Utmana ödet

För cirka tjugo år sedan utmanade jag ödet i Christiania. Det hjälpte väl att jag är danska och pratade felfridanska när jag blev stoppad. Några försökte sälja förbjudnas saker till mig men de lyckades naturligtvis inte. Egentligen var jag i Christiania för att testa maten på de kuriosa små restaurangerna och fotografera hus. Det kan jag återkomma till en annan gång. Jag lyckades förhandlal mig till att få fotografera fritt den dagen.

Då i Christiania bodde redan en samling av allt från advokater, läkare och dem till synes utanför samhällets inre kant. Inte långt från Christiania bodde mina kusiner då på Hyben Alle men det är mycket länge sedan på sextio, sjuttiotalet. De flesta av dem flyttade ut till Västerhavet. Då på den tiden brukade vi cykla ut till Lufthavnen (Kastrup) och för 25 öre kunde vi gå ut på en pir för att se på flygplanen.

”Christiania (Fristaden Christiania, Det fri Christiania eller i dagligt tal ”Staden”) är en del av stadsdelen Christianshavn i Köpenhamn. Området är uppkallat efter kung Kristian IV och är beläget på ett 34 hektar stort område[1] som tidigare tillhört den danska marinen. Christiania fungerar som ett parallellsamhälle[2] för personer med vissa alternativa livsstilar, och grundades år 1971[1] då Slumstormere tog över det övergivna militärområdet. De danska myndigheterna har genom åren gjort flera mer eller mindre allvarligt menade försök att stänga Christiania, utan att lyckas.” Wikipedia 2024-09-04.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.