5,2 % för MP i Novus! Klimatet och regeringsfrågan avgörande

 

Miljöpartiet får 5,2 % i Novus senaste mätning!

Efter en tung vår har opinionen sakta men säkert vänt. Under sommaren har vi successivt klättrat i opinionsmätningarna, bl.a. i Demoskop där vi två månader i rad hamnat nära 5 %.

Dagens nyhet om Novus senaste mätning är därför väldigt glädjande, dels för att vi når över 5 % men också för att den är ytterligare en av alla mätningar under sommaren som visar att stödet ökar för Miljöpartiet. Och det finns två viktiga skäl till varför Miljöpartiet får ett ökat stöd – klimatet och regeringsfrågan.

 

Sveriges enda klimatparti

Den här sommaren har varit extrem i Europa – i år igen. För extremväder blir alltmer det ”nya normala” i takt med att klimatförändringarna skenar snart bortom kontroll. Förra året var det extrema skyfall som drabbade Europa, där över 200 personer omkom. I år är det extremvärme och torka. I Frankrike har kommunalt vatten tagit slut i över 100 kommuner, skogsbränder härjar och torkan slår hårt mot jordbruket. Än värre är det i Spanien och Italien.

Samtidigt slåss partier från höger till vänster i en absurd budgivning om vem som sänker skatten på drivmedel mest. Och sedan Miljöpartiet lämnade regeringen har det blivit allt mer uppenbart att det endast finns ett parti i riksdagen som tar klimatkrisen på största allvar – Miljöpartiet.

 

Risken för en nationalkonservativ regering

Miljöpartiets uppgång beror även på det uppenbara att regeringsfrågan i praktiken avgörs om Miljöpartiet hamnar över eller under spärren. Trillar Miljöpartiet ur riksdagen står dörren öppen för Kristersson som statsminister i en regering som är i händerna på Sverigedemokraterna. Det blir alltmer tydligt för Sveriges väljare att Moderaternas naiva tro att de kan nyttja SD för egen vinning slagit fel. Det är SD som till fullo kunnat nyttja M, KD och L på nationell nivå för att få gehör för sin politik.

Jag har aldrig sympatiserat med Moderaterna men har ändå haft en stor respekt för moderata politiker som exempelvis Fredrik Reinfeldt. Även lokalt känner jag flera moderata politiker som jag har stor respekt för. Att då se hur Moderaterna fullständigt spårat ur i populistisk symbolpolitik där man kastar ur sig dumhet efter dumhet är därför sorgligt. Och bevisligen så verkar den strategin slå riktigt fel. Efter åtta år av Socialdemokratisk regering borde läget vara gynnsamt för Moderaterna. Istället verkar Kristersson leda Moderaterna mot deras historiskt största misslyckande.

 

Din röst behövs!

I ett djupt polariserat politiskt klimat är din röst viktigare än någonsin! Miljöpartiet kan inte någonstans känna sig säkert att vara kvar i riksdagen och jag tillsammans med mina kollegor kommer göra vårt yttersta för att övertyga er väljare om vår politik. Vi lägger fullt fokus på vad vi vill genomföra i Umeå, Västerbotten och Sverige. För oss är klimatomställningen högst prioriterad, såväl som en politik för social rättvisa för hela landet. En politik för ett hållbart samhälle, socialt såväl som för miljön och klimatet.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.