Den humanitära katastrofen i Tigray måste få ett slut! Kriget måste upphöra och humanitär hjälp nå fram.

Den 4e november 2020 eskalerade konflikten i Etiopien mellan TPLF och statsminister Abiy Ahmed till ett fullskaligt krig. Genom att gå in med Etiopiens armé, tillsammans med Eritreas armé och understödd av etniska miliser, öppnade Abiy ’pandoras box’. Med tragiska konsekvenser för civilbefolkningen – i synnerhet i Tigray.

 

Kriget som världen glömde bort?

I sju månader har ett blodigt och smutsigt krig pågått i den Etiopiska provinsen Tigray, med tragiska och fullständigt oacceptabla konsekvenser för civilbefolkningen. I en provins med 6 miljoner invånare är nu 2 miljoner av dessa internflyktingar som fått lämna allt och fly kriget. 5,2 miljoner är i akut behov av humanitärt bistånd för att undvika en svältkatastrof, som enligt FN riskerar bli den värsta som världen skådat i decennier.

I inbördeskriget i Tigray har civilbefolkningen inte enbart drabbats som en konsekvens av kriget, utan svält, massvåldtäkter och massavrättningar har systematiskt använts som vapen direkt riktat mot civilbefolkningen. Mot den etniska folkgruppen tigrinjer, vilket inte kan betecknas som annat en etnisk rensning och folkmord.

Nästan samtliga vårdinstitutioner i provinsen har plundrats och totalförstörts. Landegendom, kreatur, skördar, jordbruksredskap har systematiskt plundrats. Civilbefolkningen har förvägrats möjligheten att odla och det råder nu akut brist på mat i hela provinsen.

Än idag är det omöjligt för den humanitära hjälpen att nå fram och återkommande plundras leveranserna av militära grupper. Sammantaget är läget nu så pass akut att enligt FN inom kort uppemot hundratusentals riskerar dö i svält.

Nima Elbagir, utrikeskorrespondent för CNN sammanfattade i ett reportage om de fruktansvärda massvåldtäkter som skett och som fortsatt pågår i Tigray:

”This is rape as a weapon of humiliation, a weapon of collective punishment…”

I en intervju av Cannel 4 intervjuades Elbagir om massvåldtäkterna i Tigray. Där konstaterade hon följande:

”For those who are familiar of what happened in the former Yugoslavia, what happened in Darfur which I covered, it has the chilling overtones, a very similar feeling that these women aren’t just part of a conflict to push the Tigrayans of the land. This is about erasing Tigray, the Tigrayan identity and the Tigrayan bloodline, which is one of the hallmarks of genocide.”

För er som vill fördjupa er i det fruktansvärda som sker kommer jag att längst ner i artikeln publicera länkar till internationella nyhetsreportage och NGOs. Där finns bevisen för att civilbefolkningenmedvetet utsatts för krigsförbrytelser och etnisk rensning; massavrättningar, svält, massvåldtäkter, plundringar, tvångsdeporteringar, massarresteringar, m.m.

 

Det internationella samfundet måste öka påtryckningarna på Etiopien och Eritrea!

Redan dagar efter krigets utbrott framkom att inte bara den etiopiska armén utan även etnisk ahmarisk milis – och eritreanska styrkor använts i kriget i Tigray. Östafrikas motsvarighet till Nordkorea under ledning av den hänsynslöse diktatorn Isayas Afewerki har tillsammans med Abiy Ahmed (Nobels fredspristagare 2019, fullständigt vansinnigt att han fick det priset) sett deras chans att göra sig av med deras värsta maktfiende – TPLF. Utan någon som helst hänsyn till civilbefolkningen har de under dessa sju månaderna gjort sig skyldiga till smutsigt krig som målmedvetet och systematiskt angriper den oskyldiga civilbefolkningen i provinsen.

Ända till mars 2021 förnekade Abiy Ahmed att eritreanska styrkor skulle vara delaktiga. Sedan tvärvände han, erkände och lovade att dessa styrkor skulle lämna Etiopien. Nu i början av juni har tvärtemot vad han lovat de eritreanska styrkorna mobiliserat och intensifierat sitt militära engagemang i Tigray!

I sju månader har hjälporganisationer, FN, Röda Korset, m.fl. begärt att få tillgång till den hårt drabbade civilbefolkningen. Den stundande svältkatastrofen har varit känd sedan början av året. Likaså de systematiska våldtäkterna, plundringarna, deporteringarna, och massavrättningarna av oskyldiga civila.

Nu är läget akut! Kriget måste upphöra – omedelbart.

 

Länkar:

UNOCHA situation report: Ethiopia

Aljazeera – Exposing the war in Tigray

CNN – Massacre in the mountains

France24 – Video of Tigray massacre lift lid on ’war without photos’

Reuters – Ethiopias crackdown on ethnic Tigrayans

Sky News – Ethiopia: Hundreds executed, thousands homeless – the human cost of fighting in Tigray

Channel 4 – The Horrors of the Hidden War: Inside the Tigray conflict in Ethiopia

Reuters – EXCLUSIVE UN official accuses Eritrean forces of deliberately starving Tigray

 

Detta var ett axplock, finns oändligt många fler artiklar om katastrofen i Tigray. För dig som har frågor eller vill få veta mer, skriv gärna en kommentar!

6 kommentarer

 1. Ulf Parde

  Nu har brottslingar som ska utvisas kommit på, att de kan stoppa utvisningen gm att vägra ta coronatestet (vilket mottagarlandet kräver). Moderaterna har visst föreslagit tvångstest. Men justitieminister Morgan Johansson (S) går inte med på det med motiv. att det skulle vara ”långtgående”. Undra sedan på att vi har fått nog av Sveriges mesiga migrationspolitik och en regering som vill vara en ”humanitär stormakt”. Det innebär att regeringen vill skydda allt och alla i hela världen utom vårt eget land och folk. Hjälp på plats har jag däremot inget emot.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej Ulf, jag förstår att du vill föra fram ditt budskap. Jag förstår dock inte vad det har med min artikel om den humanitära katastrofen i Tigray att göra. Det enda som skiljer oss och S från Moderaterna är att vi just vill hjälpa på plats, exempelvis här, medan Moderaterna vill skära ner rejält i ’vår hjälp på plats’ nämligen vårt bistånd.

 2. Erik S

  Hej. När det handlar om etnisk utrensning i världen brukar religion spela en roll. Jag är inte insatt över huvud taget så kanske du kan berätta om det är så att det folkslag som utsättas för övergreppen är trogen en viss religion och vilken? Och om angriparna är trogen en annan religion och vilken i så fall? Eller om jag har fel i mitt antagande och att drivkrafterna bakom den ”etniska utrensningen” är något annat än religion. Vilka motsättningar som har skapat konflikten vore intressant att veta. Ekonomiska, brist på demokrati, skeva ägandeförhållande eller om det inte går att definiera så ensidigt?

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej Erik och tack för din kommentar! Det stämmer att religioner eller snarare religiösa pretexter för vad som egentligen handlar om makt, av och till spelar en roll. Dock ej i det här fallet. Den etniska tigrinska minoriteten tillhör samma religiösa grund som den etiopiska och eritreanska koalition som i det här fallet stödjer det militära ingripandet i Tigrayprovinsen. Det här är snarare en maktpolitisk kamp med etnonationalistiska/rasistiska undertoner.
   En konflikt är ofta svår att beskriva, men det finns sex viktiga grundförklaringar:
   1. Etiopien är ett av världens äldsta existerande länder. Under lång tid växlades kungamakten mellan två etniska minoriteter: Ahmarer och tigrinjer. I slutet av 1800-talet angrep Italien med mål att skapa en koloni. En fredsuppgörelse slöts mellan den dåvarande ahmariska kungen Menelik II och Italien som gynnade dem båda. Hela det tigrinska området delades i två, där Italiens del är det som idag är Eritrea. Den tigrinska delen i Etiopien kom att föringas och förbli fattigt och underutvecklat.
   2. Haile Selassie avsattes 1974 i en militärkupp. De norra delarna av Etiopien (bl.a. Tigray) drabbades av svält, rebellgrupper som slogs för ett självständigt Eritrea anslöts av rebellgrupper som slogs för bl.a. Tigrinjers ställning. Utöver detta växte ett otal etniska och politiska rebellgrupper upp mot en hårt förtryckande militärregim under ledning av Mengistu Haile Mariam. Etiopien försköts in i ett fullskaligt inbördeskrig som slutligen ledde till militärregimens fall och ett självständigt Eritrea. Tigrinska TPLF under ledning av Meles Zenawi tog makten och behöll den i över 30 år, fram till för c.a. 3-4 år sedan.
   3. Eritrea kom att utvecklas till en diktatur hårt styrd av diktatorn Isayas Afewerki. Även Etiopien kom att få ett totalitärt styre. Båda dessa hamnade i bitter konflikt med varandra vilket 98-99 ledde till krig mellan Etiopien och Eritrea. Därmed kom Etiopiens nya styre under Abiy Ahmed och Eritrea under Isayas Afewerki att ha en gemensam fiende: Det tigrinska TPLF.
   4. En sista viktig faktor är en fundamental konstitutionell skiljelinje mellan TPLF och flera andra etniska rörelser som förespråkar en etnisk federalistisk konstitution, gentemot främst ahmariska rörelser och nu Abiy Ahmed som förespråkar en starkt centralstyrd nation.
   5. Under ytan av en totalitär regim i Etiopien under decennier, och som följd av stark etnonationalistisk propaganda, har hatet mot olika etniska grupper – i synnerhet mot tigrinjer men även mellan oromer, ahmarer och ett otal andra etniska grupper i Etiopien kommit att blossa upp. Här har även etniska/historiska konflikter över bördiga landområden spelat in.
   6. Slutligen har vi en geopolitisk konflikt mellan bl.a. Sudan och Etiopien, dels över gränslandet Al Fashaga, men i synnerhet över den stora Renässansdammen som byggs i Etiopien i ett av Nilens viktiga tillflöden av vatten. Här har Sudan och Egypten kommit att alliera sig mot den nya koalitionen Etiopien/Eritrea.
   Sen finns det mycket mer att säga om konflikten men jag tror jag lyckats få med det mesta 🙂

 3. sanning varar längst

  Jag uppskattar om Du någon gång skulle förmå dig att skildra hela sanningen/andra sidan om Tigray-konflikten och svälten. En del av det Du skriver är givetvis sant MEN mycket av det Du skriver om bygger på felaktiga uppgifter. Du bidrar med att eskalera konflikten genom ge folk en felaktig bild. Snälla undvik att vara ensidig. Jag förstår att du har en politisk agenda men viss måtta av sanning är till allas bästa.
  Vad hände med den gyllene och fundamentala grundpelaren i rapporteringen om tvåsidighet?

  TPLF är terrorister som Etiopiens regeringen har att handskas med. Dessa terrorister försvårar bla matleveranser till befolkningen i Tigray. Detta är en välkänd taktik de har använt tidigare(se referens nedan). Du skulle aldrig skriva om USA skulle vägra att förhandla med Hamas eller annan terroristorganisation. 

  Du kan läsa dessa artiklar (ena journalistisk och den andra vetenskaplig / evidensbaserad) för att få en bättre förståelse för TPLF: s grymheter och Tigraykonflikten.

  https://www.ascleiden.nl/news/atlantic-community-mistake-ethiopia-counter-productive-statements-and-data-poor-policies-eu-and

  https://budbararen.nu/artikel/vad-hander-i-tigray/

  -Varför nämner du aldrig om centralreringens stöd till de drabbade i Tigray som även FN har hyllat? Är din agenda att sprida TPLF-terroristernas agenda?
  Fram till nyligen tillhandahölls, nästan 70% av all humanitärt bistånd till Tigray (https://ethiopianmonitor.com/2021/03/04/fed-govt-spends-1- 87bln-bir-to-support-3-8mln-people -in-tigray /) av den etiopiska regeringen från sina egna bestånd (och enligt UNOCHA, tidigare konflikten startade var sedan cirka 950 000 människor i Tigray i behov av brådskande humanitärt bistånd) (https://reliefweb.int/report/ethiopia/ etiopien-tigray-regionen humanitär-uppdatering-situation-rapport-30-mars-2021) och totalt ca. 1,8 miljoner var sedan i programmet för livsmedelssäkerhet i flera år – frukten av 27 års mismanagement av TPLF: s terrorstyre. Endast cirka 30% tillhandahölls av den internationella givarsamhället, var mycket av Världsmatsprogrammet. Dess kock David Beasley den 25 februari 2021 hade anständighet att gratulera den etiopiska regeringen för sina ansträngningar (https://waltainfo.com/wfp-chief-commends-progress-of-humanitarian-assistance-in tigray /).

  -Varför nämner du aldrig om den brutala massakern (Amnesty) som skett under konflikten, den utförda av TPLF-terroristerna? (https://www.amnesty.se/aktuellt/hundratals-civila-dodade-i-massaker-i-tigray-regionen-i-etiopien/).

  -Varför nämner du aldrig om raketerna som TPLF-terrorsiterna sköt mot Eritrea eller Amhara-regionen (https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/amp/world-africa-54942546)
  (https://www.google.com/amp/s/www.voanews.com/africa/tigray-forces-fire-rockets-neighboring-ethiopian-region%3famp)

  Tack

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej och tack för ditt meddelande. För det första vill jag dock klargöra att jag vare sig har en politisk agenda eller politiskt intresse av att propagera för endera sidor. Det är enligt mig en ganska grov anklagelse.

   För det andra vill jag vara tydlig med att jag varken lyssnar till s.k. ”TPLF lies”, men ej heller på motsatsen, ”Abiy lies”. Därav har jag valt mina källor noga med krav på objektivitet och evidenser.

   Jag är ingen försvarare av TPLF som styrde Etiopien totalitärt och förtryckande, bl.a. uppmärksammade jag de svenska journalisterna som fängslats i deras försök att få fram sanningen om Africa Oil i Ogaden. Dessutom var diktaturen under Meles Zenawi en grogrund för korruption och maktmissbruk. Det rådde totalt förtryck på grundläggande demokratiska fri- och rättigheter. I den här artikeln valde jag att fokusera på civilbefolkningens situation. Jag kan absolut beskriva konflikten men den är en komplicerad och svårt infekterad historia som bör beskrivas objektivt mellan ett flertal olika makt-aktörer.

   Du har skickat ett antal länkar varav vissa tyvärr inte fungerade. De som fungerade var de tre första och de sista från BBC.

   När det gäller de två första artiklar så är de tyvärr också biased och saknar vissa viktiga element i den snabba eskaleringsprocess som skedde under 2020. Men här åligger ansvaret på alla stridande parter.

   När det gäller massakern i Mai Kadra så stämmer det som du säger att den utförts målmedvetet mot icke-tigrinjer. Fruktansvärt dåd.

   Den här artikeln har som sagt fokuserat på civilbefolkningens situation i Tigrayprovinsen. Jag skulle absolut kunna skriva om raketattackerna likaväl som de militära operationerna av den ahmariska milisen i västra Tigray, Eritreanska styrkors operationer initiellt i norra Tigray men sedermera i centrala Tigray, samt ENDFs operationer.

   Avslutningsvis, jag stödjer varken TPLF, Abiy Ahmeds regering eller Esayas Afewerkis. Alla bär sammantaget ansvaret för den hastiga eskaleringen där kriget kommit att bli ytterst smutsigt, vilket bekräftats av den etiopiske generalen, ansvarig för specialstyrkorna i Tigray. Men faktum återstår att:
   1. Civilbefolkningen drabbats oerhört hårt
   2. Bekräftade massavrättningar, massvåldtäkter, plundringar och arresteringar skett i så omfattande skala att man ej längre kan prata om en ”tragisk konsekvens av krig”, utan som Nima Elbagir föredömligt beskriver som ”a systematic weapon of war”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.