Marja

Den långa resan.

Naturen förstörs.

Av , , 4 kommentarer 6

I dag gick jag ner till sjön. Vädret var fint… temperaturer runt nollstrecket och solen tittade fram lite försiktigt. Det var förstås väldigt halt, men jag hade broddar och gåstavar, så det gick bra. Gick min vanliga väg genom skogen, en bit längs skogsvägen och ner till den stora sluttande gräsplanen. Det var is på sjön och där på andra sidan utanför Kyrkstugan, såg jag både barn och vuxna ute på isen. Jag skulle då inte ha vågat gå ut på isen.

Det hade hänt saker sen jag senast var där nere. Jag såg först en bländande vit snöhög… så vacker och ren. Snön uppe bland bebyggelsen är så smutsig och ful.

Men sen såg jag en annan hög, som gjorde mig djupt deprimerad.

En stor hög med jord och lera som tippats över kullen med DEN GAMLA FINA TRAPPAN OCH HALLONSNÅREN. Hur kan man göra så? Jag blev nästan överkörd av en stor lastbil som kom och tippade en last med lerjord. Hela den stora gräsmattan var täckt av is och på den en massa sand så att de stora fordonen kunde fara runt där.
Längre bort vid sjön har man börjat bygga det stora bostadsområdet som planerats länge och nu röjer man skog och gräver ut för grunder och materialet som grävs upp dumpas på denna gräsmatta som har varit ett populärt picnic- och rekreationsställe. Nu kommer ju platsen bli helt förstörd och innan det stora bygget är färdigt, har vi antagligen ett tjockt lager lerjord över hela gräsmattan. Fanns det då ingen annan plats? Antagligen valde man denna plats eftersom de stora bilarna kunde komma dit via skogsvägen och fick ordentligt med svängrum. Så synd att förstöra en vacker natur på det sättet. Jag sörjer verkligen den fina trappan som blev en del av en genväg för många, och hallonsnåren runt den.

 

Min kompis ligger på sjukhus och det har varit lite oroligt några dagar. Jag påverkas väldigt mycket och har svårt att fokusera på något överhuvudtaget. Därför var det så skönt att jag kom mig ner till sjön, trots den tråkiga upptäckten där. I morgon är det vattengympa… längtar som vanligt.

Ha en lugn onsdagsnatt<3

4 kommentarer

Tulpaner, tulpaner.

Av , , 6 kommentarer 14

Veckans tulpaner är väldigt speciella. De såg ut som små rosor och nu har de öppnat sig och jag får en känsla av att de vill sträcka sig fram och säga något åt mig. Jag pratar med mina tulpaner när jag byter vatten varje morgon och ibland sjunger / nynnar jag för dem, men de här vill antagligen ha mer. Jag köpte dem på Ikea och fick faktiskt två buketter för priset av en, så jag har en liten bukett på fönsterbrädan i köket också. De har den vanliga tulpanfomen, och är vackra att vila blicken på när jag sitter vid bordet.

Först hade jag båda buketterna i samma vas. Gillade mixen av formerna, men kom på att de inte trivdes med varandra.

Vintern regnade bort igen och så det har regnat. En natt ösregnade det hela natten och jag var säker på att all snö skulle försvinna, men lite blev kvar. Vår gård var som en isbana och väldigt svår att gå över, eftersom den sluttar lite. Vaktmästarn sandar, men sanden regnar bort. Jag klarade mig bra med broddar under hälarna och, som jag upptäckte senare, bromsarna påslagna på rollatorn. Det gick inte fort med andra ord.

Den här veckan har jag haft mycket föreningsarbete… protokollskrivande och andrahandsupplåtelser, fakturor och nya rutiner. Skrivaren har krånglat, men jag bytte alla färgkassetter och fixade och trixade och fick till den. Jag är ju så envis och faktiskt ganska teknisk när det gäller.

I går var det akvarellmålning. Vi är en stor grupp nu och det är trevligt. Nu är det tre veckor till nästa gång och vi fick hemläxor att måla. Det jag målade i går är jag inte alls nöjd med… ska göra en ny målning hemma och hoppas kunna visa något så småningom.

I kväll var det vattengympa och av någon anledning hade jag ingen balans. När vi skulle springa baklänges, for jag alldeles för långt och hamnade på djupt vatten och kunde inte stanna. ’Hjälp, jag drunknar”, sa jag och då sträckte den som stod närmast ut sin hand och drog in mig. En sån fin gest. Hon kunde ju bara ha trott att jag skämtade. Jag kan ju simma. Vattengympan är i reumatikerföreningens regi, så vi har ju alla våra svårigheter och får ibland hjälpa varandra.

I morgon ska jag gå och hämta ut ett paket och gå och handla. Längtar faktiskt ner till sjön, men just nu är det svårt att ta sig ner dit genom skogen. Ska kanske klura ut en annan väg i helgen.

Ha en skön helg<3

 

 

 

6 kommentarer

Äntligen vinter!

Av , , 4 kommentarer 12

Solen skiner och vi har några minusgrader. Äntligen lite vinterväder! Fast det är väldigt svårt att gå ute nu och särskilt med rollator. Den blöta snön frös till ett knaggligt underlag, både på gator och cykelbanor. Bussarna kör som på en tvättbräda och det är inte så bevämt att sitta och skaka hela tiden. Det tycks inte hjälpa att man skrapar gatorna. Jag har varit nere på stan ett par dagar och har då passat på att gå på de bara gatorna i city… gata upp och gata ner och över torget och tillbaka. Enda sättet att få lite motion utomhus.

I kväll var det vattengympa igen och i dag fungerade bussarna. Jag skrev ett mail till Länstrafiken om den konstiga händelsen för en vecka sedan och fick ett god dag-yxskaft-svar. Hon som svarade hade inte läst mitt mail ordentligt, såg vilket datum det var och drog till med att det hade varit halt och oplogat och att bussarna därför stod stilla . Väldigt ologiskt, eftersom bussen jag frågade om både kom och for vid hållplatsen… Det var på kvällen som två busslinjer stod stilla för att det hade skett en olycka. Jag skrev ett syrligt svar och nu har min fråga skickats vidare till trafikledningen. Tror ni att jag får något svar därifrån? Kvittot på kvällens taxifärd har jag skickat till Länstrafiken.

I tisdags hade vi möte med bostadsrättsföreningen här hemma hos mig. Nu har jag ett protokoll att skriva, ett utkast till vår policy för GDPR (personuppgiftslagen…) och några mail att skicka. Det känns bra att ha något att uträtta. Något som jag orkar med och som känns ganska stimulerande. Jag tog upp mina önskemål om utemiljön… sa att jag är en ganska bra arbetsledare, men behöver praktisk hjälp och jag fick gehör. Jag känner att vi är en bra grupp nu.

Veckans tulpaner är svagt lila.

Ha en skön fredagsnatt <3

4 kommentarer

Mycket snö och en otursdag.

Av , , 4 kommentarer 15

Hej! Bloggportalen har uppdaterats sen sist och jag hoppas att det inte vållat några besvär för er…ex. när ni vill kommentera. Maila mig om ni har besvär. Min mailadress finns i högerkolumnen.

I morse blev jag totalt bländad när jag tittade ut. Det har snöat i tre-fyra dygn nu, men det är blöt snö som tynger ner trädens och buskarnas grenar. Men vackert är det. I går morse såg det ut så här.

I dag har jag haft en riktig otursdag med bussåkandet. När jag skulle ner till vattengympan kom bussen och körde in vid hållplatsen, men när jag skulle göra mig redo att gå på med min rollator, öppnades dörren inte utan bussen for vidare. Vi var tre till som blev akterseglade på detta konstiga sätt. Vad hände egentligen? En av de andra sa att föraren hade fått möte med en buss som gick åt motsatta hållet och kanske då tappade koncentrationen och trodde han hade släppt in oss. Eller så fick han en blackout. Jag har mailat till Länstrafiken i kväll och bett om en förklaring.
Vi fick vänta 10 minuter tills nästa buss kom och det blev lite stressigt för mig att hinna klä om och duscha innan vattengympan. Sen när jag skulle åka hem, kom det ingen buss. Någon sa att det hade skett en trafikolycka och jag letade mig fram på mobilen till uppgiften att en bil hade lagt sig på tvären över vägen på Ersboda och hindrade buss 1 och 8 att komma fram. Bästa informationen fick jag faktiskt på Vk appen. Alla bussar på de här två linjerna stod alltså. Efter en timme ringde jag Länstrafikens kundtjänst och fick veta att läget fortfarande var olöst och då bestämde jag mig för att ringa efter en taxi. Jag ska ansöka om att få ersättning för den resan… jag har fått det tidigare.
Jag åker ju buss nästan varje dag och tycker att det fungerar bra, men fick strul på båda resorna i dag. Men sånt händer och jag är ganska bra på att ta reda på vad som hänt via appar och hemsidor och drar mig inte för att ringa. En gång blev jag strandsatt nere på Mariedal då alla bussar stod på grund av halkan. Försökte ringa taxi, men de hade fullt upp, så jag gick in på närnsta restaurang och åt middag i lugn och ro. Efter ett par timmar ringde jag Länstrafiken och fick veta att bussarna gick igen och jag kunde åka hem.

På vattengympan var det skönt som vanligt. Mitt knä fungerar allt bättre i vattnet, känner att jag skulle vilja cykla på en träningscykel nu. Jag har börjat med trappträning så smått. En kväll när jag kom från tvättstugan gick jag till trappan och började gå upp utan att jag tänkte på det. Jag som inte har gått i trappor på 10 månader. Det går ganska bra uppför, men nerför känns lite för läskigt. Jag är rädd att jag ska fastna med foten i framkanten och störta ner huvudstupa… eller att knät ska vika sig…

Veckans tulpaner är blygsamt rosa.

Ha en lugn fredagsnatt<3

4 kommentarer

dagensdam.se

Av , , 4 kommentarer 13

Tulpansäsongen är här och jag köper en bukett varje vecka. Känns dock lite vemodigt varje gång en bukett faller i sär så här, efter allt pysslande med den. ’Vackert förfall’ brukar jag kalla det… ’Beautiful decay’.

Vädret är som vanligt, varannan dag temperaturer under noll och varannan dag regn och temperaturer över noll. I morse vaknade jag av att det snöade lappvantar, som man säger… alltså stora snöflingor som dansade i luften. Räknade ut att det var blötsnö. Under den fanns is, så det är ju det värsta vädret då inte ens broddar hjälper. I går såg jag tre cyklar vid busshållplatsen… det var glashalt och sandtraktorn var försenad, så det hade tydligen känts bättre att ställa cykeln och ta bussen för att hinna i tid till jobbet.

Jag tog en heldag på stan och där är gatorna torra i centrum. Först gick jag till Väven och lyssnade på en föreläsning med Maria Persson, grafisk formgivare och illustratör. Jag har följt henne på Instagram, där hon varje dag publicerar ett porträtt (ritat/målat och ibland bearbetat på datorn) på en känd död kvinna som fyller år den dagen. Det projektet har pågått i 4 år, så det har blivit en del porträtt. Hon får uppgifterna från Wikipedia, där hon också har tillgång till ett specialregister. Ni kan se dessa porträtt på hennes blogg www.dagensdam.se eller på Instagram @dagensdam.
Det var en intressant föreläsning och jag blev påmind om att jag också egentligen ville utbilda mig till grafisk formgivare, men mina föräldrar tyckte inte att det var ett seriöst yrke. De var ju båda fabriksarbetare och jag hade inte självförtroendet att trotsa dem… så jag blev lärare i stället.

Eftersom jag redan var på biblioteket gick jag ner i källaren och utforskade hyllorna med hobbyböcker m.m. Jag tittade först på böcker med stickmönster, eftersom flickorna önskade sig sockar och vantar i julklapp nästa år, men drogs ganska fort till andra hyllor med papperspyssel m.m. Jag lånade hem en bok med instruktioner hur man gör egna ’journals’ och ett par böcker om ’art journaling’. Sen gick jag till sushibaren och åt en laxsachimisallad. Så gott! Hann med en runda i affärerna också, bl.a. Indiska.

I kväll har jag varit på vattengympan. Det var andra gången för terminen och det är såå skönt. Jag vet inte vad jag skulle ta mig till om jag inte fick gå där.

I morgon ska jag göra en grönkålspaj och sen fara till min kompis med den. Hoppas den blir lika god som den jag gjorde tillsammans med Ronja.

Ha en lugn fredagsnatt 

4 kommentarer

Skywatch Friday, January 2020

Av , , 12 kommentarer 12

skywatch55

After sunset. Layers in pastel and a streak of blue Nothern Lights.

/Efter solnedgången. Lager i pastellfärger och ett stråk av blått norrsken./

Skywatch Friday

Have a nice weekend <3

12 kommentarer

Vackra solnedgångar.

Av , , 4 kommentarer 18

solnedgang8

Efter dagarna med pärlemormoln har himlen fortsatt att vara ovanligt vacker vid solnedgångar. Ofta med pastellfärgade lager som här. Jag bara älskar såna här lager och skulle gärna vilja försöka måla dem i akvarell.
Den här bilden tog jag i dag i Vänortsparken på väg från tandläkaren. I dag var det alltså dags att slutföra arbetet hos tandhygienisten, det som jag avbröt sist för att jag inte orkade. Jag är aldrig så liten, rädd och sjåpig som när jag skall gå till hygienisten. Det är inte bara det att ligga där länge, utan allt stickande och skrapande… som jag tycker gör ont. Okej, det gick bra i dag och jag fick beröm hela tiden för att jag var så ’duktig’. Herregud, jag är ju en vuxen människa. Om ett år blir jag kallad igen och då skall jag vara tuffare.

Belöningen efteråt var den vackra solnedgången över älven. Jag kunde inte gå in i parken, för man sandar inte gångarna och med det väder vi har är det blankis överallt. Det har regnat i flera dagar, så nu är snön nästan helt borta igen. Det blir nog ingen vinter i år. Det går fortfarande inte att gå ner till sjön, för stigarna i skogen är isiga och livsfarliga. Cykelbanorna är sandade, så i går gick jag en lång omväg på väg hem från affären, för att få vara ute en stund längre. För övrigt har jag vänt på dygnet igen, så jag hinner sällan ut medan det är dagsljus. Inte bra.

Julen är undanstädad och nu börjar rutinerna. På onsdag börjar akvarellmålningen och på torsdag börjar vattengympan. Som jag längtar till den. Vi planerar möte med bostadsrättsföreningen och i vår blir det lite arbete med personuppgiftslagen och senare årsmötet. Sen har jag tänkt blåsa liv i planerna på en ordentlig uteplats… vi har kommit halvvägs, men nu vill jag ha grus och blomkrukor och göra det trevligt att sitta där ute och fika eller grilla. Det blev ju ingenting i våras på grund av min knäoperation, men nu vill jag att det ska bli av. Jag fungerar bra som arbetsledare, men måste förstås ha fler starka ungdomar med mig. Har goda kontakter med både förvaltaren och vaktmästaren, så wish me luck!

Ha en lugn tisdagsnatt <3

4 kommentarer

Skywatch Friday, January 2020

Av , , 8 kommentarer 9

parlemormoln

The year 2019 said goodbye with these beautiful nacreous clouds (Polar Stratospheric Clouds). They are very rare and it was the first time I saw them.

/År 2019 tog farväl med dessa ovanliga och vackra pärlemormoln eller polarstratosfäriska moln. Det var första gången jag såg dem./

Skywatch Friday

Have a nice weekend <3

8 kommentarer

Lever långsamt och sover mycket.

Av , , 4 kommentarer 12

ronja17

Jag har problem med att skicka bilder från min mobiltelefon, men här har ni en till som gillar att krama träd. Finaste Ronja, med lånade vantar som min mamma har stickat. De är så varma eftersom mönstret ger dubbelt garn. I ett svagt ögonblick lovade jag flickorna att de nästa jul ska få både hemstickade sockar och vantar. Har blivit så sugen på att sticka nämligen.

Flickorna for hem i lördags… alla tågbiljetter var slutsålda, så de fick åka Y- buss Umeå-Stockholm och det hade gått bra det med. Det tar 10 timmar, med en 45 minuters paus för mat. Jag var mest nervös för att det var så halt, men jag antar att de stora vägarna är bara.

På fredagen var vi på Bildmuseet, som hade flera intressanta utställningar. Sen ringde vi efter exet/pappan/morfar och han kom och åt pizza med oss.
När flickorna åkt kände jag mig verkligen trött efter två intensiva, underbara veckor. Ronja var ju här i två veckor och Johanna i en. Jag har levt väldigt långsamt och sovit mycket. I dag kammade jag mig, for ner på stan och trodde det var onsdag. Så dagavill kan man bli efter alla helger.

I söndags gick jag ner till sjön igen med gåstavarna, men jag kunde inte gå ända ner. Stigen var glashal och snön vid sidorna hård och gropig, så jag vågade inte riskera att slinta omkull. Gick längs vägarna där det var sandat i stället.

I morgon ska jag fara till Hälsocentralen och lämna nya blodprover. Hade ju  lite för högt kalium senast. Jag bokade tid på nätet, men vet inte om jag ska vara fastande eller inte. Låter bli att äta frukost, för säkerhets skull.

Ha en lugn onsdagsnatt <3

4 kommentarer

År 2020

Av , , 4 kommentarer 15

tradkramare

Ville bara titta in och önska en trevlig fortsättning på det nya året. För min del började det bra… för första gången lämnade jag rollatorn hemma när jag gick ut. Jag tog på mig broddarna, tog gåstavarna och följde med Johanna och Ronja på en promenad ner till sjön. Det gick hur bra som helst… vi gick min vanliga runda utan problem. Knät är inte något problem, men det snurrar till ibland och jag tar några snedsteg.

Julen har gått i ett huj. Ronja kom dagen före julafton mitt i natten och på julafton åt exet, Ronja och jag tillsammans. Johanna kom några dagar senare, så vi kunde fira nyår tillsammans. Ronjas kompis, som studerar här i Umeå, har också varit med oss ett par dagar, så det har varit full rulle. Jag tycker jag lagar mat och tömmer/fyller diskmaskinen hela tiden. Ronja och jag har också hunnit med både bakskola och matlagningsskola och bakat kryddkaka, morotskaka, samt lagat en god grönkålspaj.

Vi har hunnit se en film på Folkets Bio också… ’Porträtt av en kvinna i lågor’, en fin film som jag kan rekommendera. I morgon tänkte vi ta en tur till bildmuseet och sedan fara ner på stan och mellandagsreorna.

Ha en lugn torsdagsnatt <3

4 kommentarer