Ishockeyförbundets beslut är förhastat och orättvist

Det är corona-tider och detta ska givetvis tas med största allvar. Men det har bara gått fem dagar sedan regeringen beslutade om ett tak på 500 pers för ett evenemang, och det är lång tid kvar till den kommande säsongen börjar.

Att tuffa beslut i extraordinära tider kan slå orättvist är jag fullt medveten om, och jag hade haft en annan förståelse om man antingen avvaktat ett tag eller haft en öppenhet inför beslutet för att diskutera möjliga lösningar för de klubbar som efter en lång säsong äntligen såg dörren till en högre liga stå lite på glänt.

Men att nollställa en hel säsong rakt av utan att ens diskutera möjliga förslag – likt Premier League – för tillfälliga uppflyttningar och utökningar av SHL och Hockeyallsvenskan är djupt orättvist mot alla de lag som kämpat hårt och framgångsrikt för ett avancemang.

Att ett sådant avgörande beslut sker så förhastat riskerar att leda till spekulationer. För det är tyvärr inte första gången som Svenska Ishockeyförbundet anklagats för att agera på ett sätt som försvarar vissa klubbar framför andra. Så sent som i juni skrev Marcus Leifby artikeln ”Det stinker uppgörelse på lång väg…” Och det är tyvärr något som länge påtalats av klubbar i Hockeyallsvenskan och Hockeyettan.

Is i magen och en sund dialog med berörda klubbar för att finna den bästa lösningen hade varit att föredra. Tröskeln upp från Hockeyallsvenskan till SHL är enorm rent ekonomiskt och för klubbar som vädrar en möjlighet att kunna kvala till sig en plats innebär det redan i ett tidigare skede att man behöver ta en ekonomisk risk och rusta laget inför kval och en ev. uppflyttning. För Björklöven som ett exempel har topplaceringen i ligan gjort att man successivt kunnat börja räkna med extra intäkter på några miljoner för kvalet och då vågar man satsa vilket Löven gjort. Nu försvann dessa miljoner rakt av och så plötsligt stängs dörren till ett avancemang och det enorma ekonomiska tillskott som ett avancemang skulle innebära. Men satsningen är gjord, spelarna är här, och nu ska man då tvingas börja om från början.

Jag vet inte om det var så klokt av Modo och Björklöven att så snabbt gå ut med ett ställningstagande där de så snabbt inpå de drastiska förändringarna kräver att bli uppflyttade. För det kan tyvärr inge en känsla av att man försöker dra nytta av en extraordinär situation. Men å andra sidan fanns det företrädare för nedflyttningshotade lag som lika snabbt gick ut och krävde det stopp som nu blev – där ingen flyttas ned eller upp. Det är inte bra då dessa snabba utspel försvårar möjligheten för en sund och balanserad diskussion.

Men idag har tongångarna varit lite olika där Modo är chockade medan Björklöven uttalat sig lite mer balanserat. Där vill jag ge Björklöven och Anders Blomberg en eloge för hur man hanterat situationen och dialogen i denna svåra tid.

4 kommentarer

  1. hans Sjölander

    Det var väl företrädare för Löven som först var ute i media och krävde att bli uppflyttade!

    • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

      Hej Hans!

      Tack för din kommentar. Det är sant att båda klubbar lyft förslaget, och jag hittade nu faktiskt en artikel i Expressen där Löven påpekade att de skulle strida för platsen. Idag har dock tongångarna varit aningen annorlunda mellan klubbarna. Jag korrigerar texten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.