Så blev Sverige högernationalistiskt

Högertrafikens återkomst

Hur blev Sverige högernationalistiskt land är en anspråksfull fråga som jag inte kan svara på. Dels för att fakta är svår att uppnå, dels för att påståendet att Sverige är högernationalistiskt inte heller behöver vara sant. Men med den regering vi har som till en tydlig grad styrs av Sverigedemokraterna saknar inte påstående att Sverige är högernationalistiskt helt grund.

Det första som kan slås fast är att ett parti med högst omkring tjugo (20) procent av rösterna i ett Riksdagsval kan inte själv regera ett land. För detta krävs uppgörelser och stöd av andra partier. Avgörande för detta parlamentariska resultat är bildningen av det blå blocket där M, KD och även L varit avgörande. Enbart Liberalerna hade kunnat stjälpa denna konstellation.

Jag vill även göra klart för läsare att denna constellation och uppgörelse naturligtvis har skett inom ramen för demokrati. Det andra jag vill göra klart är att jag inte är odemokratisk eller respektlös bara för att jag skulle kritisera denna uppgörelse, vilket jag har kallats för vid flera tillfällen. Naturligtvis respekterar jag ett valresultat och demokrati och åsiktsfrihet ryms inom det. Valfrihet är även att inte sympatisera med ett eller annat politiskt parti och att till detta även kritisera dem.

Den stora frågeställningen är om högernationalism är den rätta vägen för att komma till rätta med samhällsproblem och åstadkomma ett gott samhälle att leva i. Det kommer dock att visa sig vid valet 2026.

Följande antaganden är på olika sätt enligt min uppfattning huvudskälen till att regeringsalternativet Det blå Tidölaget kommit till regeringsmakt.

  • Det finns ett stort missnöje med den förra regeringen.
  • Stödet från M, KD och L för SD och vice versa.
  • Att just M och KD kunnat förlika sig med SD har sannolikt sina skäl i att nationalismen och de yttringar som finns inom dessa partier liknar i flera stycken vad som gäller för SD.
  • Den absoluta viljan från politiker i M, KD och L att ingå i regeringen och att få ministerposter.
  • Ulf Kristerssons vilja att bli statsminister.
  • Politiska partier till höger om mitten har en grundmurad aversion mot de rödgröna partierna och från fler av dem ett mera tydlig hatliknande för hållande till ”sossar”.
  • I samhället finns en relativt tydlig uppfattning om att invandrare är orsak till många samhällsproblem.
  • Uppfattningen om att mera lag och ordning krävs för att lösa flera samhällsproblem.
  • Tilltron till nationalism har ökat på grund av högernationalismens framgångar i andra europeiska länder.
  • Nationalism vinner kraft i tider där invandrare för med sig en del av sin kultur som gör att den inhemska kulturen känner sig hotat.
  • Historiskt sett har nationalismens och rasismens yttringar varit tydliga i Sverige med sympatier för nationalsocialismen under trettiotalet, rasismen mot resandefolk, samer och även judar.
  • Det finns även en tro på att det helt enkelt måste prövas något nytt för den sakens egen skuld.
Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.