Vännäs måste få fler lägenheter byggda

Vännäs har under flera år haft en bostadsbrist. I politiken har diskuterats hur vi ska få igång en nybyggnation av hyreslägenheter. Både inom allmännyttan Vännäsbostäder och med privata alternativ. Tyvärr har ännu ingen nybyggnation kommit igång. Problemet är att höga byggnadskostnader leder till en hyresnivå som kan minska intresset att hyra och då finns risken att vakanser uppstår och därför händer inget. Att bygga i Vännäs är inte billigare än att bygga i Umeå. Det är bara tomtpriset som skiljer.

Detta leder till att befolkningstillväxten hämmas genom minskad inflyttning och omflyttningen inom kommunen fungerar inte heller. Det i sin tur leder till att villor inte kommer ut till försäljning och en nödvändig omflyttning mellan olika boendeformer uteblir.

Ett alternativ som inte varit uppe till diskussion är möjligheten till påbyggnad av befintliga fastigheter. En möjlighet som fler och fler fastighetsägare använder sig av för att snabbt och med lägre kostnader än vid nybyggnation av lägenheter. Påbyggnader som idag kan ske med träelement som väger mindre än betongelement och belastar därmed befintlig huskropp mindre. Påbyggnad blir då ett intressant komplement till nybyggnation.

Centerpartiet vill få fler lägenheter byggda i Vännäs och ser påbyggnad som ett snabbare, billigare och hållbarare alternativ än nybyggnation. Vi har därför lämnat in en nedanstående motion till kommunfullmäktige den 25 november.

Centerpartiet föreslår kommunfullmäktige

att Vännäs Bostäder får i uppdrag att undersöka tekniska och ekonomiska förutsättningar för fler hyreslägenheter genom en påbyggnad av befintliga hyresfastigheter.

BAKGRUND

Vännäs, som en del av Umeåregionen, är en attraktiv kommun som har positiv befolkningstillväxt. Befolkningstillväxt tillsammans med ett väl fungerande näringsliv är en mycket viktig förutsättning för att stärka skattebasen. Då skapas ett ökat ekonomisk utrymme för kommunens grundläggande service till kommunmedborgarna.

  

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Observer

    En lösning är att kommunen inte tar emot så många flyktingar. Då skulle de lägenheter som finns räcka till mer än väl. Och detta utan någon kostnad förs kommunen/skattebetalarna.

  2. Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

    Du har fel när du drar dina slutsatser. Flyktingar har samma rätt till en bostad i Vännäs som alla andra som vill flytta till vår kommun. Vännäs är en välkomnande kommun och där stänger vi inga dörrar oavsett vem som vill bosätta sig här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier