Råttet mågat och dubbelmoralister

Av , , 16 kommentarer 24

När jag för ett antal år sedan (2013) engagerade mig politiskt startade jag min blogg som ETT av många sätt för att både påverka, men även för att informera. Jag var även less på den pajkastning som då förekom inom Vilhelminapolitiken och har försökt hålla mig ifrån detta in i det längsta. Hur jag har lyckats får andra avgöra.

Vad jag däremot även tidigare både sagt och skrivit är att jag kommer att gå i svaromål då jag anser mig(eller mitt parti) dras in i debatter som jag tycker visar på fel bild eller är snedvridna. De senaste skriverierna kring Vilhelminapolitiken får mig att känna att nu är ”råttet mågat” .

 • Moderaterna i Vilhelmina anser att vi i majoriteten (S+C) inte har någon ”plan” för ekonomin och tydligen inte tar med barnperspektivet?

Tydligen har Moderaterna missat den budget -21 som nyss togs den 15 juni och som innebär stora besparingar och mer kommer. Att man själv inte hade mycket till förslag nämner man inte.

Förvaltningen (Un) har följt riktlinjer i sina beslut för att säkra ”barnperspektivet” och jag känner mig trygg i det.

 • PDI (Pa, Kd och F!) ”slänger in” 30 miljoner extra i budgeten med hänvisning till ”att det borde vi ha enligt riksrevisionen” och det tycker vi att ni  (vi i majoriteten) borde skriva ett brev till ”staten” och tala om.

Jag håller i grunden med (och säkert fler med mig) om att kommunerna borde få mer pengar från statligt håll, men man måste skilja på riktiga pengar och Monopolpengar som PDI håller sig med. Så sent som förra veckan samtalade jag med Civilminister Lena Micko (S) på en kommunkonferens i frågan. Inget brev visserligen, men det vore intressant att höra om några sådana samtal förs inom ”PDI-partierna”.

 • Samma PDI som håller sig med Monopolpengar och fördelar dessa generöst till höger och vänster.

Det märkliga är att den stora snackisen inom Vilhelminapolitiken är avvecklingen av två byskolor och där representanter för PDI är väldigt aktiva för att stoppa dessa. Avvecklingar som ska spara 8,5 miljoner (som kommunen inte har eftersom vi går med stort underskott). Till dessa skolor i både Malgovik och Nästansjö har dock PDI inte lagt några Monopolpengar i sitt budgetförslag -21 (kanske just för att de vet att det är Monopolpengar?)…

 • Kristdemokraterna vill ha nyval och anser att ”vansinnet fortsätter från s och c…”

I vilken ände ska jag börja?

Nutid:

Just i detta nu blöder kommunen gissningsvis mellan 2-4 miljoner i månaden och vi kommer kanske att landa på ett underskott kring 35 miljoner. För att stoppa detta tog vi Socialdemokrater ett initiativ att få till en majoritet som är förmögen och beredd att ta kraftfulla och smärtsamma beslut för att stoppa detta.

Beslut är tagna i början på året, nu inför sommaren, men alla med insikt (och det borde även Kristdemokraterna vara eftersom man har representanter i styrelser och nämnder) vet att det är en eftersläpning och framförallt när det är frågan om uppsägningar ska avtal följas, MBL-förhandlas osv, osv. Detta tar tid och besparingarna kommer inte ”direkt” utan dröjer allt från 6 till 12 månader innan det ger effekt.

Dåtid: 

 • Att lägga ned Latikbergs skola var tydligen inga större problem för Kristdemokraterna
 • Redan för ett drygt år sedan lade ordförande i UN (Kristdemokrat) förslag om att lägga ned Malgovik och Nästansjö skolor.
 • Samme ordförande (Kristdemokrat) med SAMTLIGA partier tog beslutet om att bereda Dikanäs/Slussfors skola. Inga protester då.
 • Budget 2019 var man med och lade. Då i form av majoritet (Koalitionen) och skissade på dryga 5 miljoner plus. Det landade på nästan 30 i underskott.

 

 • Till slut….

Till alla er som nu sitter och funderar på vad ”politikerna” gör i Vilhelmina så vill jag samtidigt ta ALLA dessa ”politiker” i försvar och säga att detta inte är lätt. Att engagera sig politiskt är inte populärt och det är inte direkt kö till partierna och det arbete som måste göras.

OM du mot förmodan tror något annat så är du välkommen att byta ut oss. Antingen handgripligen genom att engagera dig politiskt och utmana någon av oss om de poster som finns i partierna och kommunens styrelse och nämnder eller att rösta bort den/dom du inte gillar och välja in folk du tror skulle göra ett bra jobb.

Ha en fortsatt bra sommar!

16 kommentarer

Målning och fullmäktige

Av , , 4 kommentarer 11

Har just kommit in efter att ha målat färdigt delar av kåken. Västra och södra väggarna. Öster sparar jag till nästa år och norr ser ut som den är nymålad trots 25 år på nacken så den får vara. Klassiskt röd slamfärg med vita knutar. Blev så bra.

Imorgon måndag är det fullmäktige, men det blir utan mig denna gång. Efter att ha satt mig i ”frivillig karantän” pga yngstjänta som blev hemskickad till fjället och är en högriskare så har vårvintern/våren varit knepig. Tillsammans tog vi i familjen beslutet att detta fullmäktige fick vara iom att det inte gick att köra på distans då risken för överklaganden var för stora och flera mycket viktiga beslut MÅSTE tas. Men jag har många goda kamrater i partiet som kan rycka in och jag är inte oersättlig på något vis.

Morgondagens fullmäktigemöte är starkt präglat av Coronapandemin och det kommer att vara speciellt möblerat för att minska smittspridning. Även dagordningen är rumphuggen för att det ska vara så kort som möjligt. Allt för att vara på den säkra sidan. Vi hade hoppats på att kunna anordna mötet på distans, men vårt reglemente tillät inte detta. Dock ska det klubbas ett nytt som gör att OM vi behöver ha fullmäktige på distans så ska vi kunna ha det. Vi har erfarenhet av att distansmöten blivit överklagade och detta ställde till en hel del elände i administration och kostnad.

Budgeten är nog det allra viktigaste som nu förhoppningsvis ska klubbas imorgon och den ska i rimlighetens namn gå igenom. Vilhelmina kommunfullmäktige är känt för att vara debattglada och det ska bli intressant att lyssna på om det blir någon debatt i budgetfrågan. Inte för att jag förstår hur man ska debattera den fantasibudget som PDI lagt med pengar (drygt 31 miljoner) som man inte har.

Eleverna hade skolavslutning i torsdags och själv ska jag jobba på skolan med sådant som ska göras efter att eleverna rusat ut, men datorn kommer att stå på och jag ska lyssna på morgondagens drabbning.

Uppdaterad nu med en länk till mötet: https://secure.quickchannel.com/Qc/create/mainshow.asp?id=526tfz

Ha det gott!

4 kommentarer

Budget -21

Av , , 5 kommentarer 16

Sedan mars har hela vår vardag präglats av Corona. Så också inom politiken och under vårvintern och våren här har jag och mina kollegor inom politiken jobbar hårt med budgeten för 2021.

Med ett nytt sätt att räkna, den sk. prislappsmodellen har vi tagit fram en budget och alla partier har lämnat in sina förslag. Mer eller mindre bra och underbyggda och av (enligt mig) varierande kvalitet.

Det jag slås utav är dock att den konstellation , PDI (Pa, Kd och F!)  som väsnats mest kring bl.a skolavvecklingarna i Malgovik/Nästansjö nästintill huvudlöst lagt fram sin budget.

Kommunen saknar pengar för sina verksamheter. Vi lever just nu på lånade pengar till driften och den löpande verksamheten. Vi ligger mycket illa till. Besparingar ÄR av nöden.

Det jag hör från olika företrädare för PDI är att skriva brev till regering. Påtala att enligt den rapport Riksrevisionsverket skrivit så får Vilhelmina kommun för lite pengar (ca 30 miljoner/år) från de statliga utjämningssystemen. Och detta är bra. Där råder ingen oenighet.

VI ska göra det och utifrån mig själv så kan jag uttala mig från hur vi jobbar från mitt lokala parti, Socialdemokraterna. VI jobbar med dessa frågor i vårt interna arbete. Vi bloggar, Fb, media osv. Men även via de kontakter jag/vi har med våra riksdagsledamöter och distriktsorganisationer.

Under vårens arbete med budgeten har en summa via prislappssystemet tagits fram för prioriteringar/omställningar och det har legat på ca 50 miljoner. Det har pendlat upp och (framförallt) ned från ca 45-52 miljoner.

Först kom det inte ett gemensamt yttrande från PDI utan där hade Pa en skrivelse och F! och Kd en egen skrivelse. Detta drogs emmellertid tillbaka till en gemensam. Sd hade i vanlig ordning inte kommit in med ngt komplett förslag utan kom in med en kompletterad till den 26/5. Men nedan kan du läsa partiernas (och även kommunal och skolpersonalens) remissyttrande över prioriteringarna:

Au 200505 bilaga 5 Budget 2021 – Yttrande Budgetprioriteringar S + C

Au 200505 bilaga 11 Budget 2021 – Budgetförslag PDI 200505

Au 200505 bilaga 7 Budget 2021 Yttrande Budgetprioriteringar M

Au 200505 bilaga 6 Budget 2021 – Yttrande Budgetprioriteringar V

Ks 200526 bilaga 6 Budget 2021 – SD

Au 200505 bilaga 8 Budget 2021 – Yttrande Budgetprioriteringar Kommunal

Au 200505 bilaga 9 Budget 2021 – Yttrande Budgetprioriteringar LR, Lärarförbundet, rektorer, Skolledarförbundet och Kommunal

PDI skriver i sitt budgetmaterial att det  är en ” laglig budget som dock fortsatt är orealistisk” och ligger där med prioriteringar på över 80 miljoner.

Jag kan förstå att man på alla sätt och vis vill uppmärksamma de orättvisor man vill påpeka som vi i Vilhelmina utsätts för från statsmakten. Men vi är inte ensamma om detta och det finns kommuner i vår närhet som har tämligen snarlika förhållanden (Strömsund tex), men som fixar det hela. Inte med lätthet, men ändock.

Frågan jag kan ställa mig är om detta är ett sätt att obstruera eller på något sätt få folk att tro att vi har mer pengar än vad vi verkligen har med en dylik fantasibudget.

Och en fråga som även dyker upp i mitt huvud är varför, då nu PDI har spenderbyxorna på inte lägger en krona i sitt remissyttrande på skolorna i Malgovik och Nästansjö?

En tredje fråga att ställa sig är om Vilhelmina kommun och dess medborgare har råd att vänta ut vad en sådan budget skulle få för konsekvenser för vår kommun? Jag tror inte på att denna konstruktion av budget är av godo för vår kommun utan tvärtom. Rent skadlig och oansvarig skulle jag vilja säga att denna PDI-budget är.

I skrivandets stund blöder vi miljoner och är inte hjälpta av dylika skrivningar. Tyvärr är det den krassa verkligheten med anpassningar till verkligheten vi måste komma ned till och en del på vägen anser vi oss Socialdemokrater och Centerpartister ha skrivit ned i vårt budgetförslag. Det är en fortsättning på den skarpa och hårda budget, det stålbad vi lade i mars. Nu går vi vidare med budget-21.

5 kommentarer

Dagens Robert Nyberg

Av , , 1 kommentar 7

…apropå skolavslutning och det bedrövliga skolsystemet i Sverige…

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.

1 kommentar

Stängningsdag på Volgsjö skola

Av , , Bli först att kommentera 16

Det har varit mycket skriverier och kommentarer i medier kring den stängningsdag på Volgsjö skola som kommer i veckan.
För mig är det ganska naturligt att jag tar kontakt med ngn av de ansvariga, i detta fallet Viveka Abramsson (S) som är utbildningsnämndens ordf.

Jag pratade med henne och fick klart för mig hur man resonerat. Hon hänvisade även till denna text som jag fick lov att publicera:

”Den 19 mars 2020 beslutade riksdagen om en ny lag (2020:148) som ger Regeringen och skolhuvudmannen möjlighet att besluta om stängning av verksamheter enligt skollag (2010:800).
Tiden före påsk har sjukskrivningarna vid Volgsjö legat på mellan 25-33 % och efter något mindre, men tillsammans med vikariestoppet så kändes situationen ohållbar.
Beslutet togs utifrån en helhetsbedömning för att vi inte ska få fler sjukskrivningar och behöva stänga flera dagar på grund av det, vilket alltså är motiveringen.
Efter det togs beslutet att elever från Malgovik och Nästansjö, i lugn och ro skulle få besöka Volgsjö skola, bekanta sig med lokalerna och träffa rektorer och EHT.
Jag har full förståelse för att de som berörs av nedläggningarna av Malgovik och Nästansjö skolor griper efter alla möjligheter att skjuta upp beslutet, men arbetet med överlämningarna går än så länge enligt plan, även om förutsättningarna kunde ha varit bättre.
Jag har också förståelse för att det kan upplevas orättvist med tanke på all personal inom vården som gör ett fantastiskt arbete, trots problem med personalrekrytering och svårigheter att ta ut ledighet, men det får inte hindra oss från att ta tillvara de möjligheter som ges för att skapa drägliga arbetsvillkor för en annan yrkesgrupp.
Skjut inte på pianisten när pianot är ostämt. Även skolans personal drabbas av Corona-viruset och den diskussion som förs gör deras situation än värre. I dessa tider gäller att vi stöttar varandra oavsett vad vi arbetar med.”
Bli först att kommentera

Fjärrmöte med Lena Micko och Anders Henriksson

Av , , 2 kommentarer 14

Så här ser det ut nu inom politiken för många av oss under dessa Corona-tider där fysiska möten ersatts med videokonferenser.
Dagens möte var mellan kommunal/region/ riksdags-politiker i Västerbotten och civilminister Lena Micko (S) och Anders Henriksson från SKR, Sveriges kommuner och regioner.

Samtalet kom att handla om regeringens arbete i dessa tider med Corona-kris och med allt som följer i dess spår. Ett arbete med både information, men framförallt samordning som vi alla var nöjda med hittills.
Frågor som diskuterades och där man från regering och SKR ville ha in synpunkter på var:

 • Hur har det fungerat för kommunerna under dessa månader?
 • CE-märkning av ”egentillverkat” sjukvårds/skyddsmaterial
 • Höstbudgeten
 • Hur man jobbar med en ”kickstart” då krisen väl är förbi och hur man kan hjälpa extra utsatta kommuner och regioner ekonomiskt
 • Senaste reserekommendationerna
 • Flygets framtid

De två senaste av yttersta vikt för Vilhelmina då vi dels har en flygplats som nu är under mycket hård press och en hemställan om ett stödpaket från SKR är på G.

En mer knepig fråga var den senaste reserekommendationen. Inte en helt enkelt , men med tanke på vår annalkande sommar och den turisttillströmning som normalt brukar ske av yttersta vikt, speciellt för våra företag som verkar inom branschen. Med dagens reserekommendation tar vi oss knappt ur vår egna kommun och den känns skapas för Mälardalen. Detta tog Civilministern åt sig av och de skulle titta över det hela.

I övrigt är det kallt och bedrövligt uppe i fjället. Skidspåren är igång. Isen ligger kvar och med det mitt nät fortfarande ute. – 6 grader inatt och detta börjar påminna om ”Storsvagåret 1867”.

Nåväl. Lönch int järmes

Ha en trevlig helg.

2 kommentarer
Etiketter: ,

Kom med och visa att du bryr dig på ett digitalt 1:a maj

Av , , 1 kommentar 18

Grått, mulet och med snöglopp uppe i Saxnäs.

Jag har gått några majtåg under några år nu, men måste säga att dagens väder inte känns speciellt trevligt att ge sig ut i.
Perfekt med andra ord att delta i det digitala majtåget som du finner här.

I dessa tider ser vi att det starka samhället är det samhälle är där vi tar hand om varandra. Där egoism och individualism får stryka på foten till förmån för solidaritet och ett samhälle där vi hjälps åt.

Välkommen att delta och visa att du bryr dig!

Ps. Det börjar kl 11

Ha det gott!

1 kommentar

Kultsjödalingen

Av , , Bli först att kommentera 5

Nu ute i din brevlåda i Kultsjödalen!

Och har du inte fått den? Var inte ledsen. Du kan läsa den här.

Ha en trevlig Valborg!

Bli först att kommentera
Etiketter: ,

Socialdemokraterna och Centerpartiets remissvar på budgeten -21

Av , , 16 kommentarer 14

Igår hade vi Socialdemokrater repskap där vi tog en sista runda kring budgetremissen som varit ute till partierna i Vilhelmina. Även Centerpartiet gjorde detsamma och jag fick ”äran” att sammanställa det hela till ett gemensamt yttrande från våra bägge partier som du kan läsa nedan.

”Yttrande – Budgetprioriteringar 2021

Socialdemokraterna och Centerpartiet i Vilhelmina har 2020-04-26 behandlat det underlag som inkommit från budgetberedningen gällande budget 2021.

Vi tillsammans förordar följande förändringar i UBNs prioriteringsordning (S + C förslag till vänster, budgetberedningens grundförslag för jämförelse till höger):

Kommunstyrelsen ska under alla omständigheter ha möjlighet att göra vissa omdisponeringar i tillgängliga resurser, där främst det beräknade överskottet kan behöva tas i anspråk innan det slutliga budgetförslaget föreläggs fullmäktige.

I övrigt ställer sig Socialdemokraterna och Centerpartiet bakom det förslag som budgetberedningen föreslagit.

De senaste åren har Vilhelmina kommun uppvisat stora ekonomiska underskott. En till ytan stor kommun med alla dess utmaningar med ett vikande befolkningsunderlag och sviktande skatteintäkter kopplat till en hög kostandsmassa har gjort sitt.

Vilhelmina kommun har i jämförelse med jämförbara kommuner haft för höga kostnader på sina verksamheter vilket ätit hål på den kommunala plånboken. Radikala åtgärder har varit av nöden tvungen och ett ambitiöst besparingsprogram har påbörjats.

Svårigheter med att lägga en realistisk ekonomisk budget med ”budget på budget-tänk” har ersatts med ett nytt sätt att tänka budget, där ett projekt lett av SKR, Sveriges Kommuner och Regioner och sk. prislappar på de kommunala verksamheterna har inletts.

Budget -20 bjöd på stora nedskärningar i storleksordningen 45-50 miljoner och var ett första steg i att komma tillrätta med den ekonomiska situationen.

Nu går vi vidare med budget -21 som nu är skapad med den nya ”prislappsmodellen” där ekonomer, såväl från SKR som kommunens egna tagit fram de tekniska budgetramar som gäller för kommunens olika verksamheter. Till detta har fogats en prioriteringspott där kommunens politiker getts chansen att prioritera ut de resterande ekonomiska medel som funnits att tillgå.

Ett svårt, men mycket ansvarsfullt jobb då behoven i de olika verksamheterna varit betydligt större än de medel som funnits att tillgå, men stålbadet med att sanera Vilhelmina kommuns ekonomi måste fortsätta. Tuffa prioriteringar med många svåra och obekväma beslut, men som likväl måste utföras om den kommunala ekonomin inte fullständigt skall haverera.

Vi ser dock denna budget som en del i vägen framåt mot en sundare ekonomi för Vilhelmina kommun och alla dess medborgare.

 

Vilhelmina 200426

Andreas Eliasson                                                                                                   Mattias Ihrström

Ordförande, Vilhelmina Arbetarekommun                                             Ordförande Centerpartiet, Vilhelmina”

 

Det om detta för denna gång.

16 kommentarer
Etiketter: ,

Våren är här…

Av , , 2 kommentarer 19

….och med den en underbar tid. Sköt om er!

En bild från gårdagskvällens skidtur upp på Satsfjället.

Bilden kan innehålla: himmel, berg, moln, snö, träd, utomhus och natur

2 kommentarer
Etiketter: , ,