Marja

Den långa resan.

Hosta, hosta och bronkitis.

Av , , 4 kommentarer 12

Jag är fortfarande sjuk. Nu har jag snart hostat i 4 veckor och jag kan inte säga att jag blir bättre. Problemet är att det är så svårt att få hjälp i tid. Jag ringde ju och bad astmasköterskan ringa mig angående medicineringen av mina symptom. Hon har inte ringt än. Det är visst lång kö, men har man akuta problem har man inte tålamod att stå i kö i flera veckor. Min egen doktor är väldigt upptagen, hade inte ens telefontid inom den närmsta tiden. Jag har varit på Primärvårdsjouren, pratat med jourdoktorn i telefon och fått ordning på medicineringen, men blev mer och mer tät och rosslig i luftrören och ringde till vårdcentralen och sa till på skarpen att nu är det akut och fick till slut träffa en doktor på dagmottagningen. Jag älskar AT-läkare, för de är så noggranna. Oj, sa hon när hon lyssnade på bröstet… bronkitis. I dag har jag varit på lungröntgen och i övermorgon ska min egen läkare ringa för uppföljning.
Jag kan inte säga att jag blivit bättre och jag har missat både vattengympan och akvarellmålningen tre veckor nu. Jag måste hålla mot revbenen när jag hostar, för det gör så ont. Så fort jag lägger mig ner börjar pipet och rosslet i luftrören, så jag har fått klara mig med ett par timmars sömn om natten. Sen sitter jag och halvsover hela dagarna i soffan. Jag har tagit covid-test fyra gånger och alla har varit negativa.
Hur kunde det bli så här? Jag är så less på att alltid vara sjuk. Inte förrän nu har pollenkollen rapporterat några björkpollen, så den jobbigaste tiden kommer nu.

På valborsmässoafton var exet här och jag kokade lyxig laxsoppa som toppades med räkor och musslor. Till kaffet åt vi hallongrottor som min granne hade bakat. Jag hade städat undan påsken och tagit fram de dansande damerna för att få lite feststämning.

 

Tog ner påsktuppen och hängde upp ett par katastrofmålningar jag gjort 2019.

 

De är målade med kontokort och den övre känns ju väldigt aktuell just nu med kriget i Ukraina. Den andra med vindsnurrorna ger mig också kusliga vibrationer… den gula bakgrunden  ser plötsligt ut som eld. De får hänga uppe nu ett tag, tills det blir dags för sommarblommorna.

På balkongen har inget hänt ännu, inte heller i pallkragarna. Ungdomarna som tar hand om pallkragarna i det andra huset for ut och köpte jord och jag fick ett par påsar och lite kogödsel. Vi planerar att höja kragarna ytterligare och väntar på gratis pallkragar från två olika håll. Om jag orkar skall jag nog fara till Plantagen i helgen och köpa lite frön och plantor.

Johanna fyllde år den 1 maj och här är kortet jag gjorde till henne. Det uppskattades.

Sköt om er och håll er friska<3

 

4 kommentarer

Vårtecken

Av , , Bli först att kommentera 18

Äntligen kan man se små vårtecken ute i naturen. I dag såg jag en hel backe med scilla och lysande gula hästhovar har vuxit upp lite här och där. I går noterade jag att björkarna hade fått pyttesmå musöron.

Jag har redan drabbats av pollenallergi… eller prepollenallergi kan man kanske säga, för enligt pollenappen har vi bara måttliga mängder av al och vide här uppe nu. Jag har en fruktansvärd astma … det piper och väser i luftrören och det blir värre när jag ligger ner, så jag har inte sovit värst mycket den senaste veckan. Jag har aldrig haft så här kraftiga känningar förut. Ingen feber och jag har gjort covid-test varannan dag som är tydligt negativt. I måndags (annandag påsk) fick jag en hostattack på morgonen som förorsakade hjärtflimmer och jag blev tvungen att åka in till akuten. Fick rådet att fyrdubbla min inhalationsmedicin och skickades hem med flimmer och skulle komma tillbaka följande morgon om jag behövde. Flimret gick ju över efter 8 timmar och jag har hostat vidare. I fredags ringde jag till vårdcentralen och bad att få prata med astmasköterskan för jag är väldigt osäker angående hur jag skall ta mina mediciner. Tror ni att hon ringde tillbaks?

Påsken blev väldigt lugn för min del. På långfredagen var jag hos exet, men de övriga dagarna orkade jag bara vara hemma och vila. Pratade med Johanna i telefon.
I går träffade jag två väninnor, som jag inte träffat under hela pandemin. Vi vågade till och med ge varandra en kram och det var helt underbart att ses.

Ronja fyllde 23 år veckan före påsk och jag gjorde ett fint kort till henne. Jag hade så fina papper att arbeta med och då är det ju ingen konst. Gjorde ett dubbeldörrskort.

Gjorde ett kort till Johanna också, som fyller år den 1 maj och det får jag visa senare.

I onsdags orkade jag inte fara på akvarellmålningen, men gången före målade vi skor. Jag hade med mig mina gamla dansskor, som jag målade av. Försökte få fram att de är slitna både invändigt och utvändigt och ställde dem i en pose som om jag hade kommit hem på natten och sparkat av mig dem. Jag blev ganska nöjd.

Nu längtar jag efter att all snö försvinner och att det skall torka upp i pallkragarna, så jag kan börja rensa och så nytt. Och så skall ju balkongen fixas…
Just nu är det mycket jobb med bostadsrättsföreningen. Vi skall ha årsstämma och jag har skrivit kallelsen m.m. I år har vi sån otur att tre styrelsemedlemmar flyttar från föreningen och eftersom vi inte har någon valberedning, har jag raggat nya medlemmar. Vi behöver bl.a.en ny ordförande. Det verkar som att jag nu i stället för att få jobba med unga killar, får jobba med unga tjejer. Det ska bli spännande. Jag har ett år kvar i styrelsen och sen får vi se hur det blir. Efter 10 år är det kanske dags att sluta. Pratade just med min kompis om det och konstaterade att jag tycker om att känna ansvar och att ha uppgifter att utföra.

Jag fick avboka min covidspruta nr4 eftersom jag var väldigt osäker om det var astma eller förkylning jag har, men det var inga problem att få en ny tid i slutet på den här veckan. Detta elände som aldrig verkar ta slut.

Sköt om er och håll er friska<3

Bli först att kommentera

Våren kom av sig.

Av , , Bli först att kommentera 18

Vilken tur att jag hade en femtilapp i börsen, så jag kunde köpa en krans med majblommor av de små söta tjejerna som kom och ringde på. Det är så sällan jag använder kontanter nu för tiden. Majblomman är som en liten vitsippa i år. Jag brukar alltid köpa en krans som jag sen sparar.

Livet känns lite trögt nu, I mitt förra inlägg var jag förhoppningsfull och skrev att snön smälter och det nog snart blir vår, men sen började det snöa igen och häromdagen vräkte snön ner nästan hela dagen. Vi har ett tjockt snötäcke på gräsmattan bakom huset och pallkragarna, som började titta fram, är återigen gömda under snön. Det enda som är bra just nu är att ingen kan springa över gräsmattan… förutom den där katten då. Undrar vart den tog vägen?

De nya plattorna till balkongen står redan och väntar i hallen. Jag var på Ikea och blev spontan och beställde deras akaciaplattor, samt hemkörning. Enkelt och smidigt, de levererades till min dörr. Sen råkade jag nämna till exet att min annars kompletta verktygslåda inte innehåller någon såg, vilken vi kommer att behöva när vi sågar isär vissa plattor vid framkanten. Ett par dagar senare kom han med en present, en nyinköpt såg! Nu kommer det att dröja ett tag innan vi kan byta plattorna… jag vill att golvet skall vara helt torrt innan de nya läggs på.

Exet och jag var på Mikael Wiehes avskedskonsert. Vi fick ju biljetterna i julklapp av Johanna och Ronja och det har varit lite spännande att se om konserten skulle bli av överhuvudtaget. Med restriktionerna försvann och där satt vi bland 800 andra personer i Idunteatern. Det var första gången på 2 år som jag var ute bland så mycket folk och det var lite läskigt, bl.a. att trängas i garderoben. Men det var en upplevelse att få vara med om denna konsert och Mikael Wiehe fick fina recensioner i Vk.

Äntligen öppnade terapibadet och jag fick en plats i måndagsgruppen. Vilken lycka! Första måndagen blev tyvärr inställd eftersom vår ledare var sjuk. Det är sånt man får räkna med i dessa tider.
Akvarellmålningen blev också inställd förra veckan, men den kan vi förhoppningsvis ta igen.

Snart är det påsk och den kommer att firas i all enkelhet. För mig är det den värsta kyrkliga helgen… med korsfästelsen m.m. Jag åkte till Spanien (Madrid) ett år för att få se den katolska kyrkans processioner och det var fint. Vi var i Toledo och Segovia och fick uppleva påskens budskap dag för dag.

Jag försöker köpa små tazetter och narcisser, men de doftar tyvärr för starkt för mig.

De här jättesöta mininarcisserna gjorde mig sjuk, så jag gick ner till grannen med dem. Hon blev glad.

Nästa vecka har jag en bokad tid för covid vaccin nr4. Trodde att vi under 80 år skulle få vänta till hösten.

Sköt om er och håll modet uppe.<3

 

Bli först att kommentera

Snön smälter.

Av , , 6 kommentarer 21

Jag längtar efter att snön smälter och det blir vår och sommar. Visst är det vackert nere vid sjön när solen skiner från en klarblå himmel på den vita snön, men på gatorna är det slaskigt och snön är svart och ful. De flesta cykelvägarna är helt bara och det är en skön känsla att gå till Coop med rollatorn. Snart skall jag ta fram min trehjuling och se om jag kan börja cykla på den. Klarar jag inte av det är det bara att konstatera att cyklandet är slut för min del. Skulle vara väldigt trist i så fall.

Jag väntar också på att isen smälter på balkongen.

Jag kan ju hjälpa till där förstås. Nu har jag bestämt vad jag ska ha för plattor… tror jag i alla fall. Det lutar mot betsade plattor i gran och valet mellan gråbetsade eller brunbetsade föll på gråbetsade. Tror det blir snyggt på betongen, som ju kommer att synas vid kanterna. Exet kommer och hjälper mig lägga dem.

För övrigt händer inte så mycket. Jag tycker jag lever som i en bubbla. Kriget i Ukraina upptar mycket av min uppmärksamhet… vattengympan har inte börjat än… jag hoppar på bussen och åker till Myrorna eller biblioteket när det börjar kännas för tråkigt. Exet var här och åt och jag kokade Nikkaluoktasoppa, alltså köttfärssoppa med bl.a. spetskål och så stekte jag förstås dubbel sats plättar så han fick med sig hem.

Akvarellmålningen är en oas i tillvaron. Senaste gången bestämde vi som satt vid mitt bord att vi inte skulle prata om kriget, utan att vi skulle vara i lugnet vi får när vi sitter och målar. Det var ett bra beslut. Ibland när vi sitter och målar kan det vara alldeles knäpptyst…så tyst att man faktiskt måste titta upp och se var man är. Vi har målat snölandskap och jag blev väldigt nöjd med en enkel målning på skogen och ladan.

I början på april fyller Ronja år, så jag skall göra ett kort till henne och sen blir det ett kort till Johanna, som fyller år 1 maj.

Jag köper en tulpanbukett varje vecka. Förra veckans tulpaner var speciellt vackra… lite spröda och genomskinliga.

Ta hand om er och håll modet uppe<3

 

6 kommentarer

Krig

Av , , 6 kommentarer 19

Solrosen är Ukrainas nationalblomma, så jag har hängt upp den här som jag målat för flera år sedan. Mina tankar är ständigt med Ukraina.

Det känns som en vansinnigt krig, med så mycket förstörelse, många döda och ännu flera på flykt. Hur kunde det bli så här och hur ska det sluta? Jag har mått väldigt dåligt eftersom jag har ärvt mina föräldrars erfarenheter av kriget. Jag kan se min mamma och mina tre äldre syskon på flykt från Karelen bland flyktingströmmen till Polen och jag känner hennes smärta och oro i hela kroppen. Upptäckte att jag fått både CNN och BBC i mitt TV-utbud (tack för det Telia), så jag kan följa nyheterna och se direktbilder hela dagarna.

I dag hade jag tid hos frissan kl 11… sen promenerade jag hem i det underbara vårvintervädret, men stupade på soffan när jag kom in och låg där resten av dagen förlamad av ångest och småslumrade. Jag kokade potatis och fisk, som jag åt med en klick bregott.

Exet var här en dag förra veckan. Han hade varit hos tandläkaren och hade ont och sa att han inte kunde äta. Hans andra dotter kontaktade mig och var orolig. Jag ställde mig och kokade potatis/purjosoppa och tomatsoppa. Kryddade med torkade trattkantareller och hällde i mycket grädde. Han åt med god aptit och fick med sig stora burkar hem. Sen stekte jag smöriga plättar som han också fick med sig.

Vattengympan har inte börjat än. Jag blev orolig att jag hade missat annonsen och skickade ett sms och fick till svar att Terapibadet inte hade öppnat än. Konstigt, men jag antar att det är många sjuka i covid bland personalen. I morse fick jag inte min tidning och förklaringen var sjuka medarbetare. Den skulle komma i morgon i stället.

Akvarellmålningen är i gång och det är väldigt trevligt. Vi träffas ibland varannan och ibland varje vecka. Vi blev ju en månad försenade, så därför blir det lite komprimerat.

Det börjar kännas som vår i luften. Jag längtar så vansinnigt till att få börja odla. I sommar vill jag ha massor med blommor, som vi kan plocka in. Sen ska jag fixa min balkong. Skall byta ut träplattorna jag har på golvet, städa upp ordentligt och sedan lägga plastplattor… tror jag. Jag ska be om hjälp från Veteranpoolen, för jag tror inte min rygg klarar av allt. De brukar komma och köra mina grovsopor till stora sopsorteringen och nu måste ju de gamla plattorna köras bort.

Jag har traskat längs skogsvägarna, eftersom vi fick mera snö och nya plogvallar, som jag inte vågar klättra över. Sjön får vänta och skogen är också vacker.

Sköt om er och håll modet uppe<3

 

 

6 kommentarer

Tulpaner och Alla hjärtans dag.

Av , , Bli först att kommentera 13

Jag frossar i tulpaner och denna vecka har jag en bukett vackert lila tulpaner i vasen. Jag byter vatten på dem varje dag och på natten får de stå svalt på golvet vid balkongdörren.

I dag är det Alla hjärtans dag och min vana trogen har jag knåpat ihop var sitt kort till mina flickor. I år fick jag för mig att jag skulle måla små fjärilar och hjärtan som jag sedan skulle klippa ut och dekorera korten med. Jag målade 30 st likadana fjärilar och bara 7 st blev godkända. Sen valde jag ut de två finaste till mina kort.

Den här veckan börjar akvarellmålningen och jag ser fram emot lite social samvaro. Jag har mest varit hemma och roat mig själv. Blev dock tvungen att åka till tandläkaren en dag. Kände att mina implantat satt lite löst, ringde och fick komma direkt. De pyttesmå skruvarna som håller fast tänderna vid implantaten, hade lossnat lite. Inte så ovanligt efter 6 år, menade tandläkaren. Han fick öppna, skruva till och lägga på ny fyllning. Ingenting som gjorde ont, men ett tandläkarbesök är alltid en procedur för mig. Jag blir yr när jag skall ligga på rygg och kudden måste pulas under nacken på ett visst sätt. Sen är jag snabb att svälja allt löst som hamnar i munnen. Nu fångade jag upp något som föll ner på tungan och spottade ut så det studsade mot tandläkarens visir. Sen berömde jag sköterskan för att hon varit så bra på att suga, så jag inte hade behövt svälja så mycket skit. Hon såg lite förvånad ut och jag började fundera om jag kanske tappat några av mina sociala färdigheter under pandemin.
På hemvägen gick jag som vanligt genom Vänortsparken, som är lika fin under alla årstider. Nu är ju träden kala, men jag tycker att de gamla pilarna är så vackra i snön.

Nere vid sjön är det också fint. Ljuset är oftast magiskt och nu kan man gå över till andra sidan. Det finns en bred stig över till Kyrkstugan. Jag har inte gått över hela vägen än, måste ju tänka på att jag skall gå tillbaka också. Men jag brukar gå ut mitt på sjön och snurra runt några varv och njuta av rymden.

 

Sköt om er och var försiktiga<3

 

 

Bli först att kommentera

Snöstorm i dag.

Av , , 2 kommentarer 15

I dag har vi haft värsta snöstormen. Hela världen var mjölkvit när jag tittade ut genom fönstret i morse. Det hade snöat och blåst hela natten och snön hade drevat till ett böljande vitt landskap. Snöplogen for omkring i skytteltraffik. Uppe i vårt förråd hade det snöat in genom ventilerna som vanligt. Jag sopade upp en halv skurhink med fin snö och lade fleecefiltar på golvet som skydd. Sen skrev jag en lapp åt de andra i huset att de skulle gå upp och kolla sina förråd. Snön hade blåst i en stor driva mot ytterdörren och jag bestämde att jag inte behövde gå ut i dag. Nu har det slutat blåsa och i morgon skall det visst bli sol.

Januari månad gick ganska snabbt, trots att jag mest varit hemmavid. Jag städade undan julen, tog ner kattgirlangen från köksfönstret och for ner till Sandbergs Pappershandel och köpte en girlang från Afroart med små solfjädrar i stället. Det blev lite vårkänsla i fönstret.

En måndag vaknade jag ur en dröm med våldsam hjärtklappning, som övergick i flimmer. Minns inte exakt vad jag drömde, men jag var rädd i drömmen. Kände inte för att åka in på akuten direkt, tänkte att jag väntar några timmar och ser om det går över. När jag gick ner efter posten berättade jag för grannen att jag hade flimmer, så att hon visste. Efter 10 timmar gav det med sig. Då hade jag inte ätit eller druckit på hela tiden, så en väldigt sen frukost smakade gott. Det kan ju verka lite dumt att inte åka in, i synnerhet när jag är ensam hemma, men man måste välja rätt tid på dygnet… helst tidig morgon, annars blir man hemskickad igen och får komma tillbaka på morgonen, för de gör inga elkonverteringar på kvällen eller natten.

Nu skall ju de flesta restriktioner försvinna och i dag fick jag meddelande om att akvarellmålningen börjar i mitten på februari och så hoppas jag att vattengympan kommer i gång också. Den har jag verkligen saknat. Lite konstigt tycker jag det är att man slopar de flesta restriktionerna just när smittan är som högst. Det spelar ingen roll att man inte blir så allvarligt sjuk… ingen vill väl ligga hemma och snora. Det låter också som att många blir så glada att de glömmer att viruset fortfarande härjar. ”Nu ska jag krama alla jag möter på stan”, skrev någon på Instagram. Jag kommer nog fortfarande vara försiktig och hålla avstånd och inte vara i stora folksamlingar. Akvarellgruppen blir lagom.

Jag avslutade januari månads utmaning i min junk journal helt enligt planerna. Eftersom jag inte hade några aktiviteter kunde jag göra en sida varje dag och blev faktiskt nöjd med de flesta. Här är några.

Temat är ’Vila’

Minnen.

Här skulle man använda gem och jag hade några med pom-poms.

Temat är antik och jag hade ett fint gammalt kort som jag fått med materialet från Tjeckien.

Det är väldigt rogivande att sitta och göra dessa kollage, men det blir väldigt stökigt på bordet och till slut måste jag städa undan allt för att inte bli alltför stressad av oredan. Jag borde ha ett litet rum till där jag kan ha en pysselhörna och ett bord för symaskinen. Nu har jag pulat in allt i skåpet och tagit fram akvarellblocket och färgerna i stället.

Sköt om er och var lagom försiktiga <3

 

2 kommentarer

Fullmåne och insomnia.

Av , , 2 kommentarer 18

Fullmånen har rullat över taken nu några nätter. En natt sov jag inte en blund. Vankade omkring eller satt på sängkanten och drack iskallt vatten. Det är ju tur att jag inte behöver gå till något arbete på morgonen efter en sån natt. Drog mig genom dagen och sov sedan hela natten och förmiddagen till klockan 12. Det har varit lite knaggligt med sömnen de senaste veckorna och det känns som att jag sover varannan natt. När jag inte kan somna, kan jag inte ligga kvar i sängen… jag får hjärtklappning och blir rädd att få flimmer.

Det är ju inga roliga tider nu med ökande smitta, inställda aktiviteter och allmän oro i världen. Akvarellkursen blev framskjuten och vi har inte hört något om vattengympan. Hörde att bassängen på Hemgården var stängd tills vidare och antar att samma gäller för Terapibadets bassäng. Omklädningsrummen är för små. Jag har inte ens lust att gå till Coop, utan beställer hem maten från ICA Maxi.

I fredags tog jag emellertid på mig munskyddet och for ner på stan. Behövde en viss pysseltidning, värmeljus och tulpaner. Livets nödvändigheter. Tycker inte om att åka buss, för folk är dåliga på att ha munskydd.

Exet var här och jag bjöd honom på potatismos och älgskav. Han åt två portioner. Han hade med sig våra gamla fotoalbum och behövde hjälp att minnas personer och platser. Det blev en resa genom minnenas allé och jag blev så trött, så trött.

Dagarna går fort, trots allt… jag tar små promenader ner till sjön, tittar mycket på TV och pysslar i min junk journal. Har gjort en utmaning varje dag. Här är några som jag är nöjd med.

Utmaningen är Dreamy.

Här skulle vi välja ett citat.

De fina bilderna har jag klippt ur tidningen för Bomniers bokklubb.

Sen skulle vi göra något i färgen sepia och jag valde att hedra ett okänt brudpar, ett kort jag fick med försändelsen från Tjeckien. Datumet stod på baksidan.

Det är så rörigt på mitt köksbord och jag får sopa upp pappersspill från golvet hela tiden, men jag har bestämt att det får vara så nu under januari och sen städar jag bort allt. Exet sa att han har små pappersbitar eller halvpärlor i strumporna var gång han varit här.

Nästa vecka har jag bokat klippning och provtagning på vårdcentralen. Min doktor ringde före jul och var inte riktigt nöjd med mina blodvärden.

Ta hand  om er och var försiktiga<3

 

2 kommentarer

Julen städas bort.

Av , , 2 kommentarer 20

God fortsättning på det nya året! I morgon åker julpyntet och adventsstakarna ner i sina lådor och upp i förrådet. Sen börjar de långa oxveckorna… tills påskkycklingarna kommer fram.

Julen gick bra, trots att jag blev sjuk. Dagen före flickorna skulle komma, började jag hosta och kände mig täppt i luftrören. Ville inte ställa in deras resa dels för exets, dels för Johannas halvsysters skull, så jag bokade in dem på Hotell Björken. Gångavstånd till exet och nära till stan och till mig med bussen. Ronja ville att jag skulle testa mig mot Covid-19 och det var omöjligt att få tag på ett självtest. Jag fick hämta ett test på en parkering någonstans i tjottaheiti… ta bussen hem och testa mig och sedan ta bussen tillbaka för att lämna in testet. Flickorna kom med nattåget och var mycket nöjda med hotellrummet. På julafton vaknade jag med feber och skulle inte få testresultatet förrän på eftermiddagen, så vi bestämde att skjuta upp julafton en dag och flickorna köpte julmat på hotellet och gick till exet. Under dagen blev jag feberfri och testet kom tillbaka negativt. Jag hostade fortfarande, men det var inget bekymmer. På juldagen vaknade jag med hjärtflimmer. Det kändes inte så kraftigt, så jag ringde in flickorna och låg på soffan medan de fixade julmiddagen. Det mesta var ju förberett, Jag var tvungen att fasta ifall jag skulle bli tvungen att fara in till akuten. Sen kom exet och de åt medan jag fortfarande låg på soffan. Efter åtta timmar gick flimret över och efter att vi delat ut julklapparna kunde jag äta lite. Det går att fira julafton på juldagen också och jag är så glad att flickorna är så villiga att improvisera. På annandagen var jag lite skakig, flickorna ville åka ner på stan på mellandagsrean och jag gjorde en älgstek i lergrytan tills de kom till mig.

Exet och jag fick en gemensam julklapp… biljetter till Mikael Wiehes avskedskonsert här i Umeå i mars. Sen fick jag spelet På spåret och det spelade vi flitigt. Jag brukar inte tycka om att spela kort eller sällskapsspel, eftersom jag inte är uppvuxen med den gemenskapen, men Ronja och jag har tittat på På spåret och hon visste att jag är ganska duktig på frågesport. Det var så underbart att få umgås med flickorna. Johanna var ju här i somras, men jag hade inte träffat Ronja på ett helt år och då bodde hon också på hotell och vi höll avstånd. Nu kramades vi… mycket.

Vintern har varit så vacker i år. Snön kom och smälte delvis och vissa morgnar har det varit rimfrost. Blir bländad varje morgon jag tittar ut.

Johanna fick pysselabstinens, så jag bad henne göra en junk journal till januari månads utmaning. Hon gjorde en av scrapbookingpapper… limmade lager på lager, så det blev tjockt och stadigt. Sen har jag sytt in papper jag färgat med kaffe och pimpat den lite.

Jag har gjort de första utmaningarna. Dag 1, New beginnings.

Dag 2… Little moments.

Dag 3… Torn edges.

Akvarellmålningen skall börja den 19/1 och jag väntar på besked när vattengympan börjar. Vi får hoppas att den kraftigt ökande smittan inte hindrar oss från att träffas.

Sköt om er och var försiktiga <3

 

2 kommentarer

GOD JUL!

Av , , 4 kommentarer 24

Änglarna var ute och flög härom dagen då jag promenerade hem från frissan. Vi fick några plusgrader och snön höll på att regna bort och julstämningen försvann där för ett tag. Nu har det blivit kallare och det skulle gärna få snöa lite, men bara lite… inga snöstormar, tack.

Nu är det snart jul och flickorna kommer på torsdag…om nu inte SJ får för sig att ställa in deras tåg. Såg på nyheterna att SJ har många sjuka inom personalen och varit tvungna att ställa in flera avgångar. Så väldigt besvärligt för alla julresenärer. Man blir erbjuden en annan avgång flera timmar senare, eller pengarna tillbaka. Skulle vara så tråkigt om de inte skulle komma för den skull.
Jag har förberett lite julmat… gjort morotslåda och kålrotslåda enligt mammas gamla recept, men leverlådan har jag köpt färdig. Det är mest för Johannas skull jag köpt den, för hon älskar finsk leverlåda och det är inte ofta man får tag på det här. Sen skall jag göra mammas rödbetssallad, rosolli och i år tänkte jag byta ut prinskorven mot finsk knackkorv. Jag har redan ätit lutfisk en gång. Jag bjöd exet på det och lyckades himla bra med såsen, som jag brukar ha lite osötad senap i. Däremot bakar jag inget, förutom finska julstjärnor då, som bakas dagen före julafton. Sen kanske jag snor ihop en kryddkaka också. Har ett enkelt recept som går fort.

Jag har tagit min tredje covidspruta och fick en febertopp dagen efter. De två första sprutorna, som var AstraZeneca, kände jag inget av, men den här var Pheizer och lite ettrigare. Jag är en extrem lågtempare, så det är alltid obehagligt att ha feber, men jag tog två alvedon och drack ett stort glas iskallt vatten och på morgonen när jag vaknade var jag feberfri, men lite slak i ett par dagar. Orkade ändå gå på vattengympan.

Jag stickade ett par sockar storlek 43 till exet i julklapp. Han önskade ett par. Garnet är Järbo Raggi och det är aningens spräckligt, vilket inte syns så bra på bilden.

Sen ville storstadsborna ha ett par lite tunnare vantar också, förutom de mönstrade jag stickat, så det blev tre par släta vantar.

Nu har jag lust att sticka mönster igen, eller bara randigt. Jag har snart tömt mitt lager på alla sockar jag stickade förra vintern. Jag var och hälsade på min kompis och tog med ett par till henne i julklapp och ett par till hennes dotter också, som är den mest omtänksamma människa jag vet. De blev uppskattade.

I veckan har det varit projekt Musikhjälpen i radio och på TV och jag har lyssnat dygnet runt. Så mysigt att sitta uppe på natten och pyssla och ha TV:n på. Jag har gjort några få julkort i år, några julklappsetiketter och presentpåsar.

 

Nu har jag slagit in alla julklapparna och städat undan pysselgrejerna. Det blir så skräpigt när jag håller på. I januari skall jag börja med en ny junk journal igen. Det blir en utmaning per dag och jag ser fram emot det.

Till sist vill jag bara önska er alla en riktigt  GOD JUL !  MERRY CHRISTMAS!  HYVÄÄ JOULUA!

 

 

 

4 kommentarer