SDs stöd till Trumps politik och radikalhögerns metoder väcker frågor

Vi är många som under åren oroats över ”mad man” Donald Trump. Som reagerat på hans aggressiva retorik, hans syn på demokrati och granskande journalistik, hans sätt att dra nytta av konspirationsteorier för att splittra och vinna stöd.

SD däremot har varit konsekventa i deras stöd för Donald Trump.

 

En ”folklig resning”:

Förutom att Sverigedemokraterna politiskt står nära Trumps radikala libertarian-konservatism så har de även framgångsrikt utnyttjat den amerikanska radikalhögerns metoder i syfte att splittra och vinna stöd. Offentligt var de tidigt ute med att uttala deras stöd till Donald Trump och den ”folkliga resning” som de ansåg honom symbolisera: Så här uttryckte sig Jimmie Åkesson i januari 2017:

”2016 var året då vi såg en folklig resning mot det vänster-liberala etablissemanget som dominerat politiken i decennier.”

Han refererade till Brexit-valet och Donald Trumps seger i presidentvalet. Två val som skakat om rejält och lett till turbulenta år i dessa länder. En ”folklig” resning som är högst diskutabel, något som jag belyst i ett tidigare inlägg.

Under de fyra år som gått med Trump vid makten har Sverigedemokrater återkommande visat sitt stöd för presidenten, hans politik och hans åsikter. Inför valet 2020 uttalade Mattias Karlsson, gruppledare för SD, varför SD formellt så tydligt stödjer Donald Trump:

Den demokratiska sidan har både i ord och handling attackerat det västerländska arvet. De försöker attackera och riva ner sin historia och den civilisation som man är en del av.”

Sett till vad som nu hänt i USA så är det alldeles uppenbart att det inte var ”vänstern” och demokraterna som attackerade den amerikanska civilisationen och dess demokratiska arv. Det var Trump och de högerradikala grupperingar som under åratal byggt hans politiska framgång.

En välplanerad attack:

Alltsedan valförlusten i november har Donald Trump konsekvent förnekat valresultatet med en uppsjö av fullständigt befängda påståenden och lögner. I takt med att dagen närmade sig då Biden skulle ta över presidentposten har Trump retorik successivt eskalerat.

Men det vi nu har fått bevittna är något som saknar motstycke i amerikansk historia: En planerad attack på den amerikanska demokratin – organiserad och uppviglad av självaste Donald Trump.

Det började med ett tal framför White House där c.a. 30 000 Trump-anhängare samlats i ett event organiserat av Trump. I ett ytterst aggressivt tal angrep han media, demokrater och även republikaner som erkänt valresultatet. Förutom att än en gång komma med ett otal direkt felaktiga påståenden om valet och valresultatet så begärde han öppet att vicepresident Mike Pence skulle bryta mot konstitutionen och inte godkänna elektorsvalen i ett flertal stater, bl.a. Arizona och Pennsylvania (två stater som gick till demokraterna i valet).

Dessutom uppviglade han sina anhängare till att fortsätta slåss och uppmanade dem till att ”följa honom från Pennsylvania Avenue och in till U.S. Capitol” där kongressen (House of representatives och senaten) formellt skulle ha certifierat elektorernas valresultat, den formella slutgiltiga ceremonin som bekräftar valresultatet. Ordagrant följde ett stort antal av Trumps anhängare hans råd.

Trumps tal avslutades i stort sett samtidig som den formella proceduren i kongressen skulle inledas. Kort efter bröt tusentals Trump-anhängare genom barrikaderna, omringade U.S. Capitol och bröt sig slutligen in i byggnaden, in till de beslutsfattande kamrarna. De avbröt både senaten och House of representative. Vicepresidenten, kongressledamöter, sekreterare m.m. tvingades evakueras och fly i säkerhet. Polisstyrkorna i U.S. Capitol har bett om förstärkning och borgmästaren i Washington D.C. har utlyst utegångsförbud från kl. 18.

I en akut situation där allt eskalerat till en hotfull situation där demokratin laglöst satts ur spel, där Trump-anhängare ockuperat U.S. Capitol varav ett flertal tungt beväpnade, vädjade republikanska ledamöter till Trump om att be hans anhängare lämna byggnaden. Under kritiska timmar hade endast ett fåtal tweets skrivits av Trump, men än inget där han bad sina anhängare lämna byggnaden.

Han var i närheten av U.S. Capitol, han hade bett en vicepresident bryta mot konstitutionen och förvägra ett demokratiskt valresultat, han har samlat över 30 000 anhängare – just denna dag och alldeles intill U.S. Capitol – där valet formellt skulle certifieras, han har uppviglat dem till att fortsätta slåss mot valresultatet och följa med honom in till Capitol, och han var fullt medveten om vad som pågick därinne i timmar.

Han var den ende som direkt skulle kunna uppmana sina anhängare att avbryta ockupationen och be dem gå hem. Men i timmar lät han detta angrepp på den amerikanska demokratin och dess konstitution pågå – utan att agera.

Så till slut gick han ut i en video där han stod fast vid sina lögner om valfusk, och gav full förståelse för de våldsamma upploppsmakarna, där han återkommande uttalade att han älskade dem, och slutligen att han bad dem gå hem…

Det sorgliga är att detta tyvärr inte var helt överraskande agerat av Donald Trump. Han har återkommande som president gått över hans demokratiska befogenheter, han har återkommande angripit demokratins pelare – objektiv granskning och opartiska myndighetsanställda. Hans retorik har varit aggressiv och splittrande för nationen. Han har redan långt före valet varit tydlig med att han aldrig skulle acceptera en valförlust. Han har använt en uppsjö av advokater för att angripa valprocessen, så vägen till konflikt och kaos var uppenbar redan före valdagen. Ändå stod SD fullt ut och öppet bakom Donald Trump.

Nu har Jimmie Åkesson uttalat att han tydligt tar avstånd från de våldsamma antidemokratiska upplopp som ägt rum idag i Washington D.C. Det är bra, men samtidigt är det viktigt att bära med sig en sak:

Det som hände idag kom inte som en blixt från klar himmel. Tvärtom; Upploppen idag var ett resultat av åratal av våldsbejakande, hatisk, konspiratorisk och antidemokratisk propaganda från Trump och hans högerradikala fanatiker. Och detta var uppenbarligen inget som störde SD i deras stöd för Donald Trump och hans rörelse.

Nu återstår en viktig fråga till Mattias Karlsson och Sverigedemokraterna:

Är Mattias Karlsson beredd att ta tillbaka sitt uttalande, nu när det är uppenbart att det är Trumps högerfanatiker – och inte ””vänstern” – som försöker attackera och riva upp deras demokratiska civilisation och historiska arv?

2 kommentarer

  1. Basic Rules

    Trumps politik har varit exceptionellt framgångsrik på flera områden, där Obama är utklassad, och dessutom skapat ett land oberoende av externa energikällor, som Arabiens olja. Säker och hållbar energipolitik; vindkraft är och även solkraft i dagens läges miljöfarligt, med enorma avfalls- och hälsoproblem som följd, förutom dess ohållbara tillförlitlighet och därmed ekonomiskt ohållbara.
    Varför är miljöpolitik så svårt för er kan man bara undra, vilka ekonomiska intressen företräder ni ?

    • Nils Seye Larsen (inläggsförfattare)

      Det är intressant att du inleder med ett påstående om att Trumps politik varit exceptionellt framgångsrik. Jag skulle gärna vilja tro dig. Problemet är bara att dina följande påståenden, om såväl Obama som förnybara energikällor och miljö är direkt felaktiga. Och så avslutar du med en anklagelse om att vi företräder ekonomiska intressen.

      Basic Rules, jag vill vara tydlig med att jag uppskattar diskussion och olika åsikter eller uppfattningar. Jag diskuterar gärna Trumps politik och miljö med dig, men då får du gärna återkomma med en kommentar som mer genuint syftar till diskussion än pajkastning och anklagelser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.