Ändra lagen om offentlig upphandling

Centerpartiet ändra lagen om offentlig upphandling så att mer hänsyn kan tas till djurskydd och miljö Det är en av punkterna i ett ”fyrpunktsprogram” som Centerpartiet har presenterat på DN debatt.

I Vännäs vill Centerpartiet att kommunfullmäktige beslutar om en koncernövergripande livsmedel- och kostpolicy där de fastställs vad som ska gälla för kvalité och upphandling av livsmedel. Syftet med polycien är att kommunen därmed ska öka upphandlingen av närproducerade livsmedel.

Eskil Erlandsson skriver i artikeln att de senaste decennierna har vi sett en dramatisk förändring av det svenska jordbruket. Från att ha producerat det mesta vi konsumerade inom landets gränser till att importerat till exempel nära hälften av allt kött som konsumeras.

Denna utveckling är inte långsiktigt hållbar. Vi riskerar att helt slå ut det svenska jordbruket med den följden att många arbetstillfällen och det öppna landskapet försvinner på landsbygden. Vi blir också mycket sårbara när det gäller matförsörjningen i landet om något händer i vår omvärld.

Jag delar hans uppfattning om att vi måste ställa större krav på kommuner och landsting när de gör sina upphandlingar av livsmedel till våra skolor, sjukhus och äldreboenden. En reformering av lagen om offentlig upphandling, LOU, är en viktig förutsättning för att kunna ställa det kravet.

När det gäller fyrpunktsprogrammet så består det i sin helhet av dessa åtgärder.

1. Lagen om offentlig upphandling, LOU, måste reformeras.

2. Vi bör ursprungsmärka kött och charkuteriprodukter.

3. Vi vill införa en ko-peng.

4. Landsbygdsprogrammet måste prioriteras i budgetförhandlingarna.

Gå in på bif. länk till DN debatt och läs om vad som inbegrips i de övriga punkterna.

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier