Krig, folkmord och humanitär katastrof i Tigray – Etiopien.

Som följd av kriget i Tigray med Etiopiska och Eritreanska styrkor, samt etniska miliser, är situationen för civilbefolkningen ytterst allvarlig. Redan nu finns allvarliga indicier på begångna krigsbrott, etnisk rensning, massvåldtäkter, plundring och folkmord. Dessutom hotar en större svältkatastrof civilbefolkningen i de krigsdrabbade områden.

Abiy Ahmed – från Nobels fredspris till krigsherre:

När Abiy kom till makten var det många som vädrade en förhoppning om att Etiopien äntligen var på rätt kurs mot demokrati, fred och öppenhet. Politiska fångar släpptes ur fängelse, oppositionspolitiker och partier tilläts återvända. Fria mediekanaler och journalister fick äntligen lov att agera mer fritt och objektivt.

Dessutom slöt Abiy fred med deras rival i grannlandet Eritrea, Isaias Afewelke, och äntligen kunde de båda grannländerna lägga bakom sig decennier av krig sinsemellan.

Det var allt detta sammantaget som motiverade för det fredspris som Abiy stolt mottog i Oslo 2019. Idag samlar priset damm under ruinerna av krig, svält och förtryck.

Konflikten mellan TPLF och Etiopiens regering under Abiy kan ses som en maktkamp mellan resterna av den tidigare regimen och den nya centralmakten i Etiopien. Men detta vore ett stort strategiskt misstag att dra denna slutsats då det är så mycket mer bakom kulisserna som står på spel.

Kriget är ännu ej över och instabiliteten i Afrikas horn sprider sig. I Etiopiens västra region Benishangul har förutom rapporter om massavrättningar på civilbefolkningen även stridigheter mellan Sudanesiska och Etiopiska styrkor rapporterats. Och det är just i detta område, Benishagul, som den omstridda Renässansdammen byggs.

I skrivande stund planeras ytterligare en massiv offensiv med de Eritreanska och Etiopiska arméerna i Tigray med målet att besegra TPLF. Och vi vet nu om att Somaliska styrkor deltagit i konflikten, samt att Förenade Arabemiraten varit direkt delaktiga med både avancerad militär utrustning och finansiering av krigets parter.

I förlängningen hotar kriget i Etiopien hela stabiliteten i Afrikas horn och utöver det riskerar vi åter få se folkmord och massvält med katastrofala följder för miljoner invånare.

Därför har nu flera länder börjat vädra deras yttersta oro. Nyligen uttalade sig fyra f.d. ambassadörer för USA i Etiopien:

“We have watched the conflict in Tigray with grave unease,” skrev diplomaterna David Shinn, Aurelia Brazeal, Vicki Huddleston and Patricia Haslach.

“We are also worried about the reported presence of Eritrean troops in Tigray, which could jeopardize Ethiopia’s territorial integrity … We are concerned about the worsening ethnic tensions throughout the country, reflected in the proliferation of hate speech and rising ethnic and religious violence.”

Den 29 januari var det Frankrikes tur att formellt genom deras utrikesministerium uttrycka deras yttersta oro för situationen i Tigray, i Etiopien och Afrikas horn:

”France is extremely concerned by the gravity of the humanitarian and food crisis in Tigray… Repeated and consistent allegations of serious human rights violations in the Tigray region cannot be ignored.”

Redan vid årsskiftet beslutade EU att pausa hela deras utvecklingsstöd till Etiopien på 88 miljoner Euro vilket är betydande för Etiopiens ekonomi. Och deras oro är befogad, redan nu kommer det alarmerande rapporter om vad som äger rum i Etiopien.

 

Folkmord, massvåldtäkter och plundring:

Nyligen rapporterades i flera oberoende nyhetskanaler om ett antal olika massavrättningar, bl.a. i Mai Kadra, och nu senast i katedralen i Aksum där uppemot 750 civila som tagit sin tillflykt ska ha avrättats. Detta har föranlett internationella reaktioner, bl.a. från Polen:

”Poland is deeply concerned with the news of the massacre of civilians, which was supposed to take place at the end of last year in front of the Church of Our Lady Mary of Zion in Aksum in the Ethiopian province of Tigray.”

Utöver detta kommer nu en rad allvarliga rapporter om massvåldtäkter. utförda av såväl Etiopiska som Eritreanska soldater i provinsen Tigray. Om detta har det rapporterats i bl.a. Reuters och AFP:

”Among a “high number” of allegations, particularly disturbing reports have emerged of people being forced to rape relatives or have sex in exchange for basic supplies, the U.N. Office of the Special Representative on Sexual Violence in Conflict, Pramila Patten, said in a statement on Thursday.”

Barnen är särskilt utsatta i en sådan konflikt i en rapport av UNHCR konstateras följande:

”12 weeks into the conflict, the situation is deeply troubling for children in Tigray.”

Man hänvisar då till svält, splittrade familjer, stängda skolor och total brist på vare sig sjukvård, mediciner eller material.

Denna svältkatastrof är inte bara konsekvensen av dålig skörd, krig och de enorma locust-problem som drabbat regionen. Enligt tidningen The Economist används svält som ett organiserat vapen för underkastelse:

”Ethiopia’s government appears to be wielding hunger as a weapon. A rebel region is being starved into submission”

Situationen för civilbefolkningen är ytterst allvarlig. En redan svår situation före krigets utbrott har allvarligt förvärrats, vilket beskrivs i en rapport av Oxfam:

“The three lethal Cs – conflict, coronavirus and climate change – have pushed millions of Ethiopians in Tigray to the brink. Even before the conflict, people had lost up to half their crops due to climate-fuelled plagues of locusts and they were struggling due to the devastating health and economic impacts of coronavirus. The conflict erupted in the middle of the harvest season, halting attempts to gather the remains of already depleted crops.”

“Families in South Tigray told us that they fled their homes in search of safety to neighbouring villages or the forest, surviving on little food and water. When they returned to their villages, they found that their homes and assets destroyed or looted.”

 

Tiotusentals Eritreanska flyktingar är spårlöst försvunna:

Före krigets utbrott i Tigray-provinsen fanns en rad olika flyktingläger fyllda av eritreaner som flytt undan ett av världens mest repressiva stater – Eritrea.

Nu är tiotusentals av dessa spårlöst försvunna. Eftersom det är bekräftat att Eritreas armé gått in i Tigray-provinsen finns en stor oro för vad dessa flyktingar riskerar att utsättas för. Så sent som för några dagar sedan rapporterade Aljazeera om ytterst allvarliga konsekvenser för de flyktingar som tillfångatagits av Eritreansk militär. Massavrättningar, våldtäkter och tvångsdeporteringar tillbaka till det land de flytt ifrån.

 

Etiopien är i en ytterst skör situation:

Det faktum att Etiopisk militär ej kunnat försvara dess territorium utan tvingats se på medan Sudanesisk militär vandrat över gränsen i området Benishangul-Gumuz, likafullt som de massavrättningar som skett i området utan något som helst beskydd av Etiopisk militär är klart oroväckande. När det dessutom står klart att Etiopisk militär är fullt beroende av Eritreansk militär för att kunna fortsätta kriget i Tigray, så blir det uppenbart. Den Etiopiska armén är kraftigt försvagad. Samtidigt pyr etniska konflikter runtom i Etiopien. Lägg därtill gränskonflikten med Sudan – alldeles intill den för Etiopien essentiella Renässansdammen, samt det kapade bidraget av EU på motsvarande 900 miljoner svenska kronor. Utöver detta ett land hårt drabbat av locust-invasioner. Den humanitära och geopolitiska situationen börjar bli ytterst allvarlig.

En etnisk grupp är extra utsatt i nuläget: Tigrinjer, som möts av förakt och hat, svält, krig och en uppenbar risk för etnisk rensning.

Det internationella samfundet får inte vända ett blint öga mot det som just nu pågår för fullt i Afrikas horn!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.