Allsköns funderingar om politik

Lööf frågar chans

För nån vecka sedan skickade Annie Lööf, (C), och hennes vikarie, Anders W Jonsson, en inbjudan till Ulf Kristersson (M). Ja, skickade och skickade. Hon publicerade den på DN Debatt. Vågar hon kanske inte lita på PostNords tjänster, ett bolag som hennes föregångare, f d näringsminister Maud Olofsson, betalade miljarder för att skapa? Lööf förnekar sig inte; grandiost ska det vara. Att överlämna inbjudan när partierna ses på utskottsmöten såg hon tydligen inte som ett alternativ.

Lööfs syfte med att bjuda in M till överläggning med regeringen och övr JÖK-boet var att i kristid skapa ”bred politisk samling” kring framtida krisåtgärder. Hon refererar till krisuppgörelsen under 90-talskrisen, då den borgerliga regeringen samarbetade med S, det då största oppositionspartiet. Uppenbarligen vägrar hon själv fortfarande att inse att hon knäckte borgerligt samarbete för lång tid framöver genom att sätta sig på regeringsläktaren i JÖK-boet, ett demokratiskt haveri och en respektlös omyndigförklaring av väljarna.

Hennes skäl för att bjuda in just Kristersson var att M ”agerat ansvarsfullt och konstruktivt”. Lööf stiger plötsligt ner från sina höga moraliska hästar och in på scenen för att högmodigt klappa Kristersson på huvudet för att han uppfört sig väl. Så nedlåtande och osmart att göra det så publikt! En drottning skulle möjligen kunna ta sig denna rätt men skulle knappast göra det. Annie Toinette gör det som en självklarhet och från en ’nationalscen’. Vad har hon idag att erbjuda M, eller Sverige för den delen? Och varför skulle de lita på henne igen?

JÖK-boet bildades för att utestänga V och SD, de s k ”ytterkantspartierna”, från politiskt inflytande (Lööfs krav för att ”säkerställa” Löfvens fortsatta maktinnehav). Om Lööf nu vill skapa ”bred borgerlig samling”, varför bjuder hon inte in även KD? Sannolikt för att hon helt enkelt inte har någon direkt ’användning’ för dem just nu; det räcker med M för att ”säkerställa” riksdagsmajoritet för JÖK-boets förslag. Dessutom är Ebba Busch med sin naturliga charm och retoriska förmåga en svår konkurrent till Lööf.

Att bjuda in bara M skulle också omöjliggöra den oheliga allians som V och M nyligen bildade. Den lyckades med stöd av SD tvinga JÖK-boet till förödmjukande reträtter ifråga om Arbetsförmedlingen, pengar till välfärden och arbetskraftsinvandringen. Då denna hastigt uppkomna, oheliga allians ville finansiera sina egna förslag till ökade utgifter för landets bästa, lyckades den också sätta stopp såväl för Mp:s friårsvariant som för C:s ingångsavdrag, som var tänkt att ge sänkt avgift för arbetsgivare som anställer ”nyanlända”. De två ’ytterkantspartierna’ SD och V, som enligt Lööfs diktat skulle hållas utanför allt inflytande, har gjort stora framsteg och bl a visat Lööf var skåpet ska stå. Dessutom har väljarna idag högre förtroende för Sjöstedt och Åkesson än för Lööf, vars arrogans, floskler och bristande respekt för demokratin uppenbarligen inte imponerar på väljarna. Lööfs valspråk Framåt (jfr Macrons En Marche!) klingar allt mer inaktuellt.

Den nu föräldralediga Lööf saknar antagligen den adrenalinkick som den segslitna regeringsbildningen gav henne. Hon tilläts under lång tid hålla landet och politiken som gisslan och spelade taktiskt ut sina kort för att förverkliga sina personliga maktambitioner. Hon förnedrade t ex Löfven genom att rösta för moderaternas budget och därefter svek hon Kristersson i sista omröstningen om Löfven som statsminister. Fem i tolv kungjorde hon att hon inte kunde acceptera en alliansregering. Att hon vecka efter vecka innan upprepat sitt mantra ”jag vill ha en alliansregering och Kristersson som statsminister” betydde inte ett dugg. Det var bara politisk teater och taktik för att själv få spela huvudrollen.

Redan innan valet 2018 gav hon exempel på sina väl inövade förnedringföreställningar; först skarp kritik t ex mot Peter Hultqvist och förespeglingar om att rösta med oppositionen i misstroendomröstningen mot honom, i sista minuten nedlagda röster. Samma visa ifråga om den rättsvidriga ’gymnasieamnestin’, som den ”juristubildade” Lööf med fördömande ord förklarat rättsligt undermålig och som är så illa skriven och tänkt att den inte går att tillämpa. I sista minuten valde hon att släppa igenom den. När M riktade misstroende mot dåvarande socialminister Annika Strandhäll för att hon betett sig klandervärt när Försäkringskassans dåvarande GD, Ann-Marie Begler, avsattes, var Lööf skarpt kritisk och förespeglade att hon skulle rösta med oppositionen. Det hindrade henne ingalunda från att i sista minuten ändra sig; nedlagda röster i vanlig ordning.

Lööfs egentliga syfte med ovanstående inbjudan är inget annat än ett lumpet och klumpigt försök att än en gång splittra det lilla som finns kvar av den forna Alliansen. Kristdemokraterna och moderaterna har efter JÖK-boets tillkomst samarbetat bra och dessutom kunnat samtala med sverigedemokraterna, något som Lööf absolut inte kunde nedlåta sig till eller ens tillåta andra partier att göra. Antagligen är hon också rädd för att SD, V, KD och M skulle kunna gå ihop och lyckas fälla förslag som regeringen lägger fram. Lööf är sinnebilden av en maktmänniska, en produkt skapad av ett ungdomförbund, där hon lärt sig både politiskt spel och taktik och att underskatta sina motspelare i samma utsträckning som hon överskattar sig själv.

Löfven och S betalade ett orimligt högt pris för Lööfs insatser i JÖK-boet. Partiet slits nu sönder inifrån och hade fram till för någon vecka sedan (när coronaviruset drabbade landet och den tafatta regeringen) de sämsta opinionssiffrorna på årtionden. De trogna S-väljarna känner inte längre igen sitt parti, som numera för en mer borgerlig politik än vad t o m Alliansen gjorde.

Lööf försöker ge sken av att C är ett oppositionsparti trots att hon är ett tydligt stödhjul för den rödgröna regeringen. Är det på eget bevåg eller på regeringens uppdrag Annie Toinette nu bjudit in Kristersson och M? Drömmer hon fortfarande om att få leda en mittenregering eller mittenkoalition?

Kristersson svar på inbjudan var f ö både vuxet och väluppfostrat: ”Vi ses på utskottet”.

Ridå!

 

37 kommentarer

 1. Jonsson

  Visst var det den högra skon, som Lööf skulle äta upp förut? Den vänstra skon behövde hon ha kvar. Gillade mer (mest användbar)? Sko var en metafor för …
  Det är tydligt att hon varnat Kristersson nu.
  ”If you sell your ’mother’, you can buy another”.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Högra skon var det och det skickades massor av högerskor till C:s kansli.
   Hon hoppas kanske att hon kan lura Kristersson en gång till.

 2. Brorson

  Centerpartiet? Innan krisen är över kommer Anders Tegnell fan club på Facebook att ombildas till det nya politiska partiet Optimisterna med parollen Vi som övervinner allting utan att göra någonting.

  Förbjud alla förbud. Hela folket ska fullt frivilligt rätta sig efter våra rekommendationer. Riv fängelserna. Öppna gränserna. Fri invandring. Ingen kommer ändå att vilja komma hit. Sverige är bäst i hela världen. Bara vi gör rätt – alla andra gör fel.

  Eftersom Optimisterna kommer att vara mer nationalistiskt än SD, liberalt än L, mer vänster än V, mer konservativt än M och mer gudfruktigt än KD, kommer inga andra partier att behövas. De kommer att självdö eftersom alla partistöd avskaffas. Förbud är ju förbjudna. Partiledare Anders Tegnell kommer ju att ha obegränsat med tid i rutan. Han är ju så pedagogisk.

  Medan alla gränser kommer att vara öppna för resande till Sverige, kommer alla gränser att vara stängda för resande från Sverige. Den svenska krigsmakten kommer att sättas in för att öppna gränserna, först gränsen i väster mot Norge och sedan gränsen i norr mot Finland. Eftersom alla svenska soldater har uppnått gruppimmunitet och vara odödliga, kommer Sverige att erövra hela världen.

  Och Tegnell blir världspresident. Annie Lööf, som har ömsat skinn en gång till, kommer att vara överbefälhavare för de väpnade styrkorna, med virusspridning till de otrogna som strategi.

  Rymdimperiet kommer att packa ihop och dra iväg till någon annan galax.

  – – –

  Frågan kvarstår naturligtvis om regeringen, sedan den fått sina nya befogenheter, kommer att våga använda dem, detta med hänsyn till Tegnells oerhörda popularitet. Att regeringen sannolikt inte skulle möta något motstånd i riksdagen mot sina förslag, visar på två saker::
  1. Regeringen vågar inte stöta sig med Tegnell fan club.
  2. Den s.k. oppositionen vågar inte söta sig med Tegnell fan club..

 3. Peter Åberg

  Ja stanna i Spanien som har nästan fyra gånger så många döda per miljon innevånare än vad Sverige har.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ha, ha! Du missade tydligen skrattecknet, som visade att jag skämtade.
   Eftersom det f n inte går några flyg till el från Spanien, kan jag inte ta mig hem. Så fort flygen kommer igång igen, åker jag hem. Fördelen med Spanien just nu är den hårda karantänen, men den kom igång alldeles för sent.
   Förhoppningsvis tvingas jag inte sitta i karantän igen när jag kommer till Sverige.

 4. Jonsson

  Sverige testar inte post mortum. Så statistiken gäller bara diagnosticerade avlidna. Siffrorna här är inte alls att lita på. Det är inte över än, inte på långa vägar.

 5. Brorson

  I svt:s morgonstudion diskuterades Tegnells hjältegloria. Men sedan kom det, fastän få märkte det. Det första lilla jordskalvet under Tegnells fötter, vilket kanske förebådar en kommande jordbävning. 22 forskare har gått till skarpt angrepp mot FHM ,och kräver att politikerna tar över. De litar tydligen ännu mindre på ”expertmyndigheten” FHM än på regeringen. Under dagens presskonferens fick Tegnell två gånger frågan från Nyheter Idags reporter om han har informerat statsministern. Nej, det har han inte gjort, men hans chef Johan Carlsson träffar regeringen ett par gånger i veckan, enligt Tegnell. Har Carlson informerat statsministern frågade reportern. Det kunde Tegnell inte svara på och inte heller vilka ministrar Carlsson har träffat och vad de har pratat om.

  Jag kan inte dra någon annan slutsats än att Tegnell och Carlsson avsiktligt har hållit regeringen – och oppositionspartiledarna – ovetande om vad som varit på väg. Att regeringen bett riksdagen om utökade befogenheter att ta snabba beslut. är inget råd de fått från FHM. Som jag skrivit tidigare strider Löfvéns förutsägelse om tusentals döda mot Tegnells lugnande besked, som han har upprepat idag. Det håller på och planar ut. De 22 kritiska forskarna har missförstått allt, enligt Tegnell. Som för övrigt menar att Spanien har skjutit problemen framför sig, och kommer att drabbas ännu värre när karantänen hävs.

  Spanjorerna har missat chansen att bli flockimmuna, till skillnad mot nästan alla svenskar under 70.Tebnell förklarade vidare att den svenska strategin går ut på att minska smittspridningen ”så mycket som möjligt”, inte att stoppa smittspridningen. Varför vill Löfvén att regeringen ska få ökade befogenheter, om ”expertmyndigheten” tycker att det inte behövs? Han har kanske lyssnat på andra experter, kanske några av dem som skrivit dagens artikel om FHM:s ”misslyckande”?

  Det svenskbrittiska läkemedelsföretaget Astrazeneka har just fått tillstånd att experimentera på corona-patienter med en cancermedicin, som tros hjälpa dessa patienter så att de kan andas utan respirator. .Denna medicin har alltså redan testats avseende livsfarliga biverkningar, så frågan är nu vilken effekt den kommer att ha mot just covid 19.Om försöken faller väl ut, vilket vi kommer att veta längt innan ett vaccin är tillräckligt utprovat och säkert, kan massproduktion påbörjas.

  Den nuvarande regeringen bär naturligtvis det yttersta ansvaret för att kaosmyndigheten FHM så länge tillåtits köra sitt eget race – i trots mot både WHO och EU:s smittskyddsmyndighet, men det var regeringen Ruinfeldt som gav FHM denna makt. Du vet inte vad du kommer hem till, om du lyckas till dig hem från Spanien, Åsa.

 6. Brorson

  I kvällens Aktuellt fick Tegnell svara på kritiken från de 22 forskarna i en debatt med Lena Einhorn, som är en av undertecknarna. Einhorn blev ständigt avbruten av programledaren, med följd att TV-tittarna bara fick höra fragment av kritiken. Det var ren censur och en skandal med tanke på hur mycket Tegnell får komma till tals morgon, middag och kväll och oemotsagd framföra sina bortförklaringar och lögner.Tegnell avfärdade kritiken med bl.a. med att han aldrig sagt att målet varit att stoppa smittan.

  Nej, det har han kanske aldrig sagt, men borde inte det ha varit målet? I stället har man låtit smittan spridas längs för allmänheten mindre kända vägar. Detta styrker misstanken att FHM använder svenska folket till ett livsfarligt experiment med ”flockimmunitet” och att denna expertmyndighet under flera veckors tid har fört både regeringspartierna, stödpartierna och oppositionspartierna bakom ljuset. Mest klandervärd är Centerpartiets vice partiordförande, som just nu vikarierar för partiledaren Annie Lööf, eftersom han är läkare till yrket.

  Löfvén är som bekant utbildad svetsare, inte virolog. Ändå var Löfvén först bland partiledarna med att säga sanningen om hur farlig pandemin är Einhorn tryckte på, men avbröts av programledaren, att smitta sprids asymtomatiskt, d.v.s. att den som blir smittad kan bli sjuk innan smittbäraren själv insjuknar. Tegnell låtsades att detta var en helt ny upptäckt. Men kära hjärtanes då, det var ju precis vad som hände, när mul- och klövsjukan spreds bland danska mjölkkor under 1980-talet, samtidigt som jag gick kursen i smittskydd bland djur. Det här har jag vetat under 35 år. Annie Lööf, som under valrörelsen skröt med att hon som barn suttit på sin morfars hölass, borde också veta. Om hon lärt sig något under ferierna på morfaderns bondgård.

  Det har talats och skrivits mycket om att S inte längre är något arbetarparti. Men lika uppenbart är att C inte längre är något bondeparti. Den kunskap som varje djurägande bonde har, lyser med sin totala frånvaro i C-toppen. Kunskapen om smittspridning bland djur borde komma väl till pass, om vi har att göra med ett virus som hoppat över från djur till människa. Enligt senaste (?) teorin har C 19 spridits av gatuhundar. Det kan också ha skett.

  Det är inte ovanligt att smitta sprids via djur, som inte själva blir sjuka, som mellanvärd. Den kunskapen kan beskrivas som gammal skåpmat. Vissa djurarter får inte ens symtom av sjukdomar som är direkt livsfarliga för andra djurarter, exempelvis så vanliga djurarter som hund och katt.

  Enligt Einhorn är FHM;s strategi livsfarlig. Det är dags för politikerna – och det gäller alla partier – att stiga fram och ta ansvar, bl.a. genom att – efter finsk förebild – inrätta en expertkommitté som är direkt underställd regeringen och statsministern. Och givetvis även häller oppositionen ständigt underrättad. Det är dags att rensa upp i det odugliga svenska myndighetsträsket (FHM är inte endamyndighet som har misslyckats med sin uppgift. FHM förefaller mest ha varit ett vilohem för generaldirektören och statsepidemiologen. tills detta hände.

  Den ständigt linslusande TV-stjärnan Anders Tegnell motsvarar i varje fall inte min bild av en hårt arbetande statstjänsteman, som är fullt upptagen med någon viktig uppgift.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   ”ren censur” är mer vanligt än ovanligt på Svt idag. Skämmigt!
   Håller med om vad du skriver, inte minst ang ”odugliga svenska myndighetsträsket” som är överbetalt och underpresterande.
   ”FHM förefaller mest ha varit ett vilohem för generaldirektören och statsepidemiologen. tills detta hände.” Ja, de har fått ett bryskt uppvaknande.

 7. Jonsson

  *post mortem
  Löfven ser katastrofen komma denna gång.
  Men, frågan är hur han agerar på det? Om alls. Vågar han ignorera detta med tanke på politiska konsekvenser?
  FHM låter stressade på presskonferenserna. De har inte många adekvata svar på journalisternas frågor.

  Regeringen kunde ha struntat i att genomföra Lööfs flerpunktsprogram. Genom att låta papperskvarnarna tugga extra långsamt. Nu är kanske S/ (- mp?) + C = sant!, även 2022.
  Lööfs misslyckande i att tillförskansa sig makt, resulterar kanske inte bara i ett (utökat) 100-punktsprogram utan i ett gemensamt valmanifest (vilka ska hon annars vända sig till).

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Löfven har hittills tagit rygg på FHM. Han vaktas antagligen noggrant av sitt entourage och tar inga egna initiativ.
   Det intressanta i sammanhanget är att man inte ska få kritisera FHM. Klart att man får kritisera även ’experter’ när de gör motstridiga uttalanden. Det har både Tegnell och Carlsson där gjort sig skyldiga till.
   Lööfs maktambitioner ska inte underskattas. Målet helgar medlen.

 8. Jonsson

  Jag surfade in på svt:s hemsida. Där gav de råd (oklart varför) om skyddsutrustning; munskydd skyddar inte friska personer emot virus, men smittade ska bära munskydd. Är det Tegnells idéer de för fram … eller skattefinanserad egenproducerad fake news.
  Kanske bättre söka medicinska råd på andra sajter med säkerställd information?
  Jag är fortfarande undrande över Tegnells utbildning. Är han specialiserad på något område som rör infektionssjukdomar?

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Om jag förstått rätt skyddar mitt munskydd omvärlden fr det virus jag ev bär på.
   Förmodligen bättre att ta reda på vad som gäller på medicinska websidor.
   Tegnell är epidemiolog och läkare och har troligen statistik som en av sina kompetenser.

   • Brorson

    Det räcker att ha de mest elementära kunskaperna om smittskydd för att man ska uppfatta Tegnell som okunnig. Detta stämmer ju inte med hans cv, varför man frågar sig om han lider av svår minnesförlust (glömt vad har lärt sig under läkarutbildningen) eller spelar okunnig. Eller helt enkelt låtsas sitta på kunskap som hans kritiker saknar. Vilket vore mycket märkligt eftersom de har ännu fler akademiska meriter än han om infektionssjukdomar och smittskydd. Jag räknade titlarna bland de 22 undertecknarna av DN-artikeln och fann 13 professorer, 8 medicine doktorer eller liknande samt 1 övrig akademisk titel, förmodligen expert på medicinsk statistik. Skulle inte ens de tillsammans uppnå samma kompetens som Tegnell?

    Idag köpte jag Aftonbladet för att läsa en artikel fyra möjliga slut på corona-pandemin. De är enligt tidningen
    1. Att en tillräckligt stor del av världens befolkning uppnår flockimmunitet. (I andra artiklar har jag sett 60 – 70 %)
    2. Viruset muterar till ett mindre farligt säsongsvirus som återkommer varje år. Vad som talar för detta är att virusets egna överlevnadschanser ökar om värdorganismen överlever.
    3. Viruset utrotas. Detta kan ske på två sätt: Antingen genom ett effektivt smittskydd så att färre insjuknar än de som blir friska eller dör. Eller genom vaccinering.
    4. Viruset dör ut. Det har hänt förr att pandemier har upphört utan känd orsak. Men man kan förstås spekulera varför det sker. Men inga teorier nämns i artikeln. Men låt mig gissa: att dessa pendemier, som plötsligt drabbar en massa människor är genetiskt instabila. Eller har även virus naturliga fiender?

    Artikeln avslutas med att det finns ingen risk att hela mänskligheten utrotas av viruset. Det har i varje fall inte hänt hittills, trots alla epidemier under mänsklighetens historia.Tegnell och FHM har borrat sig fast vid en enda, och dessutom den farligaste (den som sannolikt kommer att ta livet av flest människor) av de fyra möjliga framtidssenariorna.

    Tegnell är emellertid en mycket skicklig demagog. Han specialknep är att ställa åtgärder, som var för sig inte ger tillräckligt skydd men kanske tillsammans ger ett hyfsat skydd, mot varandra. Myndigt förklarar han att risken med hängslen, är att de som använder hängslen inte använder livrem. Med detta demagogiska knep, som han personligen har kommunicerat till svenska folket, har han vållat hundratals onödiga dödsfall. Han borde åtalas.

    Eller är han verkligen så okunnig, så att han inte har förstått följderna?Man måste väl ändå ha rätt att ställa större krav på en utbildad person som tar anställning som expert vid en expertmyndighet än på vem som helst?

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Ja, det måste man verkligen. Större krav måste man också ställa på en statsminister än att i huvudsak bara lyssna på en expert/myndighet/

     • Brorson

      Naturligtvis måste man ställa större krav på en statsminister / statsministerkandidat än på en vanlig partimedlem. Och på en person, som kandiderat till riksdagen, och kanske rentav blir invald, än på en vanlig väljare. Ola Nordebo visar idag det totala knäfallet för auktoriteter och makthavare som aldrig har behövt möta väljarna i en valrörelse, och inbillar sig att experter som ser utanför sitt eget snäva kompetensområde är en renässans för folkrörelsedemokratin. Varför inte avskaffa systemet med valda politiker om experterna vet bäst och är bäst skickade att göra avvägningen mellan sina egna och andra experters kompetensområden? Var det inte så Franco-diktaturen i Spanien fungerade?

      Har inte politikerna ett eget expertområde, som de behärskar (eller borde behärska) bättre än experterna inom andra expertområden, såsom smittskydd och ekonomi? Hur stor är risken att vanligt folk börjar bryta mot tvingande regler, som de kanske uppfattar som onödiga? Kan samtal med väljare om exempelvis Systembolagets vara eller icke vara ge någon vägledning?

      Jag menar alltså att sammanvägningen mellan experters, som representerar olika och i vissa fall direkt motstridiga sakområden i ljuset från politiken som ett särskilt expertområde (hur vanligt folk / väljare resonerar och reagerar) är en uppgift för politiker. De får inte gömma sig bakom (andra) experter, sombara umgås i sina snäva kretsar av likasinnade, aldrig har behövt möta väljarna i en valrörelse och inte är demokratiskt valda till sina uppdrag.

      Detta gäller politiker generellt, oavsett partitillhörighet. Gör det som ni är valda till att göra!

 9. Brorson

  Kan man lita på svensk statistik, redovisad av FHM? Före påsk kom en uppgift om att de amerikanska dödstalen i C 19 kan vara för höga, eftersom läkare har direktiv att skriva C19 som dödsorsak vid osäker dödsorsak i samtliga fall då den avlidne haft C 19. Svenska läkare ska i sådana fall uppge den mest troliga dödsorsaken, vilket kan vara svårt. Strax efter nyheten om de amerikanska reglerna påstod SVT, med Johan Guisecke som källa att FHM:s svenska siffror är korrekta, men inte andra länders, eftersom de bara räknar dem, som dött på sjukhus. Detta skulle gälla bl.a. Italien (och Spanien?) vars verkliga siffror alltså skulle vara mycket högre än dem, som redovisats. Dör folk av isoleringen?

  I FHM: statistik redovisas bara de senaste siffrorna, varför man måste skriva ner eller minnas tidigare dagars. De senaste dagarna före påsk var dödstalen, om jag minns rätt 114, 96, 106. Under påskhelgen och de första dagarna denna vecka var de 17, 12, 170, 130. Enligt Tegnell idag har de svenska dödstalen ”planat ut” och är ungefär 60 per dag. Har han slagit ihop ofullständigt registrerade dödsfall och dividerat med antal dagar?

  De anmärkningsvärt höga dödstalen (170) första vardagsdygnet efter påsk kan förvisso delvis bero på den eftersläpning, som Tegnell älskar att prata om, men 130 döda det andra vardagsdygnet efter påsk, stämmer bättre med de sista vardagsdygnen före påsk. Och visar på en svag ökning – som förvisso är mindre än man kunnat vänta sig. Detta tyder på att ’”ökningen av ökningstakten” faktiskt är mycket mindre än man kunnat vänta sig vid jämförelse med motsvarande skede i Italien, Spanien och Frankrike eller att man inte redovisar rätt i Sverige. Exempelvis är dödstalen i Örebro län 40 % lägre i FHM:s redovisning jämfört med lokalmedia.

  Tegnell och andra potentater upprepar att dödstalen kommer att öka kraftigt, när man lättar på restriktionerna i bl.a. Spanien, att restriktionerna där bara har tjänat till att ”skuta problemen framför sig”. Om så varit fallet hade Spanien haft färre döda än Sverige i förhållandet till folkmängden. OM Tegnell talar sanning, betyder det att det är fullt med virus, som bara väntar på offer, i den spanska uteluften. Vi får väl se. Vad kommer att hända i Spanien, när restriktionerna hävs? Detta tror jag:
  1. Spanjorerna kommer att möta färre, och inte fler smittbärare utomhus, jämfört med före restriktionerna.
  2. De flesta av de smittbärare, som spanjorerna kommer att möta utomhus kommer med stor sannolikhet att bära munskydd, som skyddar de personer, som dessa smittbärare möter.
  3. Spanjorerna kommer att hålla ett avstånd, som tidigare har varit mer typiskt för ”reserverade svenskar” än för kramiga sydeuropéer till alla de möter.

  Om spridningshastigheten i det inledande skedet har varit mindre i Sverige än i Sydeuropa, så beror det antagligen på den beryktade svenska ”främlingsfientligheten”, vi har en helt annan tradition att undvika närkontakt med främlingar. Och alltså inte på Tegnells mumlande. Vid mitt senaste besök i Spanien (för måna år sedan), reste jag lite utanför allfartsvägarna och besökte då ett lokalt kafé, där jag var ensam utlänning. Enligs svensk sed satte jag mig vid ett ledigt bord, vilket föranledde vilda protester från övriga gäster som alla satt vi hopträngda vid samma bord.

  .

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Instämmer i dina 3 punkter.
   Vi ser med spänning fram emot vad som nu händer med antalet döda och smittade p g a att anställda inom industri och bygg fick återgå till sina jobb denna vecka.
   En sak är säker; coronaviruset har fått människor här att använda munskydd utomhus i mycket stor omfattning. Dessutom håller man stort avstånd mellan varandra.

 10. Jonsson

  Eftersom smittan är spridd borde naturligtvis alla bära åtminstone munskydd. Svårt att ens veta själv om man är symtomfri bärare och spridare.
  Tegmark Wisell, FHM, menar på svt.se: att munskydd kan vara befogat. Befogat därför att viruset sprids även genom droppsmitta.
  Tyvärr svårt få tag i munskydd här. Sprit finns ju på Systemet, om inte annat.
  Mina iakttagelser från mataffären är att många kunder inte bryr sig om att hålla avstånd ens vid kassan. De tränger sig in med sin kundvagn i luckan som bildas. Andra ställer sig jämsides. Dessutom är det många äldreäldre som är ute och handlar sin mat och besöker Apoteken.
  FHM:s strategi (och regeringens) beror i någon mån även på landets obefintliga krisberedskap och hårt beskurna sjukvård? Jag undrar om Lööfs parti har några lösningar inför framtiden? Jag kan hjälpa till att fylla i listan.
  Den som reser till Sverige måste nog ta med egen skyddsutrustning. Lösenordet är också bra att ha memorerat: All makt åt Tengil, vår befriare.

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Här nere hade regeringen tänkt göra munskydd obligatoriska för ett tag sedan men det stupade på att det råder så stor brist på dem så det skulle inte bli en meningsfull åtgärd.
   Däremot håller alla avståndet bra. I affärer har de tejpat upp ränder bred svart och gul tejp med ca 2 m avstånd i kassorna. Alla kunder håller sig inom sitt revir. På gatan utanför likadant. Där står alla på var sin ruta och köar för att komma in. Affären släpper inte in så många åt gången då de vill ha färre kunder i butiken.
   Det är svårt att tro att folkvett skulle hjälpa som situationen är idag. Ditt inlägg tyder på att det är si och så med efterlevnaden i butiker.

 11. Brorson

  På förmiddagen meddelade Region Örebro län att det var 14 avlidna i corona. På presskonferensen ett par timmar senare var den siffran 30
  .- 18 av de är inom äldreboenden eller hemsjukvård. 12 har avlidit på sjukhus.Detta rapporterar lokalmedia (na.se) idag.

  Enligt FHM:s senaste uppdatering (kl. 14.00) idag har antalet avlidna i samma region ökat från 7 igår till 8 idag. Om man enbart tar del av dessa siffror är det lätt att misstänka att FHM har manipulerat sifforna för att ge sken av att ökningstakten har minskat. Detta motsägs dock av att de senast redovisade siffrorna för Västerbottens län, 10 avlidna) överensstämmer med lokalmedias (vk.se) rapportering. Men det är ändå magstarkt av FHM att nästan tvärsäkert uttala sig om avtagande smittspridning l Sverige.

  I början av veckan gav Tegnell klarsignal för träningsmatcher mellan olika fotbollslag inom region Stockholm. Detta bemöttes omgående av missnöje från klubbar i resten av landet, som inte har så många andra lag att spela mot inom den egna regionen. Igår fick Stockholms-klubbarna en rejäl utskällning av statsministern för att agera ansvarslöst. Och idag meddelar Fotbollsförbundet i Stockholm att även deras träningsmatcher är inställda.

  Kommer detta att bli slutet för den svenska förvaltningsmodellen (självständiga myndigheter och förbud mot ministerstyre)? Kommer vi att få samma modell, som tíllämpas i de flesta andra länder, där ministrarna är operativa chefer för underställda myndigheter? Vi kan ju inte ha en statsminister, som flänger runt och skäller ut alla, som följer myndigheternas råd….

  Tegnell är för tillfället mäktigast i Sverige-e. Har han någonsin ställt upp i ett val och blivit granskad av media på samma sätt som politiker brukar bli? Och mär FHM ö.h.t. en välfungerande myndighet?

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Min yngre son bor i Örebro och då jag såg rubriken i AB om alla dödsfallen i Ö mailade jag honom. Det är inte första gången Tegnell är dåligt uppdaterad. Han gick för ett par veckor sedan ut och sa att läget i Sthlm var lugnt. När ansvariga inom Region Sthlm, där det var kaos, hörde detta försökte de kontakta FHM men fick inte tag i ngn där. När Tegnell till slut svarade, la han på luren. Tegnell konfronterades med detta på presskonferensen och sa då att ”vi måste tala med Sthlm”. Inte ens hans eget ’härad’ hade han kontakt med.

 12. Brorson

  Sverige har fortfarande fler döda än USA per miljon invånare, trots att amerikanska läkare även räknar avlidna med osäker dödsorsak som döda i C19, om de haft sjukdomen. Detta torde sätta press på FHM att underredovisa antal döda i C19. Mysteriet med de oredovisade avlidna i Örebro län tätnar och det kommer uppgifter om oredovisade dödsfall även i andra län. Region Örebro uppger att man i den senaste egna redovisningen, 30 döda, har räknat med även avlidna som haft hemtjänst i sina egna hem, alltså inte bara avlidna på äldreboenden.

  Sveriges Radio uppger att tusentals döda i äldreboenden i Spanien och Italien inte räknats med i den officiella statistiken. FHM. som skryter med att deras statistik även inkluderar avlidna i äldreboenden, reovisar fortfarande 8 avliidna i Örebro län, medan regionen själv redovisar 30 och att den siffran även inkluderar personer som dött i sina egna hem. De kan ha blivit smittade av hemtjänstpersonal Fortfarande tycks spridningen bland personer, som inte tillhör kategorierna vårdpersonal och vårdtagare vara liten.

  De lugnande beskeden från FHM, bl.a. att en stor del av den svenska befolkningen redan har haft C 19 och nu har uppnått flockimmunitet (en ren gissning) tycks ha lett till ett ökat risktagande bland svenskarna. På sociala medier hyllas Anders Tegnell som något slags krigshjälte som har befriat senska folket från fångenskap – samtidigt som landets statsminister å ena sidan varnar för att det kommer att det är långt ifrån över och å andra sidan bedyrar att han har fullt förtroende för FHM och att den svenska modellen är de rätta.

  Regeringen torde nu ha fått sina utökade befogenheter, vilket torde ha ökat pressen på FHM att framställa läget i Sverige som under kontroll – för att regeringen inte ska använda sina nya befogenheter. Det pågår tydligen en dragkamp om regeringens stöd mellan FHM och dess kritiker bland forskarna. Tegnell sa sig igår vara säker på att flockimmuniteten kommer före vaccin, utan att med ett ord nämna de försök med symtomlindrande mediciner, som har utvecklats för andra , sjukdomar, som redan pågår runtom i världen, bl.a. i Sverige.

  Om försöken ger de resultat, som forskarna (och vi alla) hoppas på, kan massproduktion för klinisk användning påbörjas senast i juni 2020. Hur många kommer i så fall att ha dött i onödan i Sverige p.g.a. otillräckliga åtgärder i epidemins inledning? Fackförbundet Kommunal, som organiserar omsorgspersonalen, utsätts nu för hård kritik av arbetsgivarna inom den offentliga vården för att kräva bättre skydd än vad som rekommenderas av FHM. Munskydd för personalen, så att inte vårdtagarna smittas, är tydligen för dyrt för de svenska kommunerna. .

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Att Sverige har fler döda per miljon än USA visar att Trump m fl presterat bättre när det gäller coronapandemin. Det får vi nog inga feta rubriker om.
   Bättre skydda än vad som rekommenderas av FHM?! Det hoppas jag verkligen att Kommunal kräver! Skyddsutrustning ska inte styras av kommunernas ekonomi utan av vårdpersonalens behov utifrån sina uppgifter.
   Läste att det i USA nu utvecklats ett nytt test som visar om en person tidigare haft coronaviruset. Blir intressant att se vad detta resulterar i.
   https://nyheteridag.se/nytt-coronatest-utvecklat-i-usa-visar-tidigare-smittade-det-har-ar-verkligen-ett-fantastiskt-test/
   Men att man haft covid-19 innebär inte att man är immun mot det:
   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/Vb8Jj1/who-inga-bevis-for-att-manniskor-som-haft-covid-19-ar-immuna

   • Brorson

    Om man inte skulle utveckla någon form av immunitet efter en nyss genomgången sjukdom, skulle man återinsjukna genom att smitta sig själv dagen efter tillfrisknandet. Sedan torde följa en inkubationstid på 1 – 14 dagar innan man visar nya symtom. Covid 19-viruset uppges leva minst 5 dagar utanför människokroppen. Men detta bevisar inte att man kommer att vara immun under någon längre tid, eller att man inte kan smitta andra efter tillfrisknandet – vilket våra präktiga myndigheter har påstått i en påkostad annonskampanj..

    Hur länge man är immun skiljer mellan olika djurarter, beroende på naturlig flockstorlek, men det gäller då sjukdomar som föredrar en viss djurart som värd. Den naturliga flockstorleken för arten människa, innan människor började leva tillsammans i större samhällen, d.v.s. under äldre stenåldern, torde vara c:a 100 individer. Det har väl sedan dess skett en viss selektion (s.k. naturligt urval), så att de människor som haft bättre immunitet än genomsnittet har förökat sig mest.

    Att människor numera bor i miljonstäder innebär inte att varje människa träffar miljoner andra människor ens under hela sin livstid, men trångboddhet har stor betydelse, vilket förklarar att New York har avsevärt större dödstal än USA som helhet och Stockholm jämfört med Sverige som helhet. Jag har själv hört Tegnell jämföra Sverige som helhet med New York – inte med USA som helhet. Smittspridningen ser nu ut att minska i de först drabbade, invandrartäta stadsdelarna i nordvästra Stockholm, vilket kan tillskrivas den ökande rädslan bland befolkningen där (mest muslimer) och inte på Tegnells mumlande på ett språk (svenska) som alla där inte ens förstår.

    I stället ökar smittspridningen i andra Stockholms-stadsdelar och i Södertälje, där det bor många kristna invandrare. Hur kommer detta att påverka de etniska motsättningarna i Sverige, när muslimer är livrädda för kristna och ateister med svensk etnicitet? En rädsla som sannolikt underblåses av nyhetsförmedlingen från de muslimska invandrarnas hemländer, med tanke på att Iran skyller utbrottet där på USA. Och hur tolkas överdödligheten under det inledande skedet bland somalier (och de flesta somalier är ju djupt troende muslimer) av invandrargrupperna själva?

    Enligt svensk lag ska dödsfall anmälas till Skatteverket senast första vardagen efter dödsfallet och till dödsorsaksregistret, som FHM inte ens torde ha tillgång till på individnivå) hos Socialstyrelsen inom tre veckor. De siffror över antal avlidna i de svenska länen och Sverige som helhet, som FHM presenterar varje dag kl. 14.00 bygger, enligt Tegnell på samkörning av olika register, d.v.s på byråkraternas egna gissningar.

    FHM har nu räknat upp antal avlidna i Örebro lån från 8 i går till 20 idag, d.v.s. en ökning med 12. Enligt regionen själv var antalet avlidna i covid 19 12 i förrgår och 30 igår, d.v.s. en ökning med 18. Jag saknar uppgifter från regionen själv om antal avlidna under senaste dygnet..

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Måste erkänna att jag inte lyssnar så mkt på Tegnell och FHM. Däremot tittar jag på de diagram som finns här och där.

 13. Jonsson

  Regeringens nya befogenheter handlar nog främst om vilja att demonstrera politiskt ledarskap. Och, det då genom att sopa undan ”oppositionen”. Att vilja leda, innebär inte att kunna det. De försöker skaffa sig fördelar inför valdagen 2022.
  Mediahjälten auktoritäre Tegnells kryptonit är månne hans svävande tal och den ”gamla” statistik han anser sig behärska, och vilja applicera på detta nya obekanta virus spridningsförmåga. Utan att ta hänsyn till Sveriges bristande beredskapsläge. Om delad glädje är dubbel. Hur är det då med delat ansvar (angående Corona). Tar både FHM och regering ansvar för resultatet av epidemin, pandemin? Vem drar kortaste strået …

  • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

   Ja, regeringen tog chansen att flytta fram positionerna. Det är märkligt att de tror att ledarskap manifesteras så enkelt. Att säga väl inövade floskler inger då inte mig ngt förtroende. Inte heller att man tar rygg på experter ist f att själv ta ledningen med hjälp av experters kunskap och information. Jämför med Mette Fredriksson i Danmark t ex! Vilken skillnad mot Löfven!!
   Att gissa vem som drar kortaste strået är en svårtippad fråga.

   • Brorson

    Enligt FHM:s gissning har antalet avlidna ökat med 29. Om den siffran även inkluderar de avlidna i Örebro län, som FHM missade i gårdagens statistik, är den verkliga ökningen för hela landet högst 19. Om det inte är fler än så, vågar regeringen NATURLIGTVIS inte använda sina nya befogenheter, trots att alltfler stockholmare verkar strunta i FHM:s ”rekommendationer”.

    De behövs ju inte om alla stockholmare, och de flesta i landsorten, redan har uppnått flockimmunitet, som Tegnell hoppas på. Enligt den allvetande Lennart Holmlund varnar finska läkare för att Finland ska få lika många döda som Sverige. Trots de hårda restriktionerna, som om Holmlund har rätt har varit helt verkningslösa. Idag är Holmlund tvärsäker på att Trump ljuger, när han spekulerar i att pandemin har uppstått genom att virus har läckt ut från ett laboratorium i Wuhan. Det är möjligt att Trump har fel, men ljuger han? Enligt min förståelse av svenska språket ljuger man, om man säger något som man vet är inte är sant.

    Trump kan anklagas för mycket, men han har han drivit igenom fler tvingande åtgärder än den svensk regeringen har gjort? Märkligt att det som är rätt i Sverige(att göra så lite som möjligt) är helt fel i USA

    • Åsa Sundh (inläggsförfattare)

     Trump kan aldrig göra ngt rätt i svenskarnas ögon. Han får så många mer svenska spaltmeter och medietid än vår egen statsminister.
     Återstår att se vems åtgärder fungerat bäst när vi så småningom får ’facit’ över det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.