Selmas diskbänk

Visserligen har vi endast kallt vatten i kranen.

Nu har vi installerat diskbänken från Selma Lagerlöfs Mårbacka. Kanske inte den modernaste men den har sina anor. Möjligen stod Selma och diskade ur kopparna vid tiden hon skrev några av sina fina berättelser.

När hon skrev Troll och människor sade hon, ”Det är den här boken som gör att jag redan vid mina unga år vet, att vad jag helst av allt vill syssla med under mina kommande dagar, det är att skriva romaner.” När Selma Lagerlöf var tio år gammal, 1868, läste hon igenom hela Bibeln. Hennes far var då mycket sjuk och hon hoppades att Gud skulle göra fadern frisk om hon läste hela Bibeln från pärm till pärm. Fadern levde 17 år till.

Jag tänkte på det prästerliga och kyrkliga och kan minnas att Torgny Lindgren inte sällan refererade till det religiösa. Hans litteratur präglades ibland av bibliska referenser och motiv i sina berättelser.

Allt detta och mitt intresse för berättandet och litteratur gjorde att jag skrev in mig vid Luleå Tekniska universitet, jobbade heltid reste mycket, och gjorde min 3-betygsuppsats i ämnet narratologi. Min examen fick jag 2022 då jag hunnit bli 62 år. Narratologi (efter latinets narratio, berättelse och -logi, lära), ”berättarteori”, är en litteraturvetenskaplig teori- och metodbildning för studiet av berättarkonsten (narrationen). Källa; https://sv.wikipedia.org/wiki/Narratologi, 2024-09-19.

Jag läser och skriver så lever jag och låter andra tänka ut saker jag inte själv kunnat eller ens funnit ut av.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.