Kärnkraften tappar mark i Europa

Energidebatten pågår för fullt och det är starka krafter som gör sitt yttersta för att kantra en i grunden viktig debatt till en massiv propaganda för kärnkraft. 

Jag ska därför i en liten serie försöka gå till botten med frågan om kärnkraft och varför det inte utgör ett hållbart alternativ för Sverige.

 

Konsumentverket vs EU-parlamentet

År 2010 prickade Konsumentverket ett stort svenskt elbolag för att ha definierat kärnkraft som ett “koldioxidneutralt energislag”, och företaget tvingades ändra sin marknadsföring. Kärnkraftens samlade koldioxidutsläpp motsvarar nämligen cirka tredjedel av kolkraftverken, ifall man tar hänsyn till hela livscykeln.

“Men spelar det egentligen någon roll?” – skulle kärnkraftbeivrarna inom det konservativa blocket hävda. Kärnkraften är ju renare än kol och olja, producerar mer el än sol och vind, och ska ju stå för stabil elförsörjning. Till och med självaste EU-parlamentet har nu förklarat kärnkraft (och naturgas) som ekologiska och förnybara energikällor!

 

Kärnkraften tappar mark i Europa

Elfrågan är väldigt viktig för Europas framtid, både för människors och klimatets skull, och därför är det inte förvånande att det finns ett intensivt intresse för frågan. Men klåfingriga politiker som av välmenande skäl vill påverka Europas och Sveriges energiframtid bör tänka till och snegla på marknaden.

Förra året sjönk kärnkraftens andel av den globala energiproduktionen till under 10%. Det är alltså inte bara Sverige och Tyskland som ser en minskande andel kärnkraft som energislag. Sedan 2006 har den globala elproduktionen från kärnkraft minskat.

 

Dyr el i kärnkraftstäta Frankrike

Självfallet är vi alla medvetna om de höga elpriserna i södra Sverige, och hur de påverkat vardagen för människor där. Vad vi dock inte är medvetna om är att elpriserna i Frankrike stundtals varit hundra gånger högre än i södra Sverige – och det i världens mest kärnkraftstäta land. Åldrade reaktorer som plötsligt måste stängas av för kontroller, underhåll och reparationer är inte en säker eller förutsägbar tillgång på el. Under detta år har de flesta av Frankrikes reaktorer varit avstängda för reparationer och underhåll, och resultatet är att den samlade elproduktionen minskat mer än Tysklands planerade stängningar av kärnkraftverk sedan Fukushima-incidenten. Just nu har EDF – det dominerande elbolaget – inte råd att laga sina kärnanläggningar och det är oklart när de återigen kan starta upp.

Notera att detta är inget nytt. Under 14 av de 15 senaste åren har elpriserna varit högre i Frankrike än i Tyskland. Om kärnkraften skulle vara den frälsare som proselyterna hävdar skulle tvärtom Frankrike ha Europas lägsta elpriser.

 

Stark tillväxt i Europa av vind och sol

Samtidigt så utökas vind- och solproduktionen i hela världen. Under 2021 kom 95% av den eltillväxten från dessa källor, och det är vad marknaden efterfrågar. Enligt kritiserade Energiforsk – som vanligen överdriver kostnadseffektiviteten till kärnkraftens förmån – är förnybar elproduktion 2-3 gånger billigare än ny kärnkraft. Modulära små kärnreaktorer – en lösning Vattenfall just nu undersöker – kommer fördubbla kärnkraftsproduktionens kostnad på grund av sin mindre storlek (som ändå kommer kräva omfattande säkerhet). Samtidigt fortsätter kostnaden för förnybart oupphörligen gå ner.

Det som verkligheten visar är att kostnaden för underhåll och reparationer sväller med kärnkraft, men minskar med förnyelsebart och med åtgärder för att minska energiåtgången i samhället. Därför kräver kärnkraften statlig intervention för att kunna etablera sig, eftersom marknaden med rätta skulle förkasta den lösningen.

En planekonomisk lösning baserad på illa underbyggda, känslomässiga argument är inte vad svenska elkonsumenter idag behöver. Konsumentverket har mer rätt än de anar, då felsatsningar på kärnkraft skulle tränga undan förnybart.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.