Moderaterna stoppar ny el – skyller ”elbristen” på Miljöpartiet!

Den här artikeln fyller två viktiga syften: Att bemöta de lögner som sprids om Miljöpartiet och kärnkraft, och att upplysa om hur Moderaterna blockerar ny viktig elproduktion i Sverige – samtidigt som de beskyller oss för ”elbristen”.

 

Lögnen om ”ny kärnkraft som stoppas av Miljöpartiet”:

I Sverige finns ingen lag mot etablering av ny kärnkraft i privat regi. Ändå finns det hittills inte en enda aktör som vill investera i ny kärnkraft i Sverige. Så sent som i förra veckan bekräftades det av Sveriges nya gruvälskande näringslivsminister i en artikel i DN där han sade följande:

– Det är inte troligt att vi får se projekt med ny kärnkraft. Men om någon kan räkna hem den ekonomiskt, finns det inget hinder i energiöverenskommelsen.

Det är alltså inte Miljöpartiet som vare sig stängt befintliga reaktorer eller blockerar för nya reaktorer. Det är inte heller Miljöpartiet som beslutat om den elmarknad som Sverige nu har och det märkliga oligopolsystem som gör att energibolag kan ta ut rejäla avgifter för kraftnätet, samtidigt som kraftnätets upprustning och utbyggnad över tid varit eftersatt.

Miljöpartiet i regering har varken som Tyskland tvångsstängt all kärnkraft, eller som Finland pumpat in skattemedel i en misslyckad utbyggnad av kärnkraft.

Två statliga initiativ med förödande resultat för ländernas elförsörjning. Sverige däremot är ett av de länder i Europa som har ett elöverskott, och även med de ökade elpriserna i södra Sverige betalar en genomsnittlig svensk mindre än en genomsnittlig fransman – i världens mest kärnkraftstäta land. Även i Finland som valt att satsa på just kärnkraft är elen generellt betydligt dyrare än i Sverige.

 

Moderaterna blockerar ny elproduktion i södra Sverige!

I södra Sverige behövs det ny elproduktion av två skäl, dels för att möta en växande efterfrågan, men även för att öka överföringskapaciteten av el från norra till södra Sverige.

Det finns ett stort intresse att bygga ut ny elproduktion och flera aktörer står och stampar för att få komma igång. Men den gröna industriella revolutionen stöter på kraftigt motstånd.

Kustvind AB’s vindkraftsprojekt vid Skurup-Trelleborg skulle ha kunnat generera 2 TWh el men stoppades av lokala Moderata politiker. Samma sak med Eolus planerade 20 vindkraftverk i Öresund utanför Kävlinge, där den Moderatledda kommunen också sade nej, med hänvisning till att de vill ha “stabil baskraft” och att det inte “blåser hela tiden”. Detta argument bygger på två missförstånd om vindkraft – att havsbaserad vindkraft är instabil, samt det lite mer pikanta påståendet att det finns många vindfria dagar kring Skånes kust. Inte för inte är Malmö känd som “staden där du alltid cyklar i motvind”.

I båda dessa fall var det moderatstyrda kommuner som satte stopp för ökad elproduktion, arbetstillfällen, tillväxt och investeringar. Och det är tyvärr inte de enda exemplen på där Moderaterna säger nej till ny vindkraft. För även i Stockholms län och Bohuslän säger Moderaterna nej till ny elproduktion.

Totalt rör det sig om nästan 60 TWh ny elproduktion som Moderaterna vill stoppa! Det motsvarar lite mindre än hälften av Sveriges totala elanvändning per år.

 

0 kr till ny kärnkraft – i M, KD och SDs budget…

Istället för att låta det gröna kapitalet arbeta för ökad elproduktion påstår Moderaterna att de vill att staten ska investera miljarder med kronor och tiotals år med att bygga icke förnyelsebar kärnkraft. Detta bidrar knappast till billigare el, och slutsatsen man kan dra av detta beteende är att Moderaterna trivs alldeles utmärkt med stagnerande tillväxt och höga elpriser, och så må det vara.

Men när väl deras budget klubbades igenom i Riksdagen så uppdagades en sak. För trots högljudda rop på ny kärnkraft så fanns det i deras budget avsatt – 0 kr för ny kärnkraftsproduktion!

Det enda som fanns med var mikroskopiska satsningar på kärnkraftsforskning, som möjligen kan ge resultat om ett par decennier.

 

11 kommentarer

 1. arbetare

  Och hur tycker du att vindkraften levererar just nu ?

  Vi bränner 140.000 liter diesel i timmen för att Polen inte längre kan exportera nog el för att täcka vårt underskott sedan norrmännen stängt sin överföring pga att vi aldrig ”betalar tillbaka” .

  Det finns fullt fungerande reaktorteknik tillgänglig så problemet ligger i de aktivister som använder sina titlar till att fördröja och förhindra allt som de inte gillar .

  Varför budgetera pengar för att forska i något som redan finns framtaget ?

  Vi kan ha fungerande reaktorer på plats innan 2030 som ”äter” avfallet från de gamla reaktorerna om bara viljan finns , ryssarna har byggt såna reaktorer sedan länge …..

  Ta bort de hiskeliga straffskatterna på kärnkraftsel och slopa subventionerna för vindkraften så får vi konkurrens på lika villkor och en möjlighet för oss vanliga arbetare att slippa frysa i mörka och kalla hus vintertid då snurrorna står stilla och solcellerna är översnöade .

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Ja nu är du tyvärr lite fel ute. Polen begärde hjälp med att få igång oljekraftverket i Karlshamn för att täcka deras egna underskott. De importerar årligen stora mängder el av Sverige. Inte tvärtom som du påstår.

   Gällande frågan om att satsa på forskning, det får du nog ställa till M, KD och SD, för det är deras budget.

   Precis som du nämner, det är möjligt att ha fungerande reaktorer 2030. Det är om 9 år. Fram till dess vore det nog klokt att bygga ut det vi kan bygga ut, t.ex. havsbaserad vindkraft. Såvida inte du är fine med höga elpriser i nio år till..

 2. Svenne

  En av orsakerna sa i alla fall bolagen var att det inte blåste och att vattenkraften väntade på att isarna skulle lägga sig på magasinen .Så nog finns en brist alltid.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Samt att kärnkraftsreaktorer i Sverige vid två tillfällen de senaste månaderna fått tekniska problem som medfört att de fått dra ner på produktionen. Den stora orsaken söderut har dock främst varit brist på elproduktion i Europa vilket lett till prisökningar i Sverige.

 3. Ulf Parde

  Alla vet, att mp hela tiden vill stoppa kärnkraft och gruvbrytning samt även bilism.
  Det enda mp inte vill stoppa är massinvandringen.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Ja du lyckas än en gång smacka till med en harang av fördomar om MP. Men jag föreslår att du fördjupar dig i vår politik, kan vara bra att sätta sig in lite innan man slänger sig med påståenden.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Ja enligt artikeln är det fullt möjligt med små kärnkraftreaktorer till 2030. Det är 9 år till dess. Så vill man ha kvar höga elpriser i nio år till ska man absolut lägga sin tilltro till ny kärnkraft. Annars finns ju möjligheten att satsa på det som är fullt utbyggbart nu. T.ex. havsbaserad vindkraft.

 4. Olle BK

  Hmm, det här måste ju ha undgått Ågren som skriker sig hes i parti och minut att ”vi måsta bygga ny kärnkraft!”.
  Det är ju beklämmande att nämde Ågren är så dåligt insatt i sina utspel om vad som pågår på riksplanet.

 5. Jörgen K

  Bara en komplettering, det påstås att kärnkraften INTE är belagd med andra produktionsskatter än andra typer av produktionsenheter, detta är en märklig sägen som framhärdas i media.

  Skatt på ”termisk effekt i kärnkraftsreaktor” heter den och utgår sedan slutet på 1990-talet och fungerat som trappa fram till nu. Den baseras på reaktorns totala termiska effekt och betalas månadsvis :

  10.200:- per MW fram till 2005
  12.645:- per MW fram till 2015
  14.770:- därefter till 2018. Det är väldigt stora summor detta blir!

  Under perioden fram till 2018 skapades det beslut att avveckla kärnkraft då skatten var ungefär 1/3 av kostnaden för produktionen. Efter klubbade avvecklingsbeslut togs skatten bort för 2019 och framåt.

  Frågan om man skulle ta bort avvecklingsbeslutet, skulle då skatten återinföras?

  Så, att påstå att man politiskt är ren från skuld är en ren lögn. I verkligheten skapades skattebelastningen enbart för att visa att kärnkraft-producerad el inte är lönsam i förhållande till andra produktionskällor.

  Kärnkraftsel utan straffskatt har ett saluvärde av cirka 14 öre KWh (2016) vilket kan anses där vinstmarginalen är god.

  * Källa skatteverket.

  Sedan är allt svammel om ”installerad” effekt rena lögner, statistikdatabasen visar att vindkraft på årsbasis bara ger runt 20% av den installerade effekten och solkraft kommer inte ens upp 10%.

  • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

   Hej Jörgen, tack för din kommentar. Och ursäkta sent svar! Julledighet och många kommentarer att hantera vilket i och för sig är trevligt. Det är helt sant att det FANNS en termisk effektskatt, som höjdes successivt vilket påverkade incitamenten för satsning på kärnkraft 2010-2015. Jag har ej påstått något annat här.

   Men, precis som du skriver, så är skatten avvecklad sedan 1 jan 2019. Detta som följd av energiöverenskommelsen 2016. För att bekosta detta och sänkningen av fastighetsskatt för vattenkraft kom alla partier bakom energiöverenskommelsen att komma överens om en höjning av energiskatten på elanvändning på 4,2 öre /KWh.

   Energiöverenskommelsen kom även fram till att det nu är tillåtet att bygga ny kärnkraft.

   Vi är nu 2022. Än har ansökningar om nya reaktorer lyst med sin frånvaro. Och det går inte längre att ursäkta marknadens ointresse med att vi har en effektskatt då denne är bortplockad. Allt detta är precis vad jag skrivit om i mina blogginlägg.

   Det verkar dock nu finnas ett svagt intresse, bl.a. av Uniper att vilja satsa på små reaktorer, vilka enligt dem själva tidigast skulle kunna vara i drift 2030. Om nio år. Samtidigt bromsas existerande utbyggnader av havsbaserad vindkraft i södra Sverige av bl.a. Moderaterna. Så vill man vara fast i höga elpriser ska man absolut lägga sin röst på dem.

   Sen är det intressant att när de själva tillsammans med de andra kärnkraftskramande partierna äntligen får igenom deras budget så har de inte avsatt en enda krona på ny kärnkraft. Så de verkar inte själv tro på det…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.