Dubbel frivolt för Northvolt krävs

Northvolt står inför att klara av en strategisk och affärsmässig frivolt utan fel denna gång. Man kan från början slå fast att det av strategiska skäl behövs batteriproduktion även i Europa och definitivt gärna här i norra Europa i Sverige. Northvolt håller på att finansiellt gå in i väggen. Northvolt är helt enkelt på obestånd.

Tyvärr kanske det inte är nog med det. Det räcker kanske inte endast med en finansiell rekonstruktion av något slag utan möjligen kan det även handla om att verksamhetsidéns innersta kärna som affärsidé inte håller. Som affärsidé håller inte enbart ”att tillverka och sälja batterier”. Anta att det är så illa beställt att tillverkarna i Kina och andra platser i världen ligger för långt före Northvolt.

Att få Northvolt på fötter rent finansiellt är ingen större konst om någon vill det. Men att även om det skulle krävas rekonstruera affärsidén med produktion etcetera är en näst intill övermäktig uppgift. Finansiärer och eventuellt stater kan ge pengar men de kan inte rekonstruera affärsidén och allt av innehåll som krävs. Jag hoppas att jag i mitt försiktiga och tendensiösa antagande har fel.

De frågor man kan ställa sig är många. Hur skickliga var teamet som utvecklade och presenterade affärsidén? Hur väl hade finansiärerna förmågan att granska affärsidén? Hur flexibel kan produktionstekniken i nuvarande Northvolt vara för att snabbt ställa om? Har finansiärer till den så kallade gröna ekonomin kvar krafter och förmåga till ytterligare insatser just nu?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.