Protester runtom i Ryssland idag mot Putins krig

Kriget pågår fortsatt för fullt. Hänsynslösa bombangrepp på bostadsområden där oskyldiga civila dödas och såras. Miljontals är på flykt. Städer omringas och all infrastruktur stängs av – el, värme, vatten, kommunikationer. Akut brist på läkemedel och medicinsk utrustning. Ett krig som ingen vill ha, förutom Putin och hans inre cirkel.

 

Protester i 49 ryska städer idag mot Putins vansinniga krig

I dagens artikel vill jag lyfta de stora protester som idag ägt rum i Ryssland. Trots hot om fängelsestraff vågade många ryssar idag öppet visa deras motstånd mot Putins krig. Hittills har över 10 000 tillfångatagits i Ryssland för att ha vågat visa sitt motstånd mot kriget, ändå fortsätter protesterna. Inte enbart i St Petersburg och Moskva utan i Vladivostok, Irkutsk, Omsk, Tomsk, Jekaterinburg, Novosibirsk, och ytterligare ett 40-tal städer.

Trots nedstängningen av ryska mediekanaler och sociala medier visar protesterna att Putins propagandabeskrivning av kriget inte går hem överallt i Ryssland. Det finns ett motstånd och många ryssar som är starkt emot kriget. Och för de som vågar visa deras motstånd trots hot om kraftiga repressalier ska de veta en sak: Vi hör er, vi ser er!

Deras motstånd är väldigt viktigt för att sätta press på Putin och hans ledarskap. En press inifrån som i kombination med omvärldens press och en militär insats som inte alls gått enligt plan, kan förhoppningsvis försätta Putin i en skör sits i maktens korridorer.

Jag är väl medveten om att sannolikheten är liten för ett regimskifte i Ryssland, vilket i praktiken är vad som krävs för att Ryssland ska avbryta sitt destruktiva krig i Ukraina. För så länge han är kvar i makten kommer han att göra allt för att till varje pris fullfölja sin invasion av Ukraina. Med förödande konsekvenser för Ukrainas civilbefolkning.

Även Ryssland och dess folk kommer att drabbas hårt av Putins maktvansinne, och då pratar jag ej enbart om de tusentals ryska soldater som hittills stupat, utan även den ekonomiska kris som kommer att slå hårt mot befolkningen.

 

Avslutning: Imorgon kommer jag att publicera en artikel om Putin, energikrisen och Sveriges sårbarhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.