Offentlig och privat verksamhet

Varför behöver en verksamhet för att anses effektiv av många därmed privatiseras? Varför måste viss kommunal verksamhet konkurrensutsättas för att anses bli optimal och effektiv?

Jag har arbetat inom de tre sektorerna privat som vd, offentlig som förvaltningschef och ideell som verksamhetsutvecklare och rådgivare och mött många människor med blixtrande intellekt och goda kognitiva gåvor. Jag har även inom dessa tre sektorer mött människor med oskicklighet, andra tillkortakommanden och andra begränsningar. Därför förstår jag inte varför viss verksamhet inte skulle kunna drivas i offentlig regi inom stat, regin och kommun. Vad är problemet?

Skolor, äldrevård, sjukhus, andra resurser för myndigheter såsom exempelvis fastigheter, järnvägar och tåg tycker jag borde drivas inom den offentliga sektorn. Naturligtvis anar jag att det kan finnas ideologiska skäl för val av vilka som skall driva en viss verksamhet.

Men som jag erfarit finns verksamhetsförmågan inom både den offentliga och den privata sektorn. Däremot finns det drivfaktorer och incitament inom den privata sektorn som kan begränsa möjligheten till optimalt utbyta för kund och så kallad brukare. Den stavas ”vinstintresse”. Dock är vinstintresset en mycket viktig drivfaktor för privat verksamhet.

Frågan man kan ställa sig är om premisserna för val av sektor är ideell eller rationell.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.