Allsköns funderingar om politik

Från öppna hjärtan till hjärtstillestånd

Just nu pågår en intern strid inom de nya/re/ moderaterna om Anna Kinberg Batras vara eller inte vara. 11 länsförbund har hittills meddelat att de inte längre har förtroende för henne som partiledare. I veckan rapporterade DN och Ipsos att bara var tredje av de kvarvarande moderatväljarna vill se sin nuvarande partiledare som statsminister efter valet 2018. I samma undersökning säger bara 6% av väljarna totalt att dagens moderatledare är den man vill se som statsminister. En oppositionsledare som inte vill ta makten när tillfälle ges blir ingen valvinnare.

Kinberg Batra var inte partiets val när partiet skulle välja en ny partiledare efter 2014. Hon var visserligen moderaternas gruppledare i riksdagen, men framför allt var hon Reinfeldts kronprinsessa och utsedda tronföljare. Det fanns konkurrenter om partiledarpositionen men de släpptes inte fram och AKB valdes utan intern debatt. Detta stärker knappast hennes position idag.

Man behöver inte vara psykolog för att inse att hon är obekväm och fungerar dåligt som partiledare. Hon verkar heller inte ’brinna’ för något. Dessutom är hon ingen företrädare för ’vanligt folk’ på det sätt som Gösta Bohman var och når därför inte fram till dem. Hjälper det då att byta ut Anna Kinberg Batra? Det är tveksamt.  Det hjälper kanske inte ens att byta ut hela partiledningen, som till stor del består av ’insuttna’ karriärpolitiker. Det är heller inte lätt att föra ut en politik som inte finns, speciellt för en partiledare som inte ens har det egna partiets fulla stöd och förtroende.

För att bli trovärdiga och återfå väljarnas förtroende måste moderaterna erkänna att uppgörelsen med miljöpartiet 2011 om att öppna hjärtan och gränser var kvalificerad galenskap och förödande för Sverige. Det räcker inte att partiet numera säger sig ha svängt 180 grader ifråga om öppna gränser. Det krävs mer för att de ska återfå väljarnas förtroende; moderaterna måste gå ut och be svenska folket om ursäkt för allt som deras migrationsuppgörelse med Mp har orsakat landet. De måste tydligt ta avstånd från Reinfeldts draksådd. Vidare måste de visa att de har en klar och tydlig ideologi och att de klarar av att balansera mellan den liberalism och den konservatism som trängs i partiet.

Den senaste månaden har inte visat på någon större tydlighet från partiet. AKB gick ut tillsammans med övriga allianspartier och riktade misstroende mot 3 socialdemokratiska ministrar med anledning av IT-haveriet; Ygeman, Johansson och Hultqvist. Äntligen ett tydligt och välkommet initiativ från den annars så bleka och kraftlösa oppositionen! Problemet var bara att allianspartierna ganska snart meddelade att misstroendet mot Hultqvist får vänta tills riksdagen öppnar i september. Det väckte misstankar om tveksamhet, splittring och förvirring. Förra veckan gjorde moderaterna och centern  upp med regeringen om försvaret.  Så går moderaterna denna vecka plötsligt ut och presenterar en annan försvarspolitik. Det lämnar en hel del övrigt att önska ifråga om tydlighet.

Ingen av dem som kräver AKB:s avgång har några förslag på vem som skulle kunna efterträda henne. Det är typiskt för politik; att säga att man är intresserad av en politisk topposition innebär ofta  politiskt självmord. Alla de som jobbade nära Reinfeldt torde dock få vissa problem med att kunna vinna tillbaka förlorade väljare. Det är helt enkelt inte trovärdigt att ha gått ’all in’ i Reinfeldts öppna hjärtan-politik och nu gått ’all out’ ur den politiken när partiet gjort en 180 graders U-sväng i migrationsfrågan. Detta borde diskvalificera t ex Kristersson och Svantesson oavsett vad partimedlemmarna anser.

De som skulle kunna locka tillbaka väljare är personer som Finn Bengtsson, som visat både ryggrad och styrka och haft kurage att stå upp när partipiskan vinit. Det är det som lockar väljare. Han har nog betydligt större förtroende utanför partiet än inom partiet. Den mobbning han utsattes för av partikamrater, t ex för att han kraftfullt kritiserade Decemberöverenskommelsen, har resulterat i att han inte ställer upp i nästa val. Han tillhör det fåtal riksdagsledamöter som inte behöver politiken för sin försörjning; han är överläkare och professor vid Linköpings universitetssjukhus.

Politiken behöver mer än någonsin personer med rätt personlighet, stor kompetens, bra egenskaper livserfarenhet och civilkurage. Tyvärr lockar politiken inte så många personer av den kalibern. Kvar blir främst personer som ser politiken som ett tryggt och välbetalt tillsvidarejobb. Resultatet blir att enfalden vinner över mångfalden.

Det är nog dags för politiken i allmänhet att genomgå ett riktigt reningsbad. Förr var eliten mer upplyst än den breda massan, men idag kan man bli en ledande politiker utan en kvalificerad utbildning eller yrkeserfarenhet utanför politiken. Det fungerar inte i en tid när många medborgare är högutbildade och dessutom har tillgång till en outsinlig källa av kunskap. Den politiska elitens förakt för väljare som ”tycker fel” och inte låter sig styras av värdegrunden urholkar elitens förtroendekapital. Varför ska vi rösta på ledare som ser ner på oss, inte sällan kan mindre än många av oss väljare kan och som bara är ute efter våra röster vart fjärde år?

18 kommentarer

 1. Aksel

  Jag tycker du talar med kluven tunga. Ena gången säger du den breda massan missgynnas. I ditt andra sätt göra bedömningen hyllar du Finn Bengtsson, överläkare och professor vid Linköpings universitetsjukhus. Förmodligen har han gått över till SD. Tycker du han är mera lämplig än AKB?

  Hur det än är mobbas nu AKB främst för att hon är kvinna? Ett parti där Finn B har inflytande passar nog bara dig och dina anhängare.

  Tack för mig!

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Jag har ingen uppfattning om vem som ska efterträda AKB. Betr Finn Bengtsson ser jag hans mod att gå emot partiet ifråga om beslut som skadar demokratin och det egna partiet är ett föredöme. Vi behöver politiker som är kunniga och som drivs av ideologi snarare än av makthunger. Idag verkar rädsla för att göra och säga fel vara det som styr det politiska etablissemanget. Rädsla är en destruktiv drivkraft.

  • Bergis

   Hur det än är. Moderaterna tror att om man bara byter ut partiledaren till en som stänger dörren för SD igen så återvänder väljarna. Men då har man missat hela poängen. Moderaterna minskar inte därför att de har öppnat dörren för SD. Problemet är så mycket djupare än så. Moderaterna har ingen migrationspolitik eller man litar inte på den. Därför fortsätter väljarna att strömma till SD. Vi har nu ett stort gäng Irakier som inte beviljats asyl i Finland. De planerar nu i gemensam trupp att samlas i Torneå och marschera in i Sverige för att söka asyl. Sverige måste sluta med sin signalpolitik.

   • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

    Instämmer. Men irakierna kan inte söka asyl i Sverige då detta inte är det första EU-land de anlänt till. Men så klart att vi gör undantag fr gällande lagstiftning!!

 2. Oberoende Observatör

  Instämmer helt. Många av dagens politiker saknar förankring i verkligheten och har målet att bli riksdags man/kvinna enbart för att utan formell utbildning ändå få en skaplig lön , idag 63.800 kronor i månaden + förmåner. Det ska bli intressant att följa t.ex. Jabar Amin som när han misslyckades att komma med på någon lista inom ( S ) bytte till MP. Om nu MP krymper eller hamnar utanför riksdagen byter han till SD då ? Det som borde införas är också en begränsning så att du kan sitta max två mandatperioder och även ett krav på att du ska ha arbetat minst fem år ute i verkligheten innan eventuell riksdagsplats och då räknas inte att man varit ordförande i något politiskt ungdomsförbund. Fördelarna är att vi slipper ” broilers ” typ Fridolin , Lööf. De som återgår efter 8 år kan fortsätta i sitt tidigare yrke och vi slipper betala ut inkomstgarantin.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Instämmer helt i kravet att man måste ha arbetat minst 5 år ute i verkligheten innan man kan kandidera till riksdagen. Det skulle innebära att många av dagens riksdagsledamöter skulle utestängas då de ofta gått direkt fr ungdomsförbund till politiken, s k politiska broilers.

 3. Basic Rules

  Den enda gång AKB varit tydlig och det med briljant skärpa var nu, tyvärr !

  Innan man går ut med en massa besked kors och tvärs så måste man ha en ideologisk grund att stå på. Bohman var namnet..
  Reinfeldt raderade allt. Efter Den ödesdigra DÖ och migrationsöverenskommelsen med Mp, har gjort Moderaterna till ett vakuum förpackat parti utan hållning, vilket spelat C i händerna.
  Nu är den politiska spelplanen helt annorlunda och då får man anpassa sig sakpolitikens innehåll och inte som Lööf, låta personliga och förutfattade meningar ta över handen.

  Moderaterna bör nu med den nye ledaren på plats snabbt och resolut rensa bordet och erkänna de fel som begåtts. Dvs DÖ och invandraröverenskommelsen med Mp, först då kan en upprättelse av M ske.

 4. Anders V

  Tack för en utmärkt analys; jag instämmer helt och hållet! Det räcker inte med att välja ny partiledare (och framför allt ingen ur Reinfeldt-kretsen). Det är det politiska budskapet som måste ändras: klar och tydlig ideologi, ursäkt för de förfärliga skador som Reinfeldts immigrationsuppgörelse åsamkat svenska folket, och tydliga recept för lösande av invandringsproblemen, accepterande av SD som ett helt normalt parti, med vilket man mycket väl kan samarbeta.

  Jag har varit en av moderaternas kärnväljare, men efter Reinfeldts draksådd och DÖ förlorat förtroendet helt och röstar nu på SD. Jag känner många personer, som resonerar likadant. Sker den totala omläggning av politik som Du skissar, kan jag möjligen rösta på dem igen, men inte förr.

 5. Michael Rönnlund

  Moderaternas ideologi är inte i takt med tiden. Att skylla på partiledaren är att göra det lätt för sig. Vem väljer vad man ska rösta på efter partiledare och inte ideologin partiet står för.

  Moderaternas ideologi är begränsad till inga skattehöjningar till våra kärnväljare de rikaste i samhället. Då hotar man med misstroendevotum. Sen om det är fördelningsmässigt orättvist bryr man sig inte det minsta om.

  Behåll förmåner som ränteavdrag (då går det bra med bidrag) och ROT-avdrag som om de försvann skulle kosta deras kärnväljare de rikaste en massa pengar. Den rikaste tiondelen av hushållen får 20 gånger mer subventioner än den ekonomiskt svagaste.

  FAKTA: DET HÄR RÄCKER 30 MILJARDER I RÄNTEAVDRAG TILL

  Fattigpensionärer till EU:s minimistandard: 4,5 miljarder kronor
  Gratis förskola för alla: 4 miljarder
  Gratis kollektivtrafik i hela landet: 18 miljarder
  Regeringens satsning på försvaret: 1,2 miljarder
  Gratis inträde till museer: 80 miljone

  https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/rika-far-mest-av-statens-30-miljarder-i-ranteavdrag

  Satsa enorma summor på försvaret och polisen.

  Missgynna hyresgäster skattemässigt så mycket som möjligt och gör om hyresrätter till bostadsrätter.

  Viktigare att riskkapitalbolag tjänar pengar än att skattemedel går till välfärden.

  Sammanfattar i stort sett moderaternas ideologi.

 6. Jonny Disenfeldt

  Till Åsa Sundh – En mycket bra beskrivning som du gör ovan. För mig var DÖ droppen och ett makalöst övergrepp på den svenska demokratin. De ansvariga för DÖ måste bort, det räcker inte med bara Tobe och AKB.

  Till Michael – Är det rimligt att vi lade 26 miljarder förra året på ”ensamkommande barn” ?
  Det migrantindustriella komplexet kostar runt 100 miljarder per år för staten, en otrolig felprioritering.
  Vad gäller ränteavdrag och motsvarande beskattning av ränta bör dessa givetvis avskaffas.
  Vad gäller RUT ger de plus i statskassan totalt sett pga minskade kostnader för arbetslöshet men ROT är felriktat, speciellt i dessa tider med extrem nivå av byggande.

  Den sittande S+Mp röran är uppenbarligen inte nöjd med det svenska folket utan vill ersätta det genom att skapa en ny stor underklass som kan rösta troget på S och Mp.

  Ta socialdemokraten Anders Forss i Umeå som vill öka Sveriges befolkning genom migration till att vi ska bli 30 miljoner år 2050. En halv miljon migranter om året behövs det då för att behålla Sveriges relativa storlek på jorden och förbättra den uarmade svenska genpoolen, allt enligt Anders Forss (s) . Detta är tydligen S-ideologi…

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Håller med om allt du tar upp.
   S har satsat allt mer på identitetspolitik på senare år. Självklart är det ett sätt att få fler väljare. Invandrarna förväntas naturligtvis rösta på S som är garanten för att de får bidrag och svensk välfärd i utbyte mot röster.

 7. Lars Flemström

  Jag tycker att DÖ (december-överenskommelsen) var helt rätt, när den gjordes, men man borde ha satt ett slutdatum inom 8 – 10 månader, då extraval skulle ha hållits för att lösa den parlamentariska situationen. Jag håller inte alls med Löfvén, när han säger att det ska vara möjligt att styra i minoritet – om det inte gäller som en tillfällig och relativt kortvarig nödlösning.

  Jag hoppas, fastän jag tror förgäves, att Odenberg ska bli ny M-ledare. Han kan ena alliansen och göra eventuella nödvändiga uppgörelser över blockgränsen. Han kan ge S det motstånd som behövs för att S ska skärpa till sig, avbryta regeringssamarbetet med Mp och sluta med de onödiga eftergifterna till V (nu senast om gratis kollektivtrafik – vilket är ägnat att slå bort den finansiella grunden för en attraktiv och konkurrenskraftig kollektivtrafik). Så att S kan besegra alliansen genom egen styrka och en realistisk politik. Och inte genom en svag och splittrad allians.

  Jag instämmer alltså inte med det som Jonny (vars åsikter jag dock ofta instämmer med) har skrivit på sin blogg, om att vara mot Odenberg för att Anders Lindberg på Aftonbladet vill se honom som ny M-ledare, i hopp om att han ska förstöra M. Lindberg är en vänstersekterist som har fel om det mesta, så varför skulle han ha rätt om Odenberg? Jag tycker f.ö. att det är fel att snegla på vad de politiska motståndarna tycker och inta den motsatta positionen.

  Då låter man ju den politiska motståndaren bestämma sina egna åsikter. Och därför anklagar jag vänstersekteristerna – och inte minst Anders Lindberg – för att ha åsikter, som har formats av SD. Lotta Gröning – som är en erfaren socialdemokratisk debattör till vänster – har skrivit om detta fenomen: att SD formar vänsterns politik. Hon skriver att de andra partiernas ledamöter i riskdagsutskotten försöker läsa SD-ledamöternas anteckningar över axeln på dessa för att undvika att tycka likadant som SD.

  Läs Lottas egna ord: https://www.svt.se/opinion/lotta-groning-om-moderaterna En svidande kritik av det falska vänsterpacket – från vänster.

  Det är oklart om Lotta fortfarande är sosse, eftersom hon pratar om att bilda ett nytt parti för att göra slut på den ”rödgrönblå röran” och den kvardröjande DÖ-mentaliteten. DÖ har uppenbarligen inte bara demoraliserat moderaterna och övriga allianspolitiker, utan även åtskilliga socialdemokrater. särskilt på vänsterkanten. Alltså vi som är verkliga vänstersossar, som vill ha arbetarpolitik, och inte bara är karriärister i grälla tomteröda kläder.

  Alla vet ju att priset sjunker när utbudet överstiger efterfrågan och att det även gäller priset på arbetskraft, d.v.s. lönerna. Vi ska ta emot flyktingar av solidaritet, om de behöver skydd och Sverige är första asylland, men de ska i princip lämna landet när de inte längre behöver skydd. Därför är tillfälliga uppehållstillstånd som regel bra. Det är falsk vänsterpolitik att ha ett befolkningspolitiskt mål på 30 miljoner invånare i Sverige.

  Som i så fall kommer att bli ett minst lika fattigt land som de länder som de nya invånarna kommer från. De ska i stället ha hjälp att bygga upp sina egna länder, så att de har en framtid där. Det var Olof Palmes politik, vad Anders Forss än må säga. Han låtsas ständigt vara en lärjunge till Palme. Men jag var aktiv i LO och S, när Palme far partiordförande. Då var Forss nyfödd och vet inte alls hur vi partimedlemmar tänkte då.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.