De kom de arbetade de lyckades

Bröderna invandrarna

I början av femtiotalet kom de, bröderna Hansen. Året efter kom deras föräldrar min farfar och min farmor. Far Martin längst till höger, sedan Kalle, Egon och Aage. De anlände en efter en till den lilla bruksorten Fredriksberg. Där gick jag i första och andra klass och min bror föddes. Vi kom med båten över Östersund jag med mor och far i handen. De hade inte mycket med sig. Endast förhoppningar om ett bättre liv efter nazisternas ockupation av Danmark.

Många decennier senare gick integrationen trots att man ville väl. Det mest sorgliga blev att nationalism med högernationalism bet sig fast i människorna. Ett udda parti inte som några andra politiska partier fick makten tack vare Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Det var dock med hjälp av demokratin och parlamentarismens spelregler.

Några frågor vill jag ställa mig. Var det misslyckad invandring som födde och gödde denna nationalism? Var det hatet mot ”utlänningar” som födde nationalismen som närde högernationalismen? Hur kunde människor bli så okritiska? Kände många sig som förlorare och bara ville något nytt vad det vara månde? Var det så att rasismen låg latent för många? Kan det ha varit så att många M-KD och L-väljare blev lurade av sina politiska företrädare? Blev så kallade ”sossehatet” så stort att man var beredd att betala ett riktigt högt pris? Kanske flera tänkte ”vi röstar bort dem vid nästa val om vi inte gillar dem”? Man röstar inte bort en värdekultur av främlingsfientlighet, ”sossehat”, högernationalism som stöds av ett antal etablerade partier som radikaliserats till höger. Inte kan väl detta människoonda vara svenskhet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.