Välkommen Örnsköldsvik!

På senaste regionrådet i Bjurholm var Örnsköldsvik kommun särskilt inbjuden. Kommunen representerades av kommunalrådet Elvy Söderström och Eva Bergström Selling. Anledningen till inbjudan är att Umeåregionen och Örnsköldsvik kommun har bildat en gemensam arbetsmarknadsregion och nu ville man diskutera ett utvidgat samarbete.

Sedan 1993 har Umeåregionens kommuner ett formaliserat samarbete. Kommunerna Bjurholm, Vännäs, Vindeln, Umeå, Nordmaling och Robertsfors samarbetar inom 15-tal verksamhetsområden.

Allt samarbete i Umeåregionen utgår från de tre övergripande målsättningarna: 

  Ø  Utveckla regionen

Ø  Effektivisera den kommunala förvaltningen

Ø  Demokratiskt förankrad samverkan

 

Området har ca145 000 invånare och ca 16 000 företag och är en av Sveriges främsta tillväxtregioner.

Intresset för att Ö-vik ska bli fullvärdig medlem i Umeåregionen har framförts från både Umeåregionen och Ö-viks kommun. Efter information om syfte och mål med Umeåregionens samverkan meddelade Elvy Söderström att Ö-vik vill ansöka om medlemskap i Umeåregionen. Beskedet välkomnades av regionrådet.

Örnsköldsvik kommun med sina 55 000 innevånare innebär att regionens betydelse förstärks ytterligare. Regionen får nu två städer. Umeå med universitetssjukhuset och högskolan som sin starka bas och Ö-vik med en inriktning mot näringsliv. Med Botniabanan som en snabb förbindelselänk kommer städerna att komplettera varann på ett mycket bra sätt. Detta stärker framtida förutsättningar för Umeåregionens kranskommuner. Nu gäller det bara att på ett bra sätt ”paketera” vad den nya regionen har att erbjuda och sälja det nationellt och internationellt.

Ö-viks besked kommer att öka regionens utbud inom många områden och därmed göra Umeregionen ännu mer attraktiv vilket ökar förutsättningar att nå en hög framtida tillväxt i hela regionen.

En välkommen julklapp till regionen.

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier