terrororganisationer som Hamas.

Antisemitism är en form av rasism, men den företeelsen sträcker sig faktiskt längre än så. Diskriminering är en sak. Att säga sig vilja utplåna ett helt folk är faktiskt så lågt man kan sjunka.

Det politiska ogräs som Hitler och andra sådde på 30 – talet har fortsatt att skjuta sina förkvävande skott. Det som återstår för oss som motsätter sig mördarna och deras medlöpare är en omfattande ogräsrensning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.