Som Fairtrade City tar vi ett socialt ansvar även utanför Umeås gränser

Moderaterna i Umeå fortsätter att driva på politiskt och medialt för att Umeå ska upphöra med vårt arbete med Fairtrade. Nu senast publicerades en replik av Madelene Nord (M) som helt fokuserar på att värna skattebetalarnas pengar. Ingen hänsyn tas till hur vi i Umeå kan bidra till att motverka barnarbete och slavliknande arbetsförhållanden genom att ställa krav i våra upphandlingar.

Till skillnad från Moderaterna är vi stolta över Umeås krav på rättvisemärkta produkter och vårt sociala arbete – i enlighet med de globala målen i Agenda 2030. Jag har därför valt att besvara Madelene Nords replik. Härnedan kan du läsa mitt svar:

I Umeå har vi valt att ha en upphandling som är ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbar. Detta är något som beslutats i kommunfullmäktige där såväl jag som Madelene Nord finns representerad.

För att kunna följa policyn och ha social och etisk hänsyn köper vi in rättvisemärkta produkter där det är möjligt. Detta gör vi för att säkerställa att barnen i våra skolor och medarbetare inom omsorgen inte ska serveras exempelvis kakao som är producerad under slavliknande arbetsförhållanden. Detta gör vi oavsett om vi är en diplomerad Fairtrade City eller inte. Vi köper in rättvisemärkta produkter för att vi följer vår upphandlingspolicy och tar ansvar.

Moderaterna vill inte att Umeå ska fortsätta handla rättvisemärkt för att de felaktigt anser att det inte är nog effektivt. Men de har inga egna förslag för hur vi ska arbeta för rättvisa villkor i andra länder.

I den rapport från Dick Durevall som Madelene Nord nu refererar är det intressant att hon inte väljer att ta med hans slutsats – att producentländerna får en klart högre andel av intäkterna och att kaffeodlarna får bättre betalt genom Fairtrades kriterier.

Umeå är en Fairtrade City för att vi i enlighet med Agenda 2030 vill arbeta för att ta socialt ansvar även utanför Umeå kommuns gränser. Vi är en Fairtrade City för att vi tror på jämlikhet och rättvisa villkor. Vi är Fairtrade City för att vi som kommun arbetar för en hållbar värld.

 

Nils Seye Larsen (Mp)

Ordförande för Styrgrupp Fairtrade City Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.