Allsköns funderingar om politik

Arrogant och respektlöst

Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, intervjuades för en vecka sedan (18/9) i Söndagsintervjun i P1 om vår flyktingpolitik. Ramberg ser en tydlig målkonflikt mellan invandring och välfärd, något som etablissemanget länge förnekat. Den åsikten har ansetts kontroversiell. De politiskt ansvariga har länge påpekat hur lönsam invandringen är för Sverige. Nu börjar det bli annat ljud i skällan.

Regeringen stramade som bekant upp invandringen förra hösten när en systemkollaps hotade. Fram till dess hade man vägrat prata om volymernas betydelse för bärigheten i vår möjlighet att ta hand om alla migranter. Ingen fick eller vågade nämna målkonflikt och grupper fick inte ställas mot varandra.

En stor och ganska oreglerad invandring, en generös skattefinansierad välfärdsstat och en statsbudget i balans har visat sig svåra att få ihop. Att statens finanser ska vara i balans är en ganska rimlig förutsättning. Många av oss som jobbat och betalat skatt i årtionden anser också att välfärden ska finnas där för oss när vi behöver den. Gör din plikt och kräv din rätt heter det ju och då är det rimligt att vi får ta del av det våra skattepengar gått till. Är det då självklart att vi nu ska stå tillbaka p g a att våra politiskt ansvariga förra året tappade kontrollen över invandringen?

Är man förresten en godare människa om man satsar på att hjälpa migranter som valt att ta sig till Sverige för att få ett bättre liv än om man ser till att välfärdssystemet räcker till för våra äldre och övriga behövande medborgare? Och ska vi verkligen ge alla som saknar asylskäl och nekats uppehållstillstånd gratis vård, tandvård som inte kan vänta m m? De begår i själva verket ett brott varje dag de håller sig undan istället för att lämna landet när deras asylansökan avslagits.

Anne Ramberg var i alla fall tydlig med vad hon anser. Så här sa hon i Söndagsintervjun:

-Jag kan reagera över att politiker, och det tror jag är ifrån alla partier faktiskt, säger att vi måste värna vår välfärd, och det är klart att vi måste göra och jag inser också att alla dom gamla människor som har jobbat hårt ett helt liv nu ska ställas emot alla dom flyktingar som kommer och som då också tar i anspråk sjukvård och skolor och allt möjligt, men det är nog på det viset att humanismen kräver faktiskt att man får göra avkall på sin välfärd då.

Hennes empati, kunskap och förståelse för och med dem som betalat allt hon har är allt annat än imponerande. Hon sitter där i sitt elfenbenstorn och kräver att andra ska göra avkall på den välfärd de bekostat. Arrogant och respektlöst! Hur vore det om Ramberg funderade mer på vad hon och de advokater hon företräder kunde göra avkall på för att humanismen kräver det? Jag har sett häpnadsväckande siffror på vad advokatkåren tjänat på invandringen. Varför föreslår inte Ramberg att samtliga advokater som företräder asylsökande dramatiskt sänker sina arvoden för att ”…humanismen kräver faktiskt att man får göra avkall på sin välfärd då”?

Att be oss äldre som arbetat och betalat in skatt hela livet att ”göra avkall på vår välfärd” som vi finansierat för att humanismen skulle kräva detta är magstarkt. Det innebär att man bryter ett samhällskontrakt. I vilken utsträckning har hon själv gjort avkall på sin välfärd? Eller är hon kanske ingen sann humanist?

PS Upptäckte just Rebecka Uvells läsvärda och träffande blogginlägg om Ramberg:

http://www.uvell.se/2016/09/23/united-states-of-anne-ramberg%2C-del-1-33486210

 

16 kommentarer

 1. Solveig

  Att hävda att invandringen INTE kostar samhället pengar är så idiotiskt dumt! Självklart kostar det och förstås MASSOR spec i början och många År framöver…. Dessa personer skall etableras i samhället, lära sig språket, även om de som kan Engelska nog kan komma igång tämligen väl, åtominstone bättre, OM de nu vill det!

  Jag är kanske naviv, som gärna ändå vill tro att, de allra flesta nog vill arbeta och göra rätt för sig när och om de kan!
  Men det finns också en grupp som aldrig kommer att tillföra samhället något, därför att under för lång tid, får de understöd och hjälp som de blir vana vid och varför då anstränga sig!
  Dessa finns bland oss Svenskar också!

  Själv fick jag hjälp med dagissubvention och lite hyresbidrag under en 2 årig Stockholms utbildning.

  Dessa tillsammans med studielån, tog mig som ensamstående mor, genom en avancerad utbildning!
  Av samhället EFFEKTIVT OCH väl använda pengar, eftersom jag efter avslutad utbildning, ALDRIG mera behövt ekonomiskt samhälls-stöd!
  Detta är nu ca 40 år sedan… Vad har hänt? Har beslutsfattarna blivit mera inkompetenta? Eller har motivationen sjunkit bland förmånstagarna!
  Oron finns troligen hos MÅNGA angående hur alla dessa Millioner till utbildning används effektivt!

  Hörde nyss om en mycket avancerad betald arbetsmarknads utbildning, 20 personer, 2 årig utbildning gjord på 1år, där 13 personer hoppar av , de flesta pga SPRÅKSVÅRIGHETER! Vilket slöseri! Se till att personer som accepteras till en utbildning klarar av språket innan de antas! Varje utbildnings plats kostar, den bör vara effektiv! Av ett sånt STORT avhopp BORDE VÄL VEM SOM HELST FATTA OCH FÖRSTÅ ATT NÅGOT ÄR FEL!
  När personer i gruppen påtalat dessa problem, till kursgivare= Arbetsförmedlingen, då blir dessa personer anklagade för att vara RASISTER! DET OM NÅGOT ÄR SKRÄMMANDE!

  DE allra flesta svenskar vill HJÄLPA nödlidande! Men naturligtvis vill vi själva även kunna ta del av det sociala skyddsnät vi byggt upp genom åren i ett TUFFT INBETALANDE TILL SVENSKT SKATTE SYSTEM!
  OM NU DENNA EN GÅNG BEFINTLIGA SERVICE förnekas oss, ja då kan BARA DET PARTI SOM INSER DETTA ÖVERLEVA!

  Om det nu är INVANDRINGEN som gör slut på SAMHÄLLETS MEDEL TILL SERVICE för skattebetalande Svenskar, självklart kommer man att se det i hur det går i de politiska valen!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ja, mycket har blivit galet och det beror inte minst på inkompetenta och rädda beslutsfattare. Hur länge ska vi dras med inkompetenta politiker vars främsta ’drivkraft’ är rädsla?

 2. Bergis

  Anne Ramberg kan köpa sig förbi vårdkön när hon blir sjuk. Det kan inte en helt vanlig arbetare som får cancer och tvingas stå i kö därför att regeringen har valt att prioritera migration före höjda sjuksköterskelöner. Sjuksköterskorna flyr till Norge och skatten räcker inte till de sängplatser som behövs i vården.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ramberg lever i sitt elfenbenstorn och behöver aldrig avstå ngt. Det är dock märkligt att hon som generalsekreterare i Advokatsamfundet går ut i en fråga som inte har med advokatkåren att göra. Hon utnyttjar därmed sin ställning. Intressant är det i a f att hon hävdar att stor okontrollerad migration inte är förenligt med en bibehållen välfärd. Det är mer än vad de politiskt ansvariga vill erkänna.

 3. Basic Rules

  Lätt att sitta där på sin piedestal och tycka till om andras avkall på välfärd.
  Genom förd invandringspolitik ställs grupper mot varandra, men tydligen är ”tredje mans” välfärd högre än tex pensionärernas ! Ska bli intressant se vilka partier som i kommande valrörelse ställer bakom detta – frågan måste ställas och besvaras av tex C.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ja, det blir en spännande valrörelse men innan dess har väl de flesta partier kopierat SD:s invandringspolitik – kanske inte för att det stämmer med deras egna ideologier (om de fortfarande har några) utan för att det desarmerar SD.
   Läser f ö i dagens DI att allt fler M-väljare är positiva till att samarbeta med SD. Undrar hur AKB ställer sig till det.
   I Kd finns en majoritet för samarbete, och i L och C är fler för än emot ett samarbete med SD. Intressant! Kommer det att innebära att SD inte längre stängs ute av 7-klövern på det sätt som hittills skett?

   • Basic rules

    Ska vi få en icke socialist regering måste sd välkomnas och Sakfrågor diskuteras .
    Att smälla i dörren som Lööf och KD:s pressekreterare gör är enbart barnsligt -’ du får int va me oss ’- småskolenivå !

 4. Gerd

  Man behöver ju inte vara särskilt begåvad för att förstå syftet med utspelet. Jurister och advokater gör stora pengar på att ”hjälpa” alla lyxasylsökande som nekas uppehållstillstånd. Att hon ger sig på pensionärsgruppen för att på deras bekostnad få fortsätta att smörja kråset visat ju att hon inte ” har alla hästar hemma”.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Så är det nog. Eller också försöker hon på alla sätt att bli avsatt och få gå med en stor fallskärm/kompensation.

 5. Mia K

  Hej asasuh! I min värld, handlar det om de mycket välbärgades experiment med att så snabbt som möjligt, haverera ett någorlunda välfungerande välfärdssystem genom att grupper som tidigare betalt in i välfärdssektorn nu ska ge bort till fullständiga främlingar, med annan kultur och religion. I början drabbades bara de äldre, som inte kunde protestera, men nu kommer resurser allt mer att tas från medelklass och uppåt, för det är ingen billig aktivitet minsann! Och de styrande är förvånade över politikerförakt och att allt fler övergår till SD!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Visst är det märkligt att de styrande tror att vi väljare är så dumma att vi inte ser igenom deras syften och spel. Ett snabbt växande problem är politikerföraktet och misstron mot de styrande.

 6. Glesbygden

  En sak som oroar mig är att om jag fattat rätt att Sverige tar emot ca 40 % av alla ensamkommande flyktingbarn som kommer till Europa. När man betänker Sveriges andel av EU ä’r siffran häpnadsväckande.Omfattningen av detta har till och med skapat en abnorm könsbalans i landet med stort överskott av pojkar i vissa åldersklasser eftersom nio av tio ensamkommande är pojkar.
  Länder med stora överskott av män Indien leder till vad jag kunnat se grova övergrepp mot kvinnor. Problemet är i detta fall självförvållat på grund av kulturell ringaktning av kvinnor. Man hamnar i ett självförvållat problem med en stor mängd sexuellt utsvultna män.
  Enligt naturen föds något fler kvinnor och flickor har även en något lägre dödlighet så den naturliga könsbalansen skall vara neutral eller ett litet överskott av flickor. Vilka sociala effekter denna rubbade könsbalans leder till får väl framtiden utvisa. Vissa illavarslande tecken har dock börjat visa sig.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Så här skriver Arvid Nilsson idag i ett mycket läsvärt inlägg på Det goda samhället:

   https://detgodasamhallet.com/2016/09/29/gastskribent-arvid-nilsson-sverige-i-migrationens-spar-en-sammanfattning/#more-5187

   ”En kraftig majoritet av dem som invandrar till Sverige är män. Det har skapat en remarkabelt skev könsfördelning i befolkningen. I åldersspannet 15-19 år har Sverige nu en större könsobalans än Kina och Indien (52). Parallellt med denna utveckling har det svenska samhället fått se en våg av sexuella övergrepp, där gärningsmännen agerar i grupp. Polisens utredning lyfter fram gärningsmän med utländsk bakgrund”

   Jag skrev om denna könsobalans och tillhörande problem redan i våras.

   • gerd

    Man blir faktiskt rädd. Först total mörkläggning och tystnad sen kommer all information om hur framtiden kommer att gestalta sig framförallt för unga tjejer och kvinnor. Gruppvåldtäkter som är ett relativt nytt kriminellt beteende kommer sannolikt att öka och med polisens inställning till våldsmännen så kommer de knappast att lagföras och straffas.

    • asasuh (inläggsförfattare)

     Ja, vi är många som känner oro inför det som händer i landet och inför hur det kommer att påverka vår framtid. De enda som inte verkar känna oro är de som styr. Antingen saknar de insikt och tankeförmåga eller också blundar de medvetet för att slippa ta itu med eländet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.