Mats Nilsson, L

Nu och då.

Den 12 juni 1937 avrättades Michail Tuchatjevskij. Denne marskalk var ett av otaliga offer för Stalins utrensningar. Men i det avseendet kom denna topphuggning av de ledande militärerna att försvaga Röda armén. Något som Hitler givetvis noterade.

Ryssarna vann inte kriget mot Tyskland. Det var bara det att de inte förlorade det. Den enda egentliga segermakten var USA. Men drömmen om imperiet fanns ändå där i Ryssland. Stalin sa till sin mor när han besökte henne efter det att han tagit makten att han blivit ett slags Tsar. ”Det hade varit bättre om du blivit präst”, fick han till svar.

Putins idol i sammanhanget tycks dock inte vara Stalin utan Peter den store. Tsaren som bröt det svenska Östersjöväldet. Men det verkar som om han kommer att upptäcka att det nog inte går att kopiera forna tiders imperiebyggande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.