Mats Nilsson, L

Septembertankar

Nu är vi inne i andra halvan av september, men sommaren vägrar att ge vika. Soligt och fint. Livet känns onekligen bättre när vädret är bra.
Det var nog sämre ställt med den saken, oavsett väderlek, för de allierade soldater som luftlandsattes i Arnhem i Nederländerna den 17 september 1944. Tanken var att inta och försvara broar över Rhen innan tyskarna hann spränga dem.
Det gick inte så bra. De allierade led stora förluster. Kriget skulle fortsätta ytterligare ett antal månader och nazisternas mördande av Europas judar och romer skulle rentav eskalera.
Samma datum, den 17 september år 1179, gick den tyska nunnan Hildegard av Bingen ur tiden. Hon var en känd gestalt redan under sin levnad och med tiden blev hon helgonförklarad av påven. Idag skulle hon betecknas som en influencer. Hon vände sig bland annat emot de förföljelser av judarna som hade följt i spåren av korstågen. Hatet mot judar är ingen ny företeelse.
Det är inte heller något som försvann i och med Hitlers fall. Det framgår tydligt när man tar del av debatten om kriget i Gaza.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.