Stoppa utsläppen inte bilarna!

Tack vare Centerpartiet i regeringen presenterar Alliansregeringen nu flera satsningar med sikte på fler miljöbilar och lägre utsläpp från transportsektorn. Vi vill gå vidare med arbetet för en hållbar ekonomi .

Centerpartiet vet att utan bilen stannar Sverige. Men vi vet också att transportsektorn måste ställas om ännu snabbare. Med oss i regeringen har antalet miljöbilar ökat från några tiotusen till flera hundra tusen. Det räcker inte.

 Vi har nu fått med oss alliansen på en storsatsning på miljöbilar, som gör att vi stoppar utsläppen inte bilarna.

I satsningen ingår bl.a. att införa ett bonus/malussystem. Där ges en kraftfull bonus när du köper en miljöbil, som betalas av en höjd kostnad för smutsiga bilar. Den förhöjda kostnaden gäller endast vid nyinköp. Vi vill att detta ska införas 2017.

I storsatsningen ingår dessutom att fördubbla och förlänga satsningen på supermiljöbilspremien. Den går från 100 miljoner kronor per år till 215 miljoner kronor per år, fram till dess att ett bonus/malus system är på plats. Alliansregeringen tillför också 75 miljoner kronor redan i år, eftersom efterfrågan är så stor att pengarna tagit slut i förtid. Ingen som köper miljöbil ska behöva tvivla på att de får sin bonus.

Vi lovar dessutom att bygga laddstolpar för elbilar i hela landet. Vi satsar 300 miljoner under nästa mandatperiod, som ett investeringsstöd. Det beräknas räcka till cirka 10 000 laddstolpar.

Dessutom kommer vi skattebefria andra generationens biodiesel, HVO, för att satsa snabba på omställningen.

På detta sätt kan vi jaga utsläppen, inte bilarna. Till skillnad från oppositionen som vill höja bensinskatten och göra det omöjligt att bo på landsbygden och använda bilen för att klara vardagen vill vi belöna dem som väljer miljövänliga alternativ.

Beskedet från Alliansen känns som en riktig Centerframgång och det ska bli kul att ta debatten med oppositionen som varken kan ge gemensamma besked, eller lova kraftfulla satsningar på miljöbilarna.

 

 

 

4 kommentarer

 1. Krister Andersson

  Om ni påstår att ni vill stoppa utläppen och inte bilarna; Varför föreslår ni avgifter på bilarna och inte utsläppen? Eller vill ni faktiskt stoppa vissa bilar?

  • Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

   Det handlar inte om att i nuläget stoppa vissa bilar. Det handlar om att långsiktigt fasa ut
   ”smutsiga bilar” och ersätta dessa med bilar som körs på alternativ med mindre utsläpp eller
   inga utsläpp överhuvudtaget.

 2. Östen Högman

  Märkligt resonemang från Centern. Hur många i Västerbottens inland har råd att köpa en miljöbil? Alltså blir det för de allra flesta en ”vanlig bil” som då också skall betala bonusen till de som har råd att köpa en miljöbil. Det blir som vanlig ”nya Centern” politik att de fattiga skall betala till rika! Man undrar vart tog det gamla Centerpartiet vägen?

  • Ulf Eriksson (inläggsförfattare)

   Prisskillnaden ska ju kompenseras med ett bonus/maslussystem för att göra det möjligt för de flesta att köpa en miljöbil.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier