Vattenskotrar

Nu är sommaren äntligen här, och vi kan ta oss ut och träffa folk efter den långa coronaisolationen. Och Umeå har oerhört mycket att erbjuda en härlig sommardag: promenad längst älven, utflykt till en närliggande sjö, simning vid en av våra fina badstränder, eller en middag vid en vattennära uteservering.

Men tyvärr blir många upplevelser vid vattnet störda av ett fåtal vattenskotrar. En enda vattenskoter kan leva om så pass mycket att det stör badfrid, umgänge och naturupplevelse för hundratals andra.

Självklart ska man kunna ha roligt till sjöss! Om det så är genom fart och fläkt. Men frågan är om mitt roliga inkräktar på andra personers tillvaro. Och det är inte bara bullret som kan störa med vattenskotrar.

Enligt Sjöfartsverket har antalet olyckor med vattenskotrar ökat markant och många av dem är allvarliga. Flera av dem med dödlig utgång, däribland i Umeälven.

Det finns absolut förare av vattenskotrar som visar hänsyn, som kör långsamt i områden tills de kommer ut på farleder där det är tänkt att just vattenskotrar ska kunna köra. En eloge till dem. Men att några sköter sig löser inte grundproblemet.

Om svensk lag tillämpades så skulle det inte vara något problem. Vattenskoterförordningen säger att vattenskotrar enbart får framföras på allmänna farleder eller särskilda platser som länsstyrelsen pekar ut. Perfekt! I Västerbotten pekar länsstyrelsen ut sju sådana platser, ingen i närheten av badplatser, känsliga naturmiljöer eller platser där människor umgås.

Men problemet är att polisen och kustbevakningen inte tillämpar den här förordningen, eftersom den strider mot EU-lagstiftning. Vi får inte ha en regel som gäller enbart för en viss typ av vattenfordon: vad som gäller vanliga båtmotorfordon måste gälla även vattenskotrar. Vi kan alltså inte förbjuda just vattenskotrar på ett område utan att också förbjuda alla andra båtmotorfordon.

I det här läget så måste vi i Umeå vara lite kreativa för att hitta en lösning. Och vi är övertygande om att det bästa vi kan göra är att införa fler fartbegränsningar på vatten. Det är betydligt svårare att köra på ett sätt som stör och som är farligt för andra om man kör i låg fart.

Det är länsstyrelsen, inte kommunen, som tar beslut om fartbegränsningar. Men för länsstyrelsen så väger det tungt om kommunen lämnar in ett ställningstagande. Därför vill vi se att kommunen tar fram ett förslag på områden där vi vill se fartbegränsningar.

Nu har den här frågan lyfts av oss, med Socialdemokraternas hjälp, i Miljö- och hälsoskyddsnämnden, och ett arbete har påbörjats. Var gärna en del av detta ni! Vi har fått viktig feedback från gruppen ”Badfrid – för hänsyn i vattnet”, organiserad från Umeå, och jag är övertygad om att det är många andra som har synpunkter på den här frågan. Var är det viktigast att få upp fartbegränsningar? Så vi kan ha bullerfria och säkra somrar vid våra stränder.

2 kommentarer

 1. Sofia

  Men TUSEN TACK för att du lyfter den här frågan! Jag är en av många, många som inte längre njuter av friluftsliv tex vid Stöcksjön eller längs umeälven. Tidigare gick vi flera gånger i veckan längs strandpromenaden, särskilt ner mot Backenområdet och vidare mot Baggböle. Men några enstaka personer, som tillåts vråla sönder miljön gör att vi i princip har slutat med det. Fåglar störs o far upp och ljudet ger stress för djur o människor som inte kan komma undan. Hur i friden kan detta vara tillåtet?! Kör gärna mitt i stan, o gasa på, mindre skada skedd där. Men på sjön o längs älven borde någon sorts allmän hänsyn råda! Det är verkligen inte någon självklarhet att allt ska vara möjligt bara för att det tillhandahålls en viss typ av fordon som gör det möjligt! Nej, begränsa mer o gör det nu, inte en dag för tidigt! Ni har garanterat en majoritet av folk med er, även om vi inte är högljudda!

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Tusen tack för din kommentar Sofia!

   Instämmer till fullo i vad du skrivit, vi kommer fortsätta göra vårt yttersta för att stå upp för den ”tysta majoriteten” vid våra stränder, kust, sjöar, älvar och vattendrag 🙂
   Just nu ser vi över vilka möjliga verktyg som vi i kommunen kan och får lov att använda för att begränsa vattenskotrar och värna naturfriden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.