Skolinspektion

Som jag skrev tidigare så har vi inom Vilhelmina kommun blivit satt under lupp där Skolinspektionen granskat skolorna inom Vilhelmina kommun.

Till saken hör att skolinspektionen omvärderat sina inspektionsmetoder från dömande rätt eller fel till bra eller dåligt, går att utveckla…

Nu är det så att man plockat ut 20 kommuner i Sverige för ett test och Vilhelmina har sökt sig till att bli en av dessa 20. Hur man ser på desa besök nu tror jag kan skilja sig, allt från att man ser några som kommer in i klassrummet och ”dömer” min undervisning till att man ser detta som ett besök som med dess kritik (som kan vara både positiv och negativ) som en chans till att förbättra min undervisning. Jag väljer att se det som det senare.

Torsdagen bjöd på ett antal besök av skolinspektörer i klassrummen och själv fick jag besök under ett mattepass med mina klass 1-2. Ett utvecklingssamtal innan som drog ut på tiden gjorde att det blev lagom struligt under passet, men samtidigt är det så det ser ut inom skolan och jag ids inte  strälla till rätta för att skolinspektionen kommer. De får se hur min vardag ser ut och inget annat.

Intervjuer med såväl elever, lärare och rektorer följde under torsdag em och idag fredag.

Vi lärare får ge vår syn på saken i undervisningen och det rör allt från vår egna insats, rektors arbete till föräldrars ansvar över sina barn.

Vi på skolan i Saxnäs har våra synpunkter, positivt och negativt, men i sammanhanget känns det som att vi har en bra skola med nöjda barn ( och det är det är ju trots allt det viktigaste), men det finns helt klart punkter vi kan bli bättre på. Men jag känner mig förhoppningsfull då vi är ett arbetslag som står stadigt på jorden och känns trygga med vår insats och hur vi agerar med våra barn.

Ingen verksamhet är så bra att det inte finns punkter till förbättring och det är vi fullt medvetna om och i den känner jag en trygghet.

Inspektionen kommer att resultera i en slutrapport och när den presenteras återstår att se, men jag lovar att återkomma när jag vet mer.

Ett par underbara oktoberdagar har förflutit och om vädret tillåter ska jag kasta ut ett par nät i helgen. Hoppas det fina vädret håller i sig och att ni sköter om er.

Ha det gott!

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.