Jaga etnicitet och kultur

Det ser ut som etnicitets och kulturfokusering likt 30-talets Tyskland. Det är frapperande hur politiken särskilt inom ideologier längre till höger och dess sympatisörer koncentrerar sig på människors etnicitet och kultur. När ett och annat politiskt yttryck med hänvisning till etnicitet blir satt under strålkastaren och ifrågasätts vänder de inte sällan sig mot kultur. Får de inte lov att vara rasister väljer de i stället att agera som kulturrasister tycker jag det varkar som. Smartare kanske de anser. Folk i allmänhet fäster inte så stor uppmärksamhet och intresse vid politiska beslut och program inom det kulturella området som inom andra samhällpolitiska områden. Där kan det bli mera fritt fram för restriktioner och budgetneddragningar.

Att inte ta hänsyn till etnicitet och med vad detta kommer av försvaras ofta med att det skall råda rättvisa i samhället. Inom exempelvis vården skulle det för rättviseetiker vara orättvist för andra att vården tog hänsyn till etnicitet. Vem börjar nu känns igen vilka politiska yttringar som står för denna så kallade rättvisa? Man får osökt en likhetskänsla med 30-talets Tyskland.

”En etnisk grupp (från grekiskans ethnos, ’folk'[1]) är en grupp människor med samhörighet och gemensam historia. Gruppen har ett samlande namn, myter om ett gemensamt ursprung, en mer eller mindre gemensam kultur – ofta genom språk, religion och traditioner – koppling till ett visst område samt en inre solidaritet. En individs identifikation med en etnisk grupp kallas personens etnicitet.” Wikipedia 2024-09-20.

”Kultur definieras även som livsmönster till exempel språk, konst, värderingar och institutioner hos en population som överförs socialt från generation till generation. Kultur har kallats ”levnadssättet hos ett helt samhälle”. Som sådant inkluderar det beteendemönster, seder, klädsel, religion, ritualer, lekar, normer för lagar och moraliska system, liksom trossystem och konstarterna.” Wikipedia 2024-09-20.

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.