Mats Nilsson, L

Oktoberhändelser

En fin höstdag. Nu har vi varit morföräldrar i snart två dygn, och det känns verkligen bra. Idag fick vi höra hans röst via telefonen. Ibland kan det kännas svårt att förstå. Det ska bli kul att få se den lille pojken i verkligheten. Det är som min lärare i fysiologi uttryckte saken, när man tänker på hur mycket som ska klaffa borde man bli förvånad över att det oftast går bra, snarare än att fråga sig varför det någon går fel.

Några som också var inne på att saker och ting skulle falla på plats, var de tyska SS – soldater som anlände på ett fartyg till Luleå den 4 oktober 1940 . De skulle till Nordnorge för att förstärka de trupper som senare skulle anfalla Sovjetunionen.

Förbandet medförde vapen och ammunition, bland annat 780 gevär och tre pansarvärnskanoner, 50 bilar, lastbilar och motorcyklar. Transporten stred mot Sveriges neutralitet.
Att tyskarna inte bara transiterade sårade och soldater på permission utan även skulle forsla vapen och förflytta trupperna genom landet var en svårsmält tanke, redan då.

Men transporten fortsatte. Midsommar 1941 transiterades divisionen Engelbrecht genom Sverige till norra Finland. Under åren 1940–1943 forslades sammanlagt 2,1 miljoner tyska soldater, över 100 000 vagnslaster vapen och utrustning genom Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.