Liljaskolan startar efterfrågad utbildning

För Vännäs kommun och skogsnäringarna har nu Liljaskolans styrelse tagit det glädjande beslutet att starta upp ett nytt program för utbildning av skogsmaskinförare. Ett viktigt utbildningsprogram för att klara behovet av nyrekryteringar av förare till dagens högteknologiska skördare och skotare. En utbildning som har efterfrågats av både skogsindustrin och entreprenörsföretagen. Eleverna ska dessutom ges möjlighet att få en teoretisk utbildning som ger, den som så vill, möjligheten att söka vidare för att kunna utbilda sig till yrken, t.ex. skogstekniker som kräver högskoleutbildning. En möjlighet som också skogsindustrin efterfrågar.

Liljaskolan och Vännäs kommer därmed att komplettera naturbruksgymnasiet i Burträsk när det gäller länets utbildningsplatser för skogsmaskinförare. Båda behövs för att täcka upp skogsnäringens stora behov av utbildade förare i de fyra nordligaste länen. En näring som har en mycket stor betydelse för arbetstillfällena i norra Sverige men också är av stor betydelse för nationen Sverige och dess exportinkomster. Inkomster som skapar tillväxt och får därmed stor betydelse för tillskapande av resurser för vår gemensamma välfärd.

Från kommunen har vi, tillsammans med företrädare från Liljaskolans styrelse, deltagit i möten där skogsnäringen, företrädda av skogsindustrin och entreprenörer, uttryckt ett tydligt önskemål om att Liljaskolan och Vännäs ska starta upp denna utbildning. Dels för att förarutbildningen passar väl in i Liljaskolans övriga inriktning på fordonssidan. Skolans goda rykte som utbildare. Liljaskolans geografiska läge. De goda kommunikationerna som Vännäs erbjuder. Närheten till den spetskompetens som bl.a. universitetet genom SLU erbjuder samt tillgången i regionen av framgångsrika maskintillverkare. Sammantaget viktiga faktorer för att vara en attraktiv utbildningsplats och för att nå en kvalitativt bra utbildning.

Utbildningen, som är 3-årig, är tänkt att starta redan hösten 2015 och nu gäller det att marknadsföra utbildningen för att fylla de 16 platser som varje årskurs erbjuder. Trots en kort startsträcka är jag förhoppningsfull med tanke på att Liljaskolans har förberett den delen och med skogsindustrins och skogsentreprenörernas stora intresse att vara behjälplig så känner jag en stark tilltro till att skolan kommer att lyckas.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste kommentarerna
Arkiv
Kategorier