Allsköns funderingar om politik

Bruna råttor

Vart är Sverige på väg när det verkar ha blivit OK för medlemmar i det s k etablissemanget att uttrycka sig grovt och rasistiskt mot riksdagsledamöter m fl? Det är säkert många av er som sett och läst att förra veckans huvudperson här på min blogg, Anne Ramberg, på sin blogg på Advokatsamfundets hemsida skrivit mycket nedsättande om den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali. I sitt försök att ”hyfsa debatten” skrev Ramberg bl a så här:

Det finns förstås de som inte delar mina åsikter. Det är givetvis alldeles i sin ordning. Att invandrarfientliga grupper och andra i den stora undervegetationen på sociala medier ägnar sig åt hot mot meningsmotståndare är däremot inte acceptabelt. Det hat som där framskymtar mot flyktingar och människor i nöd och mot dem som driver flyktingarnas sak är kväljande. Bruna råttor tittar alltför ofta upp ur sina hålor.

Bedrövligt är också att skåda hur en moderat riksdagsman väljer inte bara att ropa med gatans parlament utan att därtill, i många stycken, agera som dess taltratt. Hanif Balis samtalston hör hemma, inte i Sveriges riksdag, utan i rännstenen

Rambergs inlägg orsakade stor upprördhet i sociala medier. Det avskräckte ingalunda Cecilia Hagen, som agerade nyttig idiot åt Ramberg genom att följa upp med en vidrig krönika i Expressen (29/9). Där försvarar hon Rambergs blogginlägg och går t o m ett steg längre; hon undrar om inte dessa ”bruna råttor” bör utrotas med gift.

Hagens frågar i sin krönika i Expressen:

Hur ska man bli av med mänskliga brunråttorna?

I krönikan säger Hagen att hon klarar av att se ”riktiga råttor”, men:

Det är de där andra rådisarna jag skulle vilja utplåna på ett värdigt vis. De bruna. Dem som Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg skrivit om i sina senaste bloggar.

Mina lokala råttor är intelligenta och faktiskt sympatiska till skillnad från de Rambergska brunråttorna.

Hur ser Hagens värdegrund ut när hon i en av landets stora dagstidningar publicerar en krönika som ger vissa associationer till en mycket mörk period i historien? Hur ska hon kunna återskapa någon trovärdighet när hon kallar andra människor för ”bruna råttor” eller rasister? Varken Advokatsamfundet eller Expressen har gått ut och beklagat inläggen. Innebär det att den som tiger samtycker? Är detta deras nya ’ansikten’?

Tolerans är inte Rambergs och Hagens egenskaper. De verkar störas av meningsmotståndare så till den grad att de själva spårar ur och beter sig som de människor de själva angriper. Det finns nog idag rätt många svenskar, kanske upp emot halva befolkningen, som Ramberg och Hagen skulle stämpla som ”bruna råttor” och gärna tysta just för att de inte delar damernas värdegrund och intolerans mot oliktänkande.

Så länge alla tycker lika är det frid och fröjd, men idag börjar allt fler människor tycka olika, åtminstone olikt Ramberg och Hagen. Och tur är väl det! Bör t ex Alice Teodorescu (GP), Per Gudmundson (SvD), Jan Tullberg (docent i ekonomi på Handelshögskolan), Tino Sanandaji (nationalekonom och forskare) m fl tystas för att de vägrar mörka en obehaglig verklighet och uttrycker åsikter som inte stämmer överens med Rambergs och Hagens verklighetsuppfattning och uppifrånperspektiv? Vems ”taltrattar” är Ramberg och Hagen?

Man kan angripa en meningsmotståndares åsikter men att kalla en folkvald riksdagsledamot för ”bruna råttor” är fullständigt oacceptabelt. Ramberg och Hagen angriper främlingsfientlighet samtidigt som de själva visar prov på just detta. Det är ”kväljande” för att använda Rambergs egna ord.

17 kommentarer

 1. Basic Rules

  Vilka är nu dessa ”bruna råttor” – är det de ca 75 % avbefolkningen som vill återgå till den historiskt genomsnittliga invandringsnivån ? Den opinionen spänner över hela det politiska fältet, verkligheten har alltid varit dessa PK.ares fiende. Yttrandet är än förolämpning utan dess like – ”kloakråttorna” inom etablissemanget visar ständigt sitt råa och oförsonliga ansikte.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ja, det måste vara åtminstone 50 %, antagligen fler. Fattar inte varför Ramberg får sitta kvar för hon ser ju alltid till att vara deras ansikte utåt. Det smutsar numera ner hela kåren.

 2. LSE

  Hej
  Tack för en bra blogg om ett aktuellt händelse som vanlig media inte skriver ett ord om.
  Man kan ju undra varför?

  Det lägsta jag ändå hört i en debatt i närtid är när DN journalisten Kristina Lindqvist på bokmässan framförde sin åsikt och tro att Nya Tiders slutgiltiga mål är att göra lampskärmar av människo hud.
  https://www.youtube.com/watch?v=LT8QsGRtn50 (tid 10:40 in i debatten kommer Kristina intresse för skräckfilm fram )
  Det är klart att när hennes chef Peter Wolodarski som inte heller verkar ha alla hästar hemma så kan man inte kräva att dom vassaste knivarna finns i DN’s verktygslåda.

  Det är ändå tur att Janne Josefsson finns kvar på svt så att det finns någon som vågar reagera.

  Åsa, jag hoppas att du fortsätter att informera oss om det som händer som inte vanlig media skriver om. Nyfikenheten och längtan är stor om vad du ska ta upp för ämne nästa gång

  Ha det gott
  Mvh / LSE

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Lindkvists åsikt har jag helt missat. Usch, så vidrigt! Den var verkligen under all kritik. DN håller verkligen på att tappa sans och balans.
   Nästa ämne är inte riktigt klart ännua. Jobbar nu i Almerimar i södra Spanien, men även här läser jag allt jag hinner på nätet och så hör jag många intressanta kommentarer från mina golfgäster här. Det är inte lätt att få tyst på mig;O)

 3. Sven-I

  Tänk vad många goda, väl genomtänkta, faktabaserade, välmenta argument i debatter av olika slag som vi “sluppit” att ta del av, åtminstone i MSM, i det usla debattklimat som varit förhärskande i det här landet. Sorgligt är bara förnamnet på tillståndet, och den som vill ha en förändring ser ut att behöva vara utrustad med tålamod. Eller vara ohälsosamt riskbenägen.
  Tack för en läsvärd blogg.
  Sven-I

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Gläds åt att du finner bloggen läsvärd:O)
   Tålamod och ohälsosamt riskbenägen är en bra beskrivning;O)

 4. Mia K

  Anybody`s place skriver:
  ”Anne Ramberg och Cecilia Hagen … ingår båda i det exklusiva nätverket Pumorna .. (AB 2010) .. tillsammans med andra damer från samhällets så kallade toppskikt. Det hela verkar fungera som vilket skolgårdsgäng som helst där den snyggaste och populäraste tjejen väljer en lite mer alldaglig och tystlåten väninna för att få fler beundrare och för att kunna framstå som lite attraktivare och mer karismatisk än hon egentligen är.
  Nyligen efterlyste Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg en mer hyfsad debatt och skrev .. ”Det finns förstås de som inte delar mina åsikter. Det är givetvis alldeles i sin ordning. Att invandrarfientliga grupper och andra i den stora undervegetationen på sociala medier ägnar sig åt hot mot meningsmotståndare är däremot inte acceptabelt. Det hat som där framskymtar mot flyktingar och människor i nöd och mot dem som driver flyktingarnas sak är kväljande. Bruna råttor tittar alltför ofta upp ur sina hålor”.
  Att priviligierade kvinnor i sina bästa åldrar, absolut inte lyssnar på oss, mindre priviligierade i andra åldrar och som kommer ihåg ett annat Sverige, blir självklart för mig! Sexuellt våld och rasande skolresultat, vilket skolor tydligen försöker hantera genom att visa centrala prov för eleverna i förväg, har blivit följden av den aktuella massinvandringen och detta måste vi åtgärda, oavsett vad dessa damer tycker!
  Heja Åsa!

 5. Eva

  Värst är att media inte är sanningenlig,att man inte kan lita på det dom skriver är relevant. Behöver inte svenska journalister ha källkritik på det dom skriver?Därför måste man som läsare finna andra kanaler,för och få ett mer nyanserat bild på nyheterna. (Var på ett seminar om Migration i Nord,och det var verkligen interessant och höra vad Polisens utlänningsenhet,polisen,och folk som jobbat i Fontex erfaringar. Media framställde det som flyktingar som kom hit till Schengens ytterområde blev dåligt behandlat vilket inte var tillfället.Kris var det och kaos,men det blev hanterat) Det finns alltid en annan sida av saken)Så vi får vara glada för sosiala medier(urskillning där också)bl.a bloggare! Lavmål på debatten är och kalla folk för Bruna rotter,det var hemskt och läsa!

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Ja, det gäller mer än någonsin att se vem avsändaren/budbäraren är i olika sammanhang och att granska källorna.

   • Eva

    Det är sant,och många av oss däribland meg själv,tror ibland blint på vad vi läser. Oftest är det väl sånn också att dom(f.eks din blogg) som är kritisk till det etablerade får mera ’stryk’i media,därför är det ännu viktigare för dom och finna källkritik, vilket i sin tur ger oss i läsare möjlighet och bilda oss en egen uppfattning baserad på två sidor av samma sak(ble det rätt formuletad?) Sånn tänker jag????

 6. Basic Rules

  ”Djupt oroande när människor kallas råttor, mänskliga brunråttor som ska utrotas med gift ”!
  Debattinlägget infört i dagens SvD, läs den.

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Jag har just gjort det och så har jag läst hur Hagen reagerar:

   ”Jag kan inte förstå att någon kan tolka det här bokstavligen, det är fullständigt obegripligt för mig, säger hon. Jag tror att det ligger nåt i uttrycket att de har läst den här texten som fan läser bibeln. Att man misstolkar för att man vill det.”

   Hon står inte ens för det hon anser och skriver utan skyller på att ’du vet vilka’ m fl misstolkat henne!!! Så jäkla lågt!
   Hon refererade till Rambergs blogginlägg om bruna råttor och sedan undrade hon hur man skulle bli kvitt ”de mänskliga brunråttorna. Med gift?” Det var tydligt för alla.

 7. Mia K

  Hej asasuh! Och nu har fp meddelat sitt intresse för att regera med s, m, mp mfl! Var är Sveriges demokrati?

  • asasuh (inläggsförfattare)

   Det undrar jag också. Men Liberalerna är förstås ängsliga. De närmar sig riksdagsspärren och tror kanske att detta kan höja deras opinionssiffror. Det interna bråket mellan Olsson och Björklund har inte bättrat på partiets siffror.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.