Marja

Den långa resan.

Livet lunkar på.

Av , , Bli först att kommentera 17

Höstfärgerna kommer smygande och jag älskar de milda bruna nyanserna i gräset. Vädret har varit hyfsat vackert de flesta dagarna och jag försöker njuta så mycket det går.

Vattengympan började i torsdags och det var med andakt jag gick ner i det varma vattnet. Vi var bara fem stycken i bassängen och det var bara bekanta ansikten. Jag hade tänkt  ta det lugnt eftersom det var ett helt år sen sist, men rycktes med av musiken och lyckan att kunna röra mig fritt i vattnet och klarade av hela passet galant. Dagen efter hade jag inte ont någonstans, konstigt nog.

Jag har fortfarande dåliga blodvärden, trots att jag ätit järntabletter i ett par veckor nu. I veckan var jag på återbesök på kirurgen och fick träffa den doktorn som hade opererat mig. En redig och rättfram kvinna, som inte lindade in något i bomull. Hon visade mig bilder på datorn från gastroskopin och hur det ser ut inne i min magsäck. Det var inte vackert och jag fick se fulingarna hon tagit bort. Hon nämnde också ’mikroskopiska förändringar’ och att jag därför måste undersökas varje år. Jag kommer aldrig att bli bra.

Sen ringde en doktor från hjärtcentrum och meddelade att jag blivit godkänd för en ablation av hjärtnerven. Det betyder att de kommer att gå in i mitt hjärta via en ven i ljumsken och bränna hål i nerven så att den ”lugnar ner sig”.. I mitt fall kommer de att använda kyla. Behandlingen kan ta flera timmar och lyckas inte alltid, men jag tar chansen, för jag vill verkligen slippa flimret. Jag måste göra en CT-röntgen av hjärtat och byta några mediciner innan och kön är lång, så det blir knappast före jul… Sen blev jag ju orolig för att jag blir kissnödig om behandlingen blir lång och då kom vi överens om att de får sätta kateter på mig så jag slipper ligga och spänna mig.

Jag hade ett rutinmässigt återbesök på hjärtcentrum också i går. Jag fick träffa en supertrevlig AT-läkare. Alla prover, utom Hb, såg bra ut och eftersom det nu finns en plan om ablation, så blev det lite terapisnack i stället. Han undrade hur jag hade klarat pandemin och om jag hade börjat våga göra lite mer. Jag är ju fortfarande väldigt rädd och försiktig, även om jag åker buss och ger mig ut på stan. Jag berättade att jag samlar mod att åka till Finland och han tyckte att jag absolut skulle göra det. Det var en mycket klok ung man, som kommer att bli en underbar doktor.

Nästa vecka skall jag till diabetessköterskan och när jag var och lämnade blodprover på vårdcentralen, ville de också ha min vikt och längd för att räkna ut mitt BMI. Jag vägrade och sa att om det gäller att räkna ut medicindoser eller sedering är det ok, men inte för att tjockmobba mig. Jag fick medhåll av labbsköterskorna som sa att de också har ifrågasatt det rutinmässiga uträknandet av BMI. Jag känner att det får vara nog nu. Jag har märkt att i synnerhet manliga läkare gillar att skriva ut ’överviktig’ i min journal och så förskräckligt tjock tycker jag inte att jag är.

Jag har varit på Bondens Marknad varje lördag och köpt veckans grönsaker och bröd och även köpt några burkar honung från Västerbotten. Jag gillar att gynna lokalodlat och så får jag gå en sväng i Vänortsparken. I lördags stod jag en lång stund under kastanjens stora löv och njöt av den sköna höstluften,

September månad kom med nya utmaningar i min junk journal. Jag har bara gjort den allra första tills vidare. Välkommen september! Min favoritmånad.

Jag håller fortfarande på med några av juli månads utmaningar. En som var rolig att göra var ’Happy mail’. Jag tänkte mig ett kärleksbrev och ett kuvert med två bokmärken. Ger jag bort en bok, vill jag gärna lägga ett bokmärke i den. Till de här använde jag ett par bilder jag fick från Tjeckien, som jag figurklippte och färglade lite försiktigt. Så himla roliga att göra.

I kväll hade vi möte med bostadsrättsföreningen. Det här mötet var digitalt, men vi bestämde att i oktober ska vi träffas på riktigt här hemma hos mig. Alla är vaccinerade och regeln är fortfarande att man inte kommer om man har minsta förkylningssymtom. Det går bra att ha våra möten via datorn, men det är ju mycket trevligare att träffas på riktigt och nu är det verkligen länge sedan. Snart skall ju alla restriktioner upphöra också och vi får verkligen hoppas att det kommer gå bra.

Ta hand om er och var försiktiga<3

Bli först att kommentera

Redan höst?

Av , , 4 kommentarer 16

År det redan höst? Jag går omkring och fryser och bäddar ner mig under dubbla täcken på natten. I dag har det bara varit +11 grader och det regnar och blåser.

Har försökt ta det mycket lugnt de senaste veckorna. Hade ett tandläkarbesök som jag ombokat flera gånger och nu kände att jag måste gå till, även om jag inte var i form. Egentligen var det ett besök hos tandhygienisten och jag förklarade för henne att jag kanske inte skulle orka med hela behandlingen. Vi bestämde att bara göra en undersökning och ta röntgenbilder och skjuta upp ev behandling till senare. Tandläkaren kom in och kollade röntgenbilderna och allt såg bra ut, så jag fick gå hem nöjd och belåten.

Som vanligt gick jag genom min favoritpark, Vänortsparken. Jag har inte varit där på hela sommaren, har ju knappt varit inne i stan, De flesta blommorna hade vissnat, men grönskan var otroligt vacker, Jag älskar de gamla pilträden, ormbunkarna och den porlande lilla bäcken,

Ett par dagar senare var jag på Bondens marknad, som håller till på gågatan bredvid parken, så då fick jag en anledning att ta en stilla promenad runt parken igen. Jag köpte en massa grönsaker på marknaden, närodlade och ekologiska och apelsinbullar och ett fruktbröd från Hagabröds stånd. Skall ner på lördag igen och köpa ett par burkar svensk honung.

I går morse ringde min doktor på vårdcentralen, som har varit på semester några veckor och undrade hur jag mår? Hon skrev ut järntabletter så att jag får upp mina blodvärden. Så tacksam för att ha en doktor som bryr sig. Jag har också kallats till återbesök både till kirurgen och hjärtcentrum och det känns bra.

Och så börjar vattengympan!! Vi får bara vara 4 personer i varje omklädningsrum (dam och herr), så vi får gå varannan vecka så att så många som möjligt kan delta. Det tycker jag är en bra lösning. Vi har två pass i veckan, så 16 damer får möjlighet att vara med. Nu får vi hoppas att smittan inte ökar så mycket i höst att vi måste avbryta efter några gånger, som vi fick göra förra hösten. Jag känner mig så peppad.

Var nere på garnbutiken och köpte mera garn, för nu blir det vantar. Johanna for iväg med de mönsterstickade vantarna, så nu stickar jag ett liknande par till Ronja. Sen ska jag sticka ett par till mig själv, kanske två par till och med, för jag spontanköpte ett så vackert brunt garn som var exakt samma färg som min täckkappa.

Sköt om er och var försiktiga<3 

 

 

4 kommentarer

Sköna augusti.

Av , , 2 kommentarer 18

Sköna augusti. Jag mår så bra av den milda värmen och den klara luften.

Jag har haft kärt besök av Johanna. Hon kom till slut, en hel vecka försenad, men det var underbart de dagar hon var här. Äntligen fick jag kramas, det var ju två år sen sist. Det är ju inte klokt. Hon hann med sin pappa (exet) och sin halvsyster och vi hann pyssla en hel del. Köksbordet var en enda röra.

 

 

En mulen dag for vi ner på stan och hälsade på Julia nere på Strandvägen. Johanna hade inte sett henne.

Sen gick vi till Tonka alldeles bredvid och åt en lyxlunch med Skagentoast och en helt magisk Crème Brûlee. Så mysigt med mamma-dotter tid.

Är lite piggare nu. Ingen har kontaktat mig från vårdcentralen om mina blodprover, så jag antar att jag får vänta tills min doktor kommer tillbaka från semestern och då är ju proverna inte längre aktuella, utan jag får väl ta nya.

Jag har köpt en begagnad trehjuling. En Monark med två hjul bak.

Det fanns ingen chans att få tag på en sån med två hjul fram den här säsongen, så jag tänkte att jag får vänta till nästa vår och vara tidig i min beställning, men så såg jag en annons på Facebook och slog till. Sen visade det sig att jag inte längre kunde cykla. Jag har inte cyklat sedan knäoperationen, som var för två år sedan, men trodde inte det skulle vara något problem. Jag kunde inte styra, utan for rakt upp i en grässlänt. Vilken tur att det inte var ett dike. Jag gick ner mot skogen till en gatstump som sluttade lätt  och rullade ner med ena foten i marken och den andra bromsande med pedalen. Upp och ner, flera gånger. Jag fick ju motion, men det var lite frustrerande att få börja om från början. Sadeln var alldeles för låg för jag kan inte böja mitt titanknä fullt ut, men å andra sidan nådde jag till marken med fötterna. Ja, ni skulle ha sett mig. Nu skall jag be grannen hjälpa mig att höja sadeln lite och sen är det väl bara att öva. Jag som har cyklat så mycket i mitt liv… till jobbet och överallt, borde väl klara det. Men går det inte, så går det inte och då får jag väl skylla på åldern.

Kontakten med den tjeckiska kvinnan fortsätter. Hon har fått paketet med västen och kortet och var så nöjd. Hennes paket kom så småningom till mig och det innehöll så många fina saker… gamla fotografier, vykort och en massa olika bilder både vackra och surrealistiska. Jag fick också ett par mönstrade knästrumpor från Gudrun Sjöden och ett par fleecefodrade pulsvärmare med tumme. Johanna hade också med sig en massa fint material, bl.a. gamla boksidor, notblad, kuvert och en hel hög gamla vykort. Vi gick igenom mina lådor och hon plockade ut det hon ville ha, bl.a. spetsar, band och washitejp. Sen fick hon min gamla Cuttlebug, en apparat som man stansar ut figurer med. Jag använder den inte längre, så hon drog iväg med den och alla tillbehör.

Här är några av korten jag fick av Johanna:

och några av dem som kom från Tjeckien:

Många av korten har sirligt skrivna hälsningar på baksidan, så nu ska jag göra en ny journal med många fickor jag kan sticka ner korten i. Skall jag limma fast dem, måste jag ta kopior.

Ärterna börjar mogna i pallkragarna, men luktärterna blommar inte än. Johanna och jag delade på den första lilla tomaten från min balkong. Jag skickade med en bukett av ananassalvian till Johannas man som är kock. Få se vad han hittar på med den.

Vallmon blommar för fullt, men är svåra att fånga på bild. Röda blommor är överhuvudtaget svåra att fotografera.

Sköt om er och var fortsatt försiktiga<3

 

2 kommentarer

Augusti – mellan sommar och höst.

Av , , Bli först att kommentera 16

Vi har gått in i augusti, som är månaden mellan sommar och höst. Björkarna på min gata är fortfarande gröna, man ser att det blåser ganska kraftigt och löven på björkarna på vår gård har blivit gula och blåst ner på marken. Båda bilderna är tagna samma dag.

Jag gillar augusti. Det har blivit svalare och luften har blivit klarare och lättare att andas. På dagen är det fortfarande sommarvärme, 19-20 grader och det är en behaglig värme.
Det växer i pallkragarna. Vi har skördat sallad, mangold, dill i massor, persilja och andra kryddor. Ärtskidorna växer just nu och vallmon blommar.

 

Jag har inte varit pigg. Mitt Hb är fortfarande lågt och jag är så trött och orkeslös. Måste sätta mig och vila när jag försöker göra det minsta lilla. Ringde vårdcentralen och min doktor tyckte att det var konstigt att jag blivit hemskickad från sjukhuset med lägre Hb än när jag kom in på akuten. Hon kunde dessutom se på alla labbprover att jag varit väldigt låg just den dagen jag blev opererad. Nu har jag varit på labbet och lämnat nya prover, men inte fått någon feedback från vårdcentralen än om dem. Däremot har jag varit en sväng på akuten igen för jag mår hela tiden illa och har ont och har svårt att äta något. Det i kombination med orkeslösheten gjorde att jag fick för mig att jag fått en ny blödning, så jag åkte in. De tog alla prover och allt var bra, förutom Hb då, som de menade att vårdcentralen skulle ta hand om och eventuellt ordinera järntabletter. Jag fick dricka akutens spacialcoctail för magen och kunde åka hem. Jag kämpar på.

Johanna blev en hel vecka försenad, men kommer nu på lördag. Hennes man var i Tyskland hos en moster och kusiner och de ville inte släppa hem honom. Men nu är han hemma och kan ta hand om hunden. Jag har längtat så efter Johanna och kommer att krama ihjäl henne.

Sen har jag haft en givande kontakt med kvinnan i Tjeckien som ville köpa min dalmatinermönstrade väst från Gudrun Sjöden. Det visade sig att hon är bibliotekarie och konstnär och hade en massa material till min junk journal. Jag har ett paket på nästan 1 kg på väg till mig. Min intuition var rätt när jag föreslog byteshandeln. Hon skriver på tjeckiska och jag skriver på svenska och så får Google översätta och det kan bli väldigt lustigt ibland, men det fungerar. Jag har skickat ett brev med västen och ett kort jag snodde ihop, som nu ligger på hennes postkontor. Gjorde ett enkelt kort med fram och baksida.

’No drama. Do what you love.’

I dag skrev hon att hon kommer att skicka ännu mera material, bl.a. fjärilar, som hennes syster handmålat. Det var en trevlig och uppiggande kontakt.

Tror fortfarande att jag kommer orka fara till Finland, kanske i början på september.

Sköt om er och var försiktiga <3 

Bli först att kommentera

Blödning i magen.

Av , , 6 kommentarer 18

Nu är jag tillbaka efter en ofrivillig paus. Vad hände? Jag blev sjuk, riktigt sjuk. Nej, inte covid, utan en blödning i magen. Låg två nätter på sjukhuset och har varit hemma i en vecka nu.

I november gjorde jag ju en gastroskopi då man upptäckte många polyper i magsäcken varav några gjorde skopisten bekymrad, eftersom de såg blödningsbenägna ut och jag äter blodförtunnande. Kirurgen jag blev remitterad till ansåg att polyperna inte är något problem och man beslutade på ett stormöte med en massa specialister att jag skulle sluta äta omeprazol, eftersom man upptäckt att just den medicinen kan förorsaka godartade polyper. Jag var förstås inte med på det mötet och ingen lyssnade när jag ifrågasatte att jag skulle sluta med den enda medicinen som hjälper någorlunda och som jag dessutom ätit i snart 30 år. Okej, i 3-4 månader har jag kämpat med att sätta ut omeprazol, mått dåligt och haft ont, men envist kämpat på. Första veckan jag var helt utan, fick jag en blödning i magsäcken. Precis vad jag sa till kirurgen skulle hända, för det kan ju vem som helst räkna ut. Omeprazol är syrahämmande och slutar du med det ökar syran och irriterar slemhinnan tills man får ett blödande magsår. Som tur var förstod jag vad som hände och for in till akuten efter några dagar. Mitt Hb var lågt och med de symptom jag beskrev blev jag inlagd på kirurgen. Dagen efter gjordes en gastroskopi under narkos där man tog ut tre polyper som skickades till patologen. Har inte fått något svar än. Summan av det hela blir att jag får gå tillbaka till omeprazol livet ut och årliga gastroskopier under narkos. Jag var fruktansvärt besviken och arg hela tiden och dagen jag fick åka hem uttryckte jag det väldigt tydligt för ronden… jag tyckte jag blivit nonchalant behandlad tidigare och att beslut hade tagits över mitt huvud. Jag hade behandlats som en pappersdocka i stället för en patient med ev speciella behov. Jag sa också att jag var övertygad om att om jag varit man, hade man lyssnat på mig och jag hade inte behövt gå igenom detta. Jag kan vara väldigt uttrycksfull och vältalig när det gäller och ingen sa emot, så jag hoppas mitt budskap gick hem.

Mitt Hb var inte helt bra när jag fick fara hem, så jag måste gå till vårdcentralen och kolla upp det. Jag är trött och lite uppskakad av det som hände. Allt gick så fort och narkosen var tung, jag kämpade mot och hade hemska hallicunationer när jag vaknade. Jag kunde inte prata på några dagar då halsen var igensvullen och ond. Det enda positiva var att jag klarade mig undan hjärtflimmer under hela processen.

Men nu har jag något att se fram emot, för min dotter Johanna kommer till Umeå i slutet på veckan. Jag trodde inte hon skulle hinna innan skolorna börjar igen. Hon skall åka till Finland några dagar med sin pappa (exet), men sen får jag rå om henne helt. Vi har inte setts på 1,5 år och jag tänker verkligen krama henne utan förbehåll. Hon är vaccinerad nu och det är ett under att hon inte blivit smittad, eftersom hon under hela pandemin jobbat på en skola och rört sig i Stockholm.
Jag kommer inte att åka till Stockholm nu och får inte träffa Ronja, men nu är det som det är. Jag hoppas ändå att jag orkar göra en liten tripp till Finland om några veckor.

Jag har inte haft ork ens att sitta med min junk journal (då är det illa ställt 🙂 ) Här är det jag gjort senast.

Här skulle man göra ’lager på lager’,

och här var uppgiften ’gränser’.

I dag blev jag kontaktad av en kvinna från Tjeckoslovakien på Instagram. Hon undrade över en gammal bild på en väst från Gudrun Sjöden, som jag köpt på Tradera. Hon hade matchande vantar och mössa och undrade om jag ville sälja västen till henne. Eftersom jag aldrig använt västen, svarade jag ja och föreslog att hon i stället för betalning skulle skicka mig ett kuvert med material till min junk journal om det var möjligt. Jag såg nämligen att hon hade gillat många bilder jag lagt ut på Instagram. Jag har inte fått något svar än, men det vore häftigt att få några gamla boksidor med tjeckisk text… Jag minns inte ens vad västen kostade, men ingenting går upp mot ett ’happy mail’.

Sköt om er och njut av sommaren <3

 

6 kommentarer

Sommarvärme och åska.

Av , , 6 kommentarer 20

Söndagsro nere vid sjön. Behövlig efter nattens åska med blixt och dunder i flera timmar. Jag hade inte hunnit gå och lägga mig när det började med konstant muller på avstånd och några enstaka smällar på närmare håll. Det verkade lugna ner sig, men sen vaknade jag av en ordentlig smäll på morgonkvisten och undrade yrvaket om det var åskan eller något annat, men sen började det störtregna och jag bestämde att det nog var naturen som rasade. Och som det smällde under en lång stund!

Veckan har varit tung på grund av värmen. Jag tål inte värmen och har dessutom varit väldigt tät i luftrören på grund av gräspollen. Vissa morgnar har jag vaknat av att jag ligger och piper högljutt när jag andas.Äter antihistaminer och tar slemlösande hostmedicin, samt lite extra Bricanyl vid behov. Värmen gör luften extra torr och under dagen kör jag fläkten ganska flitigt. Hoppades på att det skulle bli lite kyligare efter åskan och regnet, men det är fortfarande varmt och luften är fuktig.

Min granne kom hem efter midsommartrippen och hade fiskat öring, som hon vaccat och fryst och skrivit Marja på två paket.

Jag stekte två i smör i går och det var så gott. Jag äter mycket fisk, men köper sällan färsk fisk och den här var ju nästan som färsk. Jag har mest varit inne på dagarna och gått ut och vattnat på kvällen och tagit en kort promenad. Beställde en stor levrans från ICA Maxi med toalettpapper, tvättmedel m.m. så jag har haft mat och alla andra förnödenheter. En dag tog jag bussen till sjukhuset… till apoteket och hjälpmedelsbutiken, där jag köpte en liten stödkäpp med handtag format efter vänsterhanden. Mycket behändig att gå med. Tänkte träna på att lämna rollatorn hemma. Det går så bra att gå med gåstavarna ner till sjön och ofta använder jag bara en stav.

Jag funderar nämligen på att åka till Stockholm i augusti. Ronja vill så gärna träffa mig, men hon jobbar till den 25 augusti och sedan måste hon fara direkt till Karlstad och ta emot utbytesstudenter och hinner inte komma till Umeå. Hon säger att hon längtar, längtar… och det gör ju jag med och jobbar på att repa mod och fara ner över en weekend. Jag känner mig faktiskt tryggare att åka till Finland än att åka till Stockholm. För mycket människor.

Det växer i pallkragarna. I morgon ska jag sätta upp en lapp på dörren att man kan plocka rädisor, sallad, dill och andra kryddor. Snart kommer mangolden och senare ärter och persilja. Jag saknar blomsterprakten från i fjol… fröna till min blomsteräng blev nertrampade av småflickorna som sprang över gräsmattan, men nu väntar jag på luktärterna och vallmon.

Jag har suttit mycket vid den öppna balkongdörren och pysslat i min junk journal, så här kommer några sidor jag gjort.

Temat är ’vintage’ och jag kopierade några bilder på Tant Gerda och Tant Augusta. Tänk att jag blev uppfostrad av dessa kvinnor! Jag börjar ju känna mig vintage själv. De fick i alla fall äran att vara med och det på ett gammalt handskrivet brev från 1891.

Sen fick tanterna bli pappersdockor eller ’art dolls’. Temat var ’kuvert’ och jag vek ett kuvert enligt konstens alla regler och stack in pappersdockorna i det. Så himla roligt och jag har gjort fler efter det.

Temat är ’wanderlust’ eller reslust och jag valde Afrika bara för att det blev fint. Kunde ha varit vilket land som helst.

Här hände något. Temat är ’trash to treasure’ vilket ju är det junk journal går ut på… att förvandla skräp till något fint. Här har jag använt vaxat tidningspapper som jag blev serverad en bakad potatis i, en bit av ett gammalt brev och bilder ur tidningar. Jag hade ingen plan för den här sidan, utan plockade ihop bitarna lite på måfå och när jag tyckte det var färdigt, blev det väldigt känslosamt. För mig är det här en slags terapi. Jag har ju gått i bildterapi, där jag fick måla med vattenfärger och många gånger såg jag inte vad jag hade målat förrän allting var färdigt. Det undermedvetna styrde väldigt mycket och avslöjade också mycket.

Ta hand om er och njut av sommaren <3

 

 

6 kommentarer

Redan juli.

Av , , Bli först att kommentera 15

Tiden går så väldigt fort och vi är redan inne i juli månad. Midsommarhelgen förflöt lugnt och stilla. Min granne for bort och jag har vattnat hennes blommor och tomatplantor och tagit in tidningen och posten. Jag gillar ju att ha något att pyssla med, så det känns inte som något besvär.

Natten innan midsommarafton gick jag ut och plockade en bukett vilda blommor till en midsommarbukett.

Det var så underbart i den ljusa sommarnatten och jag fick ihop till en fin bukett.

På midsommarafton kom exet och vi åt nypotatis och sill och lite annan plockemat. Jag fick ett perfekt hjärta i ostskivan och vi hade det riktigt trevligt.

Jag tyckte att det var lite väl ambitiöst att baka en hel tårta till oss två, så jag snodde ihop en citronkaka och gjorde bakelser med vispad grädde och jordgubbar. Det blev gott och vi satt länge på balkongen i den sköna sommarnatten.

Dagen innan midsommar började jag känna mig yr. Jag skulle gå på toaletten på morgonen och for sidledes in i ytterdörren. Pang! Jag brukar bli så ibland och det brukar gå över efter några dagar… eller så förebådar det ett flimmeranfall… och så var det nu. Jag börjar se ett mönster. Tisdag morgon fladdrade det till i bröstet och så började det. Så småningom for jag in på akuten, men ordentlig som jag är så duschade jag och tvättade håret först, körde en diskmaskin, gick ut med soporna, vattnade mina och garnnens blommor och i pallkragarna och packade ner ett par silkiga kalsonger att ha med sjukhusskjortan. Sen ringde jag efter taxi.

Jag är så less på det här. Flimret gick över spontant kl 03 på natten och hade då hållit på i 17 timmar. Den här gången började doktorn prata om en ablation, d.v.s. ett ingrepp då man går in i hjärtat via lungvenen och bränner eller fryser nerven som förorsakar flimret. Det lyckas inte alltid, men är värt ett försök. Visserligen var det nu två månader sedan förra flimmeranfallet, men medicinen verkar ju ändå inte hjälpa helt. Jag gick med på att bli uppsatt på väntelistan… det är en del förberedelser och jag har många frågor.

Efter den pärsen har jag varit trött och levt långsamt. Grannen är fortfarande borta, så jag har mina morgon- och kvällsrutiner. I pallkragarna växer det försiktigt och jag har varit ute i skogen efter pinnar att stötta ärter och  bönor med. Rädisorna är gallrade, men för övrigt finns det inget ogräs. Just nu växer kryddorna bäst… den marockanska myntan och ananassalvian. Ja, den doftar ananas.

En jordgubbe har hunnit mogna och den tog fåglarna.

Nu i juli deltar jag igen i en utmaning med min junk journal. Varje dag ett nytt tema och tills vidare hänger jag med. Här är de tre första.

Välkommen Juli!

Highlights (höjdpunkter…eller något som fångar uppmärksamhet)

Botanical (botaniskt… växter) Jag älskar bokmärkena med blomsterbarnen.

Jag lyssnar på sommarpratarna på kvällen och pysslar samtidigt.

På torsdag skall jag till tandläkaren och på grund av pandemin är det två år sedan sist. Men jag har inte haft några problem och vi får hoppas att han inte hittar något heller.

Sköt om er och var fortsatt försiktiga<3

 

 

Bli först att kommentera

Det gick inte.

Av , , 4 kommentarer 15

Vi har gått in i midsommarveckan och jag har plockat lupiner till balkongen. För övrigt är det sommarsolstånd och vi har genomlevt årets längsta dag.

Årets kortaste natt kom med en ordentlig mara. Det var länge sedan jag drömt så obehagliga mardrömmar. Jag var rädd, hotad och förrådd av en person som jag litar på. Vaknade med bultande hjärta och öronsuset dånande i hela huvudet. Natten innan drömde jag att jag skulle hålla föredrag om mitt liv och hade tappat manuskriptet… eller det fanns papper som låg huller om buller och som jag inte fick någon ordning på. Det fattades en hel del. Någon sa till mig att jag kunde köra utan manuskript, men jag litade inte på att jag skulle minnas allt.

Jag tror jag vet vad det handlar om. Jag skulle ju göra en magnetröntgen av ryggen som jag plötsligt inte klarade av. Jag gjorde en i oktober och då lyckades jag övervinna min klaustrofobi och stå ut de 20 minuter man ska ligga där. Nu hade jag förberett mig ordentligt… jag hade fått lugnande tabletter på vårdcentralen och var beredd. Killarna som hjälpte mig var snälla… jag skulle få åka in med fötterna före och det var en annan maskin med lite vidare rör än den i oktober. Allt verkade bra tills jag fick öronpropparna i öronen och hörselkåporna på… öronsuset, som jag lider av, stängdes inne i huvudet och när jag åkte in i röret kände jag direkt att d.e.t. h.ä,r g.å,r i,n,t,e och de fick ta ut mig. Paniken jag hann känna de få sekunderna jag var där inne, har dröjt kvar hela veckan och ger mig mardrömmar, Jag vet inte riktigt vad det handlar om, sex års psykoterapi har inte kunnat ge mig svar, men något triggas i gång … Killarna (röntgensköterskorna) var väldigt snälla och försökte inte ens övertala mig att försöka igen, utan vi avbröt undersökningen. Å ena sidan ville jag sätta mig ner och stortjuta, å andra sidan var jag faktiskt nöjd med mig själv att jag inte utsatte mig för något mot min vilja.

Dagen efter hade jag läkarbesök på ortopeden. Doktorn sa ingenting om mitt misslyckande, vi konstaterade att min rygg är så pass bra just nu att vi kan avvakta över sommaren och se hur den är i höst. Och om vi måste röntga dig, kan vi söva dig, sa doktorn.
Jag känner mig lite bräcklig. Pandemin, hjärtflimret och de täta besöken på sjukhuset, min väns plötsliga död, har gjort mig så trött. Jag går ner till sjön och mediterar, pratar lite med grannarna, påtar i jorden, steker plättar till exet och åker ner på stan och köper en dyr pysseltidning. Till midsommar skall jag bjuda exet på nypotatis och sill och jordgubbstårta. Vill duka vackert och plocka in vilda blommor.

Jag fick min andra dos vaccin för en vecka sedan och har inte fått några besvär. Fick inget av den första heller, inte ens en rodnad på armen. Skall vara försiktig i två veckor, men sen kanske jag vågar gå på stan utan ansiktsmask. Väldigt få har mask på bussen nu, eller i affärerna. Många är vaccinerade och tycker de är säkra och fler tolkar uppgifterna om att smittan går ner som att det är fritt fram. Jag är fortfarande rädd och tycker att folk kommer alldeles för nära. Kommer jag någonsin att kunna slappna av? Å andra sidan längtar jag efter att få åka till Finland och att vattengympan ska börja i höst.

Cykelaffären ringde att trehjulingarna från Finland har kommit, men alla är med el. Jag vill ju ha en utan el OCH med två hjul fram (inte bak). Går igenom köp-och-sälj sidor på Facebook varje dag.

Jag for till Myrorna en regnig dag och hittade bl.a. så fina spetsar. En handvirkad spetskrage och breda spetsar som Johanna kommer att älska till sina junk journals.

Sen gick jag till Jula, som ligger bredvid, och spontanköpte en golvfläkt till sovrummet. Visserligen har värmeböljan inte kommit hit upp, men jag har alltid tänkt att jag vill ha en fläkt till. I kväll skulle jag montera ihop den och upptäckte att ett rör till skaftet saknades! Så irriterande! Dessutom känns den lite för stor för mitt lilla sovrum. Jag fick packa ner den igen och i morgon far jag tillbaka med den och byter till en bordsfläkt modell större.

Sköt om er och var fortsatt försiktiga <3

 

 

4 kommentarer

Sommardagar

Av , , 2 kommentarer 15

Vantarna blev äntligen färdiga och jag blev nöjd. Skall sticka ett par till i samma färger, men med ett lite annat mönster, för jag blev något less på det här. Hoppas storstadsflickorna kommer gilla dem. Jag har hållit färgerna neutrala, men gillar den lilla randen, som jag tänker behålla med nästa mönster.

Sommaren är här och vi har haft några riktigt varma dagar. Tyvärr har det varit mycket höga halter av björkpollen i luften och nu när halterna är ’måttligt höga’ enligt rapporten, har gräset redan börjat blomma. Suck! Vi fick ju tillbaka pollenmätningen och jag har laddat ner en app som jag kan kolla dagligen. Jag har verkligen varit sänkt av pollen, trots antihistaminer och att jag hållit mig inomhus dagtid.

Några små utflykter har jag i alla fall gjort. Häromdagen var jag nere på stan… till HSB kontoret med protokollet från årsstämman och arvodena jag räknat ut för styrelsen. Det var så mycket folk på stan i det vackra vädret. På det stora tomma Rådhustorget hade man placerat ut små bord och stolar där man kunde sitta och äta en glass från glassvagnen. Det var riktigt mysigt… lite piazza-känsla, att vara utomlands. I den lilla äppeldungen blommade de små äppelträden och där kunde man också sitta på bänkarna och njuta.

Som vanligt blev jag väldigt trött av alla människor och skyndade mig hem.

I dag var jag tvungen att fara till Strömpilen efter ett paket, som posten inte ville lämna i min brevlåda. Jag passade på att gå till Blomsterlandet och köpte jordgubbsplantor, kryddor och ett par blommor till pallkragarna. På hemvägen promenerade jag förbi den fina björkdungen på Carlslid. Så länge sedan jag såg den. Just nu är den så lummig och fin.

I går kväll fick jag äntligen hjälp med att höja några av pallkragarna och fylla dem med jord och gödsel. Grannen hade varit och handlat. I kväll har min nya granne och jag varit ute och planterat det jag handlade på Blomsterlandet och sått alla frön jag köpt tidigare. Nu har vi en hel pall med jordgubbar, de vi hade tidigare har klarat sig bra i vinter, och en hel pall med ängsblommor och vallmo. Sen har vi olika kryddor och så sådde vi dill, persilja, sallad, rädisor, mangold, ärter och bönor… och så lite luktärtor.

Har koll från min balkong. Längst ner har vi en vinbärsbuske som också klarade vintern och all snö bra, och mot huset har vi en hög kruka med blommor. Den som nu inte förstår att det är olämpligt att gena över gräsmattan får vi se som ett hopplöst fall. Några barn springer som vanligt och hoppar över pallarna och i går fanns det ett litet fotspår i en av pallarna jag sått blommorna i. Det går inte att hejda dem och jag sa till mina grannar att snart växer de upp och får andra intressen. De vet ju att vi inte vill att de springer där och det gör ju det hela mer spännande. Håhåjaja.

Nere vid sjön är det vackert nu, men mycket mygg på kvällarna. Blommorna börjar komma så smått. I dag har jag plockat en bukett hundkex och harsyra till balkongen. Väntar på lupinerna. Just nu är ormbunkarna fina. De här har precis krullat upp sig och är sådär vackert ljusgröna.

På måndag skall jag få min andra spruta vaccin, så vi har planerat att äta surströmming hos min kompis direkt efter midsommar. Jag har redan köpt surströmmingen. Vi har inte träffats på hela vintern… vi åt surströmming på hennes uteplats i augusti i fjol.
Sen ska jag göra en magnetröntgen av ryggen på onsdag och har haft kontakt med min doktor på vårdcentralen för att få lugnande tabletter utskrivna. Jag behöver ju bara ett par stycken, så jag ska få gå till vårdcentralen och få dem där. Gruvar mig verkligen för den undersökningen, men jag har ju klarat av ett par tidigare, så det skall väl gå nu med. Får se till att jag inte drogar ner mig så mycket att jag inte kan ta mig hem på egen hand.

Sköt om er och var försiktiga<3

2 kommentarer

Balkongfix

Av , , Bli först att kommentera 16

Försöker få ordning på min balkong och har köpt en Verbena och en Petunia, samt ett par intensivt blåa Lobelior. Lite planlöst så där har jag tagit ett par plantor ur ställningen utanför Coop. Sen har jag fått fyra tomatplantor och en spetspaprika som min granne drivit upp från frön… och de har jag planterat om i krukor och bär nu ut och in varje dag. De är fortfarande för små för att vara ute på natten… tror jag. Men de växer och blir starka, så snart ska de få sin plats lite skyddat vid kanten på balkongen.

Jag är fortfarande ledsen och funderar mycket på min vän som gick bort. Det är så mycket oklart om vad som egentligen hände. Dödsannonsen var i tidningen och jag gick ner till sjön och stirrade ner i vattnet för en stunds meditation och farväl. Det kändes faktiskt bra.

Det blir allt grönare ute och solen har varit framme, men vindarna har varit kalla. I går kände jag mig ovanligt låg hela dagen och på natten låg jag och frös under dubbla täcken. Vaknade med jämna mellanrum och en gång trodde jag att jag låg och krampade, eftersom hela kroppen skakade av frossa. Febertermometern visade 35,7 och ögon och hals kliade. Hjärndimma och lite ångest. Kollade i min pollenapp och såg att det var höga halter björkpollen i Umeå. Jag som trodde att björkarna hade slagit ut helt. Nåja, det förklarade ju mina symptom och jag har stannat inne i dag och förlorat mig i en bok jag läser.

I måndags for jag ut på äventyr och tog mig ända till Avion och Ikea. Kände att jag måste ut och lufta på mig. Det gick bra… det var väldigt lite folk där och nästan alla bar munskydd, så det var inte alls svårt  att hålla avstånd. Jag åt Fish and Chips på Ikea och handlade lite smått och gott, bl.a. nya vindskydd till balkongen. De har bara vita och svarta och jag valde vita. De kommer att behöva bytas om ett par år, jag tror jag har haft dem jag har nu i tre år. Skall se om jag kan tvätta dem…

I går gick jag till Coop för att köpa mjölk och det verkar som folk blivit helt galna så fort man lovat lättnader i restriktionerna. Väldigt få hade munskydd och flera par gick tillsammans trots att vi uppmanas att handla en och en. I dag har jag då beställt mat som kommer på tisdag, så jag behöver inte gå och handla själv. Jag skall få min andra spruta 14/6 och till dess vill jag vara extremt försiktig. Exet for till Finland… han har fått båda sprutorna och är inte särskilt orolig av sig.. Jag försåg honom med några munskydd, eftersom jag tror det krävs på bussen eller båten eller tåget..Det är inte så bekvämt med munskydd om man har hörapparat bakom örat.

Ryggen är inte bra, men jag biter ihop och försöker gå en sväng varje dag. Ett skogsbad är välgörande och lite meditation nere vid sjön likaså. På många ställen ser man träd som fallit under vinterns snöstormar.

Det är med en viss vördnad jag går här under.

Jag har börjat sticka vantar och första paret är snart färdigt. Så här blir mudden och upp till tummen.. Jag tycker om den lilla randen i samiska färger.

Mönstret är en utmaning för mig, eftersom jag skelar och har dåligt djupseende och därför har svårt att läsa diagrammet, men nu har jag lärt mig det utantill och då går det bättre. Det finns ju en viss logik i det hela. Men jag har fått repa upp några gånger och göra om. Nästa par skall bli i samma färger och samma rand, men med ett litet annorlunda mönster. Jag lånade en bok på biblioteket som heter #tantulltussvantar och jag skulle vilja sticka varenda vante i den.

Sköt om er och var fortsatt försiktiga<3

 

Bli först att kommentera