Marja

Den långa resan.

Socialförsäkringsministern backar.

I torsdagens Aftonblad läste jag att vår nya socialförsäkringsminister Ulf Kristersson har, efter 100 dagar i tjänst, kommit underfund med att det behövs förändringar i reglerna kring sjukförsäkringen.

Är vi förvånade?

Ulf Kristenssen säger att Fk fattar 19 miljoner beslut varje år och ca 17 000 av de besluten ändras i domstolsprövning. Så visst, menar han, kan medarbetarna på Fk fatta felaktiga beslut.
17 000 personer är en stor grupp, men jag tror att det är bara toppen på isberget, eftersom man kan förmoda att många, många inte orkar överklaga. Sen är det ju en tolkningsfråga vad som är ett ‘rätt’ eller ‘felaktigt’ beslut. Jag skulle hellre säga ett beslut som är BRA för individen.

Främst skyller ministern på läkarna, som inte skriver tillräckligt tydliga intyg så att det klart framgår att patienten INTE kan arbeta på grund av sjukdom eller skada.
Det är ju väldigt bekvämt att skylla på att läkarna skriver dåliga underlag. Jag har inte sett hur dagens sjukintyg ser ut, men det verkar alltid finnas en ruta som läkaren har ’glömt’ att kryssa i och då blir sjukintyget inte godkänt av handläggaren på Fk. Handläggaren har dessutom ingen skyldighet att begära in kompletterande uppgifter, utan förväntas fatta beslut på det underlag som kommit in.
Alla har vi väl egna erfarenheter eller har läst om hur tokigt det kan bli. Jag själv har ett par närstående personer som kämpar med detta elände och jag skulle kunna skriva mycket om hur totalt galet det kan bli för den enskilda personen. Inte sällan hamnar man i en Moment 22-situation.

Det behövs verkligen en översyn av reglerna.
Det behövs regler, som inte bara skrivs för att följas slaviskt, utan som även skall kunna tolkas för individens bästa.
Det behövs en översyn av ersättningarna, så att tillfrisknandet inte hämmas av oro för ekonomin.
Det behövs ett samarbete mellan läkare och Fk.
Det behövs höjd kompetens hos handläggarna på Fk i medicinska frågor.
Det behövs ett bättre samarbete mellan Fk och Af.
Det krävs ett positivt tänkande, som utgår från att människor VILL arbeta och göra rätt för sig. Väldigt få simulerar sjukdom.

Nej, nu ska jag lugna ner mig och kanske titta på schlagerfestivaluttagningen i Luleå.

Ha en skön lördagskväll <3

6 kommentarer

  1. Maria Lundmark Hällsten

    Jag tycker att FK kan stå för läkarintygen, då dom annars inte duger. Alternativt att deras ”läkare” eller vem det nu är som inte godkänner dom första läkarintygen, får bli den som träffar alla sjuka människor i behov av intyg. Då har dom kapat bort ett led och det borde gå fortare. Nä, förtroendet har sjunkit rejält och det kan inte längre vara människor som sitter och bestämmer vem som är sjuk eller inte, i alla fall kan man då inte tro det, då man ser och hör alla historier om folk sm tvingas ut på arbetsmarkanden när dom är i det närmaste, döende. Ps.nu har jag gort utmaningen, ha det gott

  2. Marja Granqvist

    Svar till Helena Nilsson Springare (2011-02-06 09:18)
    Slöseri med resurser är det verkligen. Jag tänker på alla dem som blivit utförsäkrade och ’utreds’ i tre månader på Af. Möten, möten och tester som sällan leder någon annanstans än tillbaka till sjukskrivningen.
    Ha en bra dag du med. Kram

  3. Marja Granqvist

    Svar till Maria Lundmark Hällsten (2011-02-06 11:54)
    Handläggarna på Fk har väldigt dålig medicinsk kompetens. En visste ex inte vad MS var för en sjukdom. Jaha, går i skov…men när skovet är över är hon väl frisk? Man blir mörkrädd.
    Jag tycker läkarna ska få all makt och tjänstemmännen sköter administrationen.
    Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.