Svenska Rallyt

På dagens kommunfullmäktige fick jag en interpellation av Davis Kaza (AP) och Patrik Brännberg (AP). Två bra frågor om Svenska Rallyts etablering i Umeå.

 

Klimatförändringarna måste tas på större allvar

Ska vi ha en chans att begränsa klimatförändringarna innan det är för sent, så måste vi förstå hur allvarligt läget är. Medan det finns en oerhörd glädje i Umeå över att svenska rallyt kommer till oss, så är sorgen i Värmland än större över att förlora deras världsberömda vinterrally som funnits där i över ett halvt sekel. Men det gick inte längre, de kunde inte längre garantera snörika och kalla vintrar – på grund av klimatförändringarna. Och om inget drastiskt händer för att minska klimatutsläppen så är det bara en tidsfråga innan vi i Umeå går samma öde tillmötes.

 

En miljökonsekvensanalys måste göras

Jag instämmer i det som lyfts av flera miljöorganisationer i Umeå: Det behöver göras en ordentlig konsekvensanalys för vilken påverkan detta evenemang får för klimat och miljö. Klimatet måste tas på större allvar och vara en naturligt integrerad del som genomsyrar alla större beslut som fattas i kommunen. Det viktigaste arbetet framför oss nu är att identifiera de åtgärder som krävs för att begränsa miljökonsekvenserna.

 

Positivt med Svenska Rallyt i Umeå – men klimat & miljö måste prioriteras högre

Med det sagt, motorsporten är här för att stanna. Svenska rallyt innebär att vi under en vintervecka kommer ha en folkfest med över 100 000 besökare i Umeåregionen, med allt vad det innebär för oss Umeåbor och våra företag. Med VM-deltävlingen i Umeå ska vi nu göra vårt yttersta, tillsammans med kommunen, Visit Umeå och Svenska Rallyt för att bli ett hållbart föredöme inom motorsporten.

Miljöpartiet är positiva till att Svenska Rallyt kommer till Umeå. Men vi ifrågasätter att man inte tagit större hänsyn till vilka konsekvenser det får för klimat och miljö. Kommunens klimat- och miljöarbete måste integreras mer naturligt i alla de viktiga beslut vi fattar för kommunen.

 

Kan rallyt etablera sig permanent i Umeå?

För att deltävlingen ska kunna förbli här permanent i Umeå krävs det två saker:

 1. Motorsporten måste genomgå en fullständig klimatomställning.
 2. Klimatförändringarna måste hejdas så till den grad att vinterförutsättningar kan förbli här permanent i Umeå.

Lyckas detta så är vi självklart positiva till en permanent etablering i Umeå.

4 kommentarer

 1. Michael

  Svenska Rallyt: Börja med att läsa på om deras satsning med hybridbilar till 2022. All energi dom använder i fällt går på fosilfria bränslen som är ett krav sedan måmnga år. Ni i MP skriver hela tiden om klimatet (vädret) som om domedagen är här när som helst. Det kommer ej att hända pga Sveriges politik eller evenemang. Öppna ögonen och titta på länder i övriga världen som fullständigt skiter i allt och dumpar avfall i haven och eldar kol för elproduktion. DÄR HAR DU ORSAKEN TILL ER PANIK INOM MP.

 2. Håkan Rombe

  Det handlar också om Umeås varumärke. Umeå är en universitetsstad och har varit kulturhuvudstad. Ska Umeå i framtiden vara en stad som de flesta förknippar med en stor årlig rallytävling under flera dagar? Lockar det doktorander från hela världen till universitetet? Rallytävlingar brukar även dra till sig en svans som lever rövare på gator och vägar ”dag och natt” under den tid tävlingarna pågår med följd att många invånare som har möjlighet flyr staden.
  Det är verkligen utmanande i dessa tider med människornas stigande oro för klimatet. Vad lever Umeås ledande politiker i för bubbla?

  • Christian

   Vart finns belägg för att rallytävlingar drar till sig en svans av ”rövare”? Fotboll vet jag kan dra till sig bråkstakar, men från Värmland där tävlingen har körts tills nu har det varit en positiv folkfest. Jag kan inte tänka mig att en doktorand inom någon disciplin skulle avstå en intressant tjänst i Umeå pga en rallytävling en gång per år. Ska Umeås varumärke bestämmas av särintressen som ska definiera varumärket av omfattas av vissa saker och utesluta andra? Det är ett rätt uselt varumärke. Motorsport har drivit på energieffektivitet i årtioenden, ju mindre bränsle man har i fordonet, ju lägre vikt och därmed högre prestanda. På hybrid- och elbilsområdet är motorsporten långt före det vi ser på vägarna idag.

 3. Christian

  Det är klart att alla delar av vår värld skall sträva efter energieffektivitet och en så liten konsumtion av råvaror som möjligt. Motorsport har dock alltid handlat om att använda energi så effektivt som möjligt, ju mer bränsle man transporterar, desto tyngre fordon som resulterar i sämre prestanda. Moderna Formel 1-bilar är extremt effektiva hybrider med cirka 1000 hk från en väldigt liten förbränningsmotor, elmotorer och en möjlighet att återvinna bromsenergi och värmeenergi från bromsar och andra delar av konstruktionen. Detta går direkt till fordonsindustrin. Batterierna i dessa bilar är vad vi kommer att se i vanliga fordon om några år och fordon kommer att ha längre räckvidd, väga mindre och batterierna kommer att kräva mindre råvaror. Dessutom har man sen några år startat Formula-E med 100 % elektriska bilar för utveckla teknologin än mer.

  Det finns sporter som påverkar klimatet betydligt mer än motorsport, de stora världssporterna som t.ex. fotboll med enorma mängder resor, så krav på klimatsmarthet bör fokuseras på alla sporter. Tyvärr så blir motorsporten ofta enkel att angripa just pga att utövarna faktiskt kör fordon av olika slag, men det blir lite av symbolpolitik i mitt tycke. Jag tror att flera motorsporter påverkar utvecklingen av klimatfrämjande teknologi mer än de flesta andra sporter, då tillverkare bokstavligen tävlar med varandra om att framställa den mest energieffektiva teknologin.

  Lägger kommunen samma fokus på alla sportarrangemang som direkt eller indirekt påverkar klimatmålen så är jag för det, tyvärr ser jag sällan att man lyfter dessa frågor kring stora arrangemang som innebär massivt resande och konsumerande, men just motorsport genererar denna diskussion väldigt förutsägbart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.