Är en spade en spade?

Detta är en gul och blå spade på en brun jord

Om en spade skulle vara en spade och en spade därmed blir en spade finns många exempel på. Inledningsvis är en spade trots allt en spade vilket är svårt att komma ifrån.

Exempel 1. För mycket länge sedan ha jag upptäckt att många människor anser att SD är ett rasistiskt parti. Hur kan det komma sig? Som jag även förstår anser naturligtvis inte en medlem av SD eller sympatisör till SD att detta parti är rasistiskt. Är det därför helt fel att kalla SD för ett rasistiskt parti? Väckte jag en björn som sover? En avgörande frågeställning är varför har så många ansett att SD är rasistiskt. Kan ett parti ha medlemmar och företrädare som agerar rasistiskt utan att kalla partiet för att vara rasistiskt?

Exempel 2. Analogt med detta exempel finns flera andra. Nästan undantagslöst har alla som anses ha begått brott förnekar brott. Det mesta som utgör medialt kritiskt granskande kallas av många för vänsterorienterat. I vart fall från den högerorienterade sidan.

Det ser ut att ligga i sakens natur att kritisk granskning i empirisk mening är vänsterorienterat. Den försiktiga slutsatsen kan man dra genom att hänvisa till empirisk semantik (Arne Næss).

När tillräcklig användning varar under en tillräckligt lång tid etablerar sig betydelsen av en åsikt, oftast frekvent återkommande åsikt. Om tillräckligt många under relativt lång tid anser något liknande blir dessa åsikter sannolikt tagna för givet. Om inte, skulle motsatsen inte vara särskilt logiskt. Det betyder att SD har ytterst svårt att komma undan att kallas ett rasistiskt parti och medial kritisk granskning av makten i allmänhet kallas vänsterorienterad. So what!

3 kommentarer

  1. Agneta

    Hur kan det komma sig att så många anser att SD är ett rasistiskt parti?
    Bl.a därför att media har under årtionden propagerat för detta. SVT/SR, Tv4 och de flesta dags o kvällstidningar har utan ifrågasättande anammat allt negativt som sagts/skrivits om SD.
    Vad sägs om rasismen mot etniskt svenska? Förnedrande uttryck som ” din förbannade svenne h..a”? Finns många exempel på kränkande uttryck. Och alla förnedrigsrån mot etniskt svenska ungdomar.
    Kan inte se annat än att detta uttrycker rasism och förakt mot en folkgrupp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.