Magiska gruva?

Var ska vi ta vägen?

En hotellägare tycker att en gruva i orten vore magisk. Men en den största näringen som kan utvecklas är turism och besöksnäringen tycker en annan företagare. En forskare tror inte att gruvnäring och renskötsel kan samexistera med gruvintressen utan att lagstiftningen ändras.

Det var Karl-Petter Thorwaldsson, tidigare näringsminister, som sade ”jag älskar gruvor”. Även Ebba Busch, nuvarande energi- och näringsminister, har uttryckt liknande känslor för gruvor. Det hela är som upplagt för konflikter allt mellan den lokala intressena och de politiska ända upp på riksplan.

”– För Klimpfjäll skulle det vara magiskt med en gruva. Tyvärr är en del grupper så emot, säger företagaren Marcus Boije. Han tycker det saknas en balanserad dialog i beslutsprocessen om gruvan. – Alla kan inte bli nöjda när en sån etablering ska ske men för och nackdelar måste kunna vägas mot varandra.” VK 2024-08-16. Se artikel.

En annan företagare säger, ” – En gruva kanske kan ge en del nya jobb men den största näringen vi har i hela Kultsjödalen och som kan utvecklas är turism och besöksnäringen. Där finns så mycket potential där, säger Urban Magnusson.”VK 2024-08-16. Västerbottens-Kuriren 16 augusti 2024 (vk.se). Se artikel.

Den danske forskaren Rasmus Kløcker Larsen menar annat. ”– Det var inte frågan om samexistens utan undanträngning av renskötseln med väldigt omfattande konsekvenser. Så säger Rasmus Kløcker Larsen som granskat vad som hände när Boliden drev gruvan i Stekenjokk. Han tycker Vilhelmina Mineral har fel när de säger att gruvindustri och rennäring kan samsas på lika villkor. ”VK 2024-08-12. Myt att gruvindustri och rennäring kan samexistera – Västerbottens-Kuriren (vk.se). Se artikel.

Som konfliktmedlare på Sveriges största konsumentorganisation har jag kommit i närkontakt med gruvbranschens mycket starka intressen. Under ett kvartsekel har jag levt alldeles nära de olika samiska intressena.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.