Allsköns funderingar om politik

180 grader senare

Plötsligt händer det – igen. Regeringen tar tillbaka vad de tidigare så högmodigt lovade: ”Sverige bygger inga murar”. Det stod Löfven på Medborgarplatsen och lovade så sent som i september, påhejad av bl a av kultur- och medieetablissemanget och av vänstersympatisörer. Löfven har gång på gång kritiserat länder som värnat om sina egna länder och medborgares väl och ve och därför inte tillåtit samma obegränsade invandring som Sverige. Nu har verkligheten drabbat sve-Tsaren med besked och då gäller inte hans tidigare utfästelser.

Miljöpartiet har också drabbats både med besked och av en barmhärtig minnesförlust, men de kommer dock ihåg att prioritera makten före idéerna och Sverige. Allt de lovade inför valet förra hösten har de totalt glömt bort. Sverige kommer dock att må bra av deras minnesförlust och hastiga helomvändning. Alliansen och Mp genomdrev den invandringspolitik som nu nått vägs ände. Hade inte Reinfeldt gjort upp med Mp om de öppna dörrarnas migrationspolitik för att stänga ute Sverigedemokraterna, hade Sverige inte drabbats av denna härdsmälta.

På regeringens presskonferens igår em sa Åsa Romson: ”Fruktansvärda besked fattas nu”. Hon sa också att Mp nu nått gränsen för vad de kan gå med på. Jag tror det när jag ser det. Reportern frågade varför hon inte avgick om det var så svårt att fatta dessa beslut. ”Det skulle vara ännu värre om inte vi var med i regeringen.” Fortfarande noll självinsikt. Mp är berett att sälja sin själ och offra allt för makten. Deras vilja att hålla sig kvar är uppenbarligen vida större än deras vilja att hålla sina vallöften och värna om sin trovärdighet och heder. Att svika sina väljare är tydligen inte lika jobbigt som att tvingas lämna ifrån sig passerkorten till Rosenbad.

När Stefan Löfven i april fick frågan om det finns något tak för hur många Sverige klarar att ta emot, svarade han: ”nej, det finns ingen gräns”. Nu säger Löfven: ”En sån stor mängd människor som söker asyl i Sverige, det är inte hållbart”. Alltså motsatsen till vad han sade bara för ett halvår sedan. Nu vill han ”skapa andrum för svenskt flyktingmottagande”. Nu vill man m a o genomföra vad man nyligen kallade rasism, främlingsfientlighet och inhuman flyktingpolitik. Löfven har vägrat att ta alla varningssignaler på allvar, valt att köra sitt eget race och utsätta sitt land och sitt folk för ett riktigt haveri.

På gårdagens presskonferens sa Löfven också: ”Verkligheten förändras hela tiden. Ingen har kunnat förutse denna utveckling och att ökningen inte avtar”. Lögn och åter lögn! Det hade varit klädsamt om regeringen erkänt att kritikerna hade rätt. Andra länder har varnat och många av oss svenskar har varnat, men då har vi ’brunstämplats’. Myndigheten för Samhällsberedskap, kommuner, polis, länsstyrelser, socialtjänst, primärvård m fl har också i flera månader varnat regeringen för vad som komma skulle, men regeringen har valt att inte lyssna. Löfven har varit fullt upptagen med att utan framgång försöka tvinga andra EU-länder att hjälpa Sverige med de flyktingar vi välkomnat men inte klarar av att hjälpa. Övriga länder anser att Sverige har bäddat för denna kris och att vi därför får skylla oss själva. Det kan jag förstå.

De förslag som regeringen nu lägger fram ”får mig osökt att tänka på” triangulering; man kopierar motståndarnas politik/förslag och gör om till sina egna. Det var så de ’nya moderaterna’ gjorde när de blev det nya arbetarpartiet. Självfallet skulle S och Mp med en dåres envishet förneka detta, men innan deras förslag stötts och blötts med den övriga 7-klövern (originalet får nog inte vara med när kopiorna träffas) kanske vi känner igen en del av de förslag som SD lagt fram. Har vi kanske just sett början på de ’nya socialdemokraterna’? Både de gamla och de nya miljöpartisterna och deras ’allt åt alla’ har vi definitivt sett alldeles för mycket av. Kan Löfvens och socialdemokraternas dolda agenda vara att nu kopiera delar av SD:s förslag om skärpt migrationspolitik för att i god tid inför nästa val locka tillbaka de socialdemokratiska väljare som gått över t ex till SD? Många LO-medlemmar finns bland dessa.

Dagens politiska maktelit verkar numera lägga mer energi på taktik och strategi än på ideologi. M hotade t ex för en tid sedan att fälla regeringen om de slutade samarbeta med V. M:s strategi är att ’smeta ner’ socialdemokraterna med vänstern för att väljarna i nästa val ska veta att en röst på S är en röst på V. S:s strategi nu är att blanda sin egen migrationspolitik med delar av SD:s, som man i åratal brunstämplat och kritiserat. När regeringen nu beslutat sig för att ta ansvar kopierar man SD:s förslag. Hur reagerar väljarna på att regeringen nu plötsligt vill införa den migrationspolitik den under lång tid så högljutt tagit avstånd ifrån?

Att regeringen inom så kort tid byter fot innebär att man tidigare antingen ljög för att vinna politiska poänger eller att man var okunnig. Oavsett vilket, är det varken hedervärt eller förtroendeingivande, snarare klandervärt och ohederligt och tydliggör än en gång en total avsaknad av ledarskap.

18 kommentarer

 1. Bergis

  LOs smutskastningskampanj mot SD hade inte kunnat komma olägligare nu när Åsa Romsson står och gråter över sin förda politik i TV. Som Sverigedemokrat är jag stolt och stark idag. Vad var det vi sa? Men räcker det senaste utspelet på migrationsområdet? Jimmie Åkesson säger att det inte räcker. Har Stefan Löfven lärt sig sin läxa nu, eller ska han fortsätta ignorera Jimmie Åkessons förslag för att sedan stå med skammen och tvingas ge honom rätt ändå en tredje gång?

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Även M säger att detta inte räcker. Men vänta dig inget erkännande av SD:s migrationspolitik från Löfven! Man kan inte förvänta sig stora saker av små politiker.

  • Oberoende Observatör

   Apropå LO:s kampanj.
   Läser under Ordet Fritt en insändare, SD vill skära ned i vården, av LO: s förste vice ordförande Tobias Baudin samt Per-Erik Johansson Ordförande , LO-distriktet Norra Sverige. Jag antar att den ingår i den kampanj som LO initierat för att försöka omvända de medlemmar ( ca 30 procent) som sympatiserar med SD i LO. Ett annat problem är att man hela tiden tappar medlemmar och därmed också intäkter.
   Om man ser specifikt på Byggnads så hade man under många år en granskningsavgift på 1,5 procent av lönen hos samtliga byggarbetare som hamnade i förbundet men efter en dom i EU 2007 förbjöds man ta ut den. Under 2006 fick Byggnads avdelningar in 223.3 miljoner i gransknings- och mätarvode.
   För att kompensera till viss del bortfallet har Byggnads höjt medlemsavgifterna så idag betalar en medlem i Västerbotten vid en inkomst på 30.0000 = 664 kronor/månad inklusive A-kassa.
   Det kan jämföras med en medlem med motsvarande förutsättningar i Unionen där blir avgiften 225 kronor/månad +avgift till A-kassa 97 kronor/månad men då ingår också en inkomstförsäkring som täcker upp så du har möjlighet att få 80 procent av din lön.
   Det vore intressant att ta del av lönenivåer hos förtroendevalda, ombudsmän i förhållande till de som verkar på golvet , där tror jag det finns ett stort gap och det är ytterligare en anledning till att medlemmar lämnar. Avslutningsvis så har jag själv yrkesbevis som timmerman och suttit i baracker på luncher och fikaraster och diskuterat allt. De som jag träffat har varit frispråkiga, självständiga jordnära människor som inte går på några slagord eller kampanjer utan har en tydlig egen bild av verkligheten.

 2. Nisse N

  Asasuh; Vi har inte sett effekter av detta beslut! Nu gar Sverige pa knana, polisen och larare racker inte till, vakter utbildas privat. Nu ar det en tidsfraga nar vi har privat polismakt liksom gated communities i landet. Vill vi skattebetalare det? For min trygghet ar det OK!

 3. Lennart

  Vad jag saknar i hela denna debatt omkring Sverige och flyktingmottagandet är en seriös och öppen redovisning omkring de ekonomiska konsekvenserna för Sverige. Vad kostar det totalt per år? Vad kommer det att komma att kosta kommande år, även om vi åser dörren för nya flyktingar. Magdalena Anderson har gått ut och sagt sig behöva göra upplåning för att åtminstone kunna hantera det akuta läget. Ledarskap kräver mer än ord. Ledarskap kräver även att en seriös koncekvensbeskrivning kommer fram. Ledarskap kräver även ansvar och tydlighet med vad som måste göras och det nu, inte sedan det är för sent. Jag är djupt oroad över de ekonomiska följderna av förd flyktingpolitik. Undrar om det överhuvudtaget finns någon som kan svara på denna enkla fråga; Vad kommer det att kosta?

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Den 15 juni skrev jag här en bloggtext med rubriken Vad kostar invandringen? Läs den så får du en uppfattning om vad den ’riktiga’ kostnaden var när det kom många färre migranter än idag! Jan Tullberg och Tino Sanandaji är 2 forskare i ekonomi, båda pålitliga och trovärdiga. På http://www.tino.us hittar du Tinos blogg.

   • Lennart

    Har tittat på olika länkar inklusive den du hänvisar till. Men problemet med dessa beräkningar är att de oftast stannar vid statsbudgeten som, beroende på vem och hur man räknar, landar på mellan 50 och 70 miljarder. Dessa beräkningar tar ingen hänsyn till transfereringar, undanträngningseffekter och ökat tryck på tidigareläggande av investeringar. Såg en siffra för år 1998 där man försökt beräkna in alla dessa effekter och då stannade beloppet på 260 miljarder. Undrar om det kan stämma

    • asasuh (inläggsförfattare)

     Tullberg har i boken Låsningen, som jag skrev om här i juni, räknat med och utan undanträngningseffekter.

  • kostnader=ökad skuld=nya pengar=ökad tillväxt

   Visst blir det problem med bostäder, arbete och integration och ett allmänt kaos med för snabb befolkningsökning. Men nu till fördelarna av flyktingmottagningen. Genom den ökade belåningen för dessa kostnader på statsskulden kan skapa massor av nya välbövliga krediter (nya pengar) att pumpa ut i samhället för att få den stagnerade realekonomin i ett sista desperat försök att vända deflationen till inflation. Detta verkar helt nödvändigt då den egna befolkningen är överbelånade och kan inte på egen hand låna tillräckligt mycket mer(skapa mer pengar)längre för att öka inflationen som behövs för att det inte skall bli likviditetsbrist i samhället då bankerna bokstavligen dammsuger upp den cirkulerande penningmassan genom sina räntor och avgifter. Sverige har högst privatskuldsättning i hela världen och det påverkar den i samhället cirkulerande penningmängden och skapar deflation, på ett sätt som INTE MÅNGA fattar. Flera rapporter från både Peter Ingves och Magdalena Andersson sista tiden har påvisat en ökad tillväxt av flyktingströmmen. Det är ”nästan” så man börjar tro att det är främst av denna anledning som Sverige agerat som främsta mottagarland för flyktingar i Europa sista åren.

 4. fd moderat

  Lyssnade på deras dragning igår, man(S+MP) ursäktade sig för verkligheten nu kommit i kapp dom.
  Jag föll i gapskratt, så j-vla pinsamt. Politiskt Ledarskap handlar bla om att förutse och förebygga samhällsfarlig utveckling – det har man inte velat sig beredd visa, utan man har i stället Önskat sig en viss politik, som nu havererar. En politik som pågått i ett decennium nu, med Reinfeldt i spetsen. En eloge dock till Stefan, han lät indirekt förstå att landets medborgare nu kommer i första hand och inte möjliga sådana.
  I maj 2014 bedyrade både Fridolin och Romson högstämt att ALDRIG medverka till en åtstramning av asylpolitiken.., så var det med det åtagandet !
  Som sagt Lucia kom tidigt i år (jmf regeringen Carlssons(S) kraftiga nedskärning av asylsökande december 1989). Ser framemot nästa spelöppning, då åker nog MP, gränsen är nådd sa Romson ?

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Inget pris är för högt för Mp när det gäller att hålla sig kvar i regeringen. Vänta och se!

 5. Roland Larsson

  Mycket kan sägas om det som händer just nu, men ytterst anmärkningsvärt är att den politiska chefredaktören för VK går i stark opposition mot vad landets ledning ser som enda lösningen. Myndigheter som MSB och andra har med stor emfas påpekar faran för medborgarnas hälsa, säkerhet och framtida liv, då kommuner, vårdinrättningar socialförvaltningar, skolor inte längre kan garantera sitt arbete, man går på knäna, system kollapsen är redan här. Vi har ett land där skattebetalande svenska medborgare ser ett allt större antal invandrade, bidragstagande, klientel stå framför sig i ICA-kön, vi ser väntsalen till tandläkare och vårdcentral bli alltmer fyllda med invandrare, som inte behöver betala en krona. Pensionärer, ensamstående mammor och andra svenska medborgare (som betalt skatt) får stå tillbaka, vänta på sin tur, (och dessutom betala dyrt) blir alltmer frustrerade. Trots allt detta framhärdar chefsredaktören för VK, för ett oförändrat och antagligen ökat inflöde av bidragstagare. Som bekant finns inga jobb i Sverige – det borde han väl veta.
  Man hör politiker prata om integration, ett ord som inte har någon som helst tyngd eller förankring i praktiken om man betraktar Sverige och dess nuvarande utveckling. Det är politiska floskler som tillhör invandringens barndom, när det fortfarande var möjligt (då gällde assimilering – man blev svensk). Nu ser vi parallellsamhällen utveckla sig, islamismen med sina fruktansvärda avarter breder ut sig, det blir allt svårare, farligare och mer brutalt i vårt land, allt på grund av islam. Är det konstigt om många av oss svenskar känner oss förbisprungna, vi har aldrig fått en chans att komma till tals. Är det konstigt om SD växer, det enda parti som pratar om den svenska identiteten, är det konstigt och fel att tycka om sitt land på det sätt som det var innan ”invasionen”. Är det konstigt att de flesta av oss äldre i Sverige står upp för de gamla kristna värdena, och inte på något sätt vill beblanda oss med religionen islam? Är det så konstigt att vi inte vill se kvinnor i burka och andra kvinnoförtryckande klädnader. Är det förvånande att vi vill ha kvar ett tryggt, svenskt land utan inblandning från konspiratoriska element. Vad som förvånar mig mest är att det finns mediafolk som inte vill ha kvar vårt gamla trygga Sverige, vad vill dom egentligen? Vill dom ha kaos, vill dom ha inbördeskrig, vill dom egentligen gå under som människor, vill dom begå kollektivt självmord?

  • erot

   Detta var bland det bästa jag läst! Ja jag tror att dom rentav har dödslängtan och vill begå kollektivt självmord,en masspsykos som går till världshistorien!!

 6. Mia K

  Nu har ocksa UNF; Ungdomens Nykterhetsforbund, meddelat att man inte accepterar medlemmar fran SD! Var finnas det oppna samtalet och tolerans for olika asikter idag?

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Märkligt att politisk färg spelar roll i ett nykterhetsförbund. Är det arbetarrörelsen som står bakom UNF? Mobbning och negativ särbehandling kallar jag det. Står det i UNF:s stadgar att vissa partiers medlemmar inte får vara med?? Vilka andra partiers medlemmar utestängs?

 7. Gunmari Palmquist

  Nu har jag läst oika kommentarer här…
  Åsa..du skriver så ”sant” ….egentligen är det så vi gör…tänker. Hur ska det bli, vad händer!!?
  Samtidigt, känns det som…för mig i all fall känns det att vår ”tillvaro” förändras. Det vi trott vara den svenska tryggheten…kommer inte tillbaka.
  Oavsett vad och hur vi röstar så är den borta. Nu är det prioritet att rösta och tänka ”rätt” ….
  Det gäller att göra det ”bästa” för det Sverige vi vill ha framåt.
  Alla våra partier har fått ”fnatt” …de vi trodde på, är ”out of order” . Man vill rädda sitt eget skinn, som alltid. ..tyvärr, men inte oväntat…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.