Allsköns funderingar om politik

Undanhållande av fakta och ’jobbig’ statistik allt vanligare

I juni hade jag ett blogginslag som till största delen bestod av Richard Swartz’ krönika i DN om boken Invandring och mörkläggning (Debattförlaget) skriven av etnologen Karl-Olov Arnstberg och socionomen Gunnar Sandelin. Boken är en lägesbeskrivning; det här händer med Sverige, så här ser massinvandringen ut i siffror och så här frånvarande är debatten.

Boken tegs i stort sett ihjäl i alla svenska medier utom Aftonbladet som till skillnad från Richard Swartz’ krönika avfärdade den som rasism. Nu har Arnstberg och Sandelin gett ut del II där de försöker förklara varför det blev så här.

När en person som läst del I mejlade sitt bibliotek och frågade om de skulle köpa in del II fick han till svar att boken inte överensstämmer med bibliotekets “värdegrund”. Han gick då till biblioteket för att låna om del I, men nu var den borttagen.

Tidningen Smålänningen kontaktade bibliotekschefen som meddelade att de inte skulle köpa in del II eftersom den hade ”en rörig framställning och ett rasistiskt innehåll”. Då de inte skulle köpa in del II beslöt de också att plocka bort del I.

Om jag inte är felinformerad ska alla bibliotek ha 1 ex av alla utgivna svenska böcker. Bibliotekslagen stipulerar att biblioteksväsendet ska verka för demokratins utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Fakta kring massinvandringen kan knappast anses vara antidemokratisk. Fri åsiktsbildning är vad det hela handlar om samt att förmedla fakta som traditionella medier inte vill tala om.

Vi läser allt oftare om den växande ’åsiktskorridoren’/PK-korridoren i Sverige. Det gäller att uttrycka sig rätt för att inte anklagas för rasism. Väljarna ser hur område efter område nedmonteras; skolan, äldreomsorgen, sjukvården, kriminaliteten, arbetslösheten, bostadsbristen. Ingen retorik och inga sköna omskrivningar i världen kan lura oss längre. Vi ser hur makteliten kör Sverige baklänges. Dagens massinvandring bekymrar folket men uppenbarligen inte de politiskt ansvariga. Oavsett hur mycket journalister och politiker försöker ljuga och manipulera fakta ser vi att kejsaren är naken.

Björn Häger, journalist, programledare, författare och föreläsare, har skrivit boken Problempartiet. Där skriver han om hur ansträngt journalisters förhållande till SD är:

”Journalisterna är partiska till förmån för rådande normer och värderingar – och ett parti som driver frågor som befinner sig i avvikelsesfären kommer därför att få medierna emot sig.”

Statsvetaren Andreas Johansson Heinö i Borås Tidning: 

”SD har på egen hand ritat om den politiska kartan i Sverige. Som en följd av detta är den traditionella inomborgerliga debatten om liberalism kontra konservatism på väg att bli obsolet. SD är nämligen redan det självklara konservativa alternativet i svensk politik.”

Kjell Albin Abrahamson, arbetade i flera decennier som östeuropakorrespondent för Sveriges Radio. Nu är han pensionerad och i en intervju i Länstidningen Jämtland kallar han det svenska debattklimatet “fruktansvärt”. Det är en av anledningarna till att han inte flyttar hem till Sverige på heltid utan numera bor i Nordtyskland.

“Så fort som någon inte har den där korridoråsikten så sätts stämpeln fascist i pannan på den personen. Det är ett väldigt intolerant klimat i dag i Sverige. Jag vet inte hur vi ska ta oss ur det.”

Syftet med det svenska presstödet är att främja mångfald och konkurrens inom dagspressen. Varför fortsätter vi då att dela ut presstöd till tidningar som inte uppfyller kravet för att få detta stöd? Är det kanske för att de lydigt anpassar sig till beslutsfattarnas politiska agenda? Vart tog journalistkårens yrkesheder vägen? Frågan idag är inte om vi har en åsiktskorridor utan hur vi kan ta oss ur den.

Här kan du läsa mer om åsiktskorridoren:

http://snaphanen.dk/2015/07/12/sondagskronika-medias-sista-strid/#more-183500

10 kommentarer

 1. Mia K

  Bra skrivet! Och det är journalisterna själva som ligger bakom att allt fler frångår prenumerationer på tidningar och istället hämtar aktuell information från digitala medier. Journalisterna i Sverige saknar i allmänhet ryggrad att avvika från åsiktskorridoren.

 2. Bergis

  Hur ska vi förstå journalister som skriver hatiska krönikor om att Sverigedemokraterna skulle vara rasister? Jag tror det beror på livslögnen. Den största orsaken till att en journalist fortsätter att skrika rasist åt SD är att han vill vara kvar i sin trygghetszon och livsmönster och inte utsätta dig för att hamna utanför, då han inte vet vad som händer då han går utanför, detta är den största orsaken till att hans livslögner är fasta och inte vägledande.För det mesta nöjer han sig med att göra bedömningen att risktagandet är för stort. Han prövar inte och prövar han blir det med en negativ inställning På så sätt formas hans bild av verkligheten, han vet inte, han tror. Då är det så att det han kallar verklighet inte finns. Då är det så att han i själva verket skapar din egen verklighet. Verkligheten är nämligen något mycket subjektivt. Vi människor är så komplexa. Hur många kan handen på hjärtat säga att de vet exakt vem de är. Att de känner sig själva utan och innan? Sverigedemokraterna som fick 23,3 procent i Sentios senaste mätning är troligtvis bara några månader bort att bli Sveriges största parti. Precis som Jimmie Åkesson lovade i Almedalen nu i sommar. Men frågan är vad som händer i media sen? För allt kommer upp till ytan förr eller senare även för en journalist. Blir han då lyckligare av att ha ljugit för sig själv? Att ha skjutit upp det ofrånkomliga bara för att få leva lycklig i lögnen. Bara en liten stund? Att ljuga är att inte våga.
  Att våga är att förlora fotfästet en liten stund. Att inte våga är att förlora sig själv. Vi Sverigevänner som vågade rösta på SD förra året ska vara stolta. Snart är vi det stösta partiet.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Också jag läste Widar Anderssons artikel idag. Blir intressant att se om VK och andra länstidningar tar upp detta ärende.
   Måste säga att jag blev lika förvånad som Andersson över Förvaltningsrättens beslut. Hur kan man få försörjningsstöd här om man inte har rätt att bo här?
   Det är uppenbart att EU:s regler har företräde framför den nationella lagstiftningen. Det innebär att vår svenska suveränitet urholkas. Blir intressant att se hur Kammarrätten dömer.

   • Nisse

    Domslutet måste innebära att vi har alldeles för många svenska politiker och politiska nivåer i Sverige, då det är domstolar och eu som står för det egentliga beslutsfattandet. Här måste vi spara pengar, så alla som flyttar hit får sin rättmätiga andel av välståndet, eller?

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag är övertygad om att fler än Gudmundson på SvD är bekymrade. Vad händer när tillfälliga försök eller undantag blir så många att de blir regel?

   Gudmundson är dessvärre en av de få journalister i etablerade medier som vågar ifrågasätta och ställa viktiga frågor och stiga en bit utanför åsiktskorridoren. Han var t ex den ende som rapporterade om Sentios väljarundersökning förra veckan där SD fick 23,3 %, M 20,8 % och S 23,8 %. Övriga medier teg ihjäl undersökningen. De var däremot snabba att rapportera om Jimmy Åkessons privata fest förra veckan där han bjudit in medlemmar i musikgruppen Ultima Thule. Det var tydligen en intressantare nyhet än att SD nu är större än M och flåsar S i nacken.

   Sentio är f ö det opinionsinstitut som prickade mest rätt inför valet i höstas.

   • Bergis

    Härligt att se en partiledare som vågar ”leva” och lyssna och tycka som han vill. Själv lyssnade jag på Ultima Thule i mitten på 90-talet och på den tiden var jag socialdemokrat. Själv tycker jag att Fädernesland är en av de bästa låtarna bandet har gjort. https://www.youtube.com/watch?v=8PJ6nYfLrJw

 3. Bergis

  Idag har jag träffat Sverigedemokraterna på Nolia mässan. Det var ett trevligt möte. Gå gärna dit och uppmuntra dessa hjältar som sprider information för ett tryggare Sverige.

 4. Solveig Astrom

  Tack Asa att du belyser situationen!
  Men saledes, intet nytt inom politiken…ruttet som vanligt och det blir alltmera likt det STORA landet i vaster! KORRUPT OCH kapitalbaserat!
  Dar har journalisterna varit kopta av Penning starka Tidnings och Media agare och den sjukdomen sprids over varlden…..
  tidigare har jag varit STOLT over att atominstone Svenska journalistkaren varit FRI fran paverkan…men nu hanger det pa en skor trad…..!

  Men Svenska folket ar nog inte sa lattlurade hoppas jag!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.