Marja

Den långa resan.

En vacker hädanfärd.

Tangodansarens hädanfärd blev vacker. Det fanns vissa uttalade önskemål… inga psalmer, inget religiöst prat… Hans tro var humanismen. Det blev i stället mycket musik och Johanna hade valt det hon hade hört spelas hemma när hon var liten… Björn Afzelius, En sång till frihet…Bob Dylan, Blowing in the wind… Violetta Parra, Gracias a la vida (Jag vill tacka livet) och så en dramatisk finsk tango förstås som Arja Saijonmaa sjöng. En trubadur sjöng några av sångerna och avslutade med en sång av Leonart Cohen: ’Thanks for the dance, I’m sorry you’re tired… … Thanks for all the dances.’
En lugn officiant lotsade oss genom sorgen med många fina trösterika ord. Vi var en liten skara, men han hade båda sina döttrar närmast sig och döttrarnas mammor gick tillsammans och tog ett sista avsked. Kan tänkas lite ovanligt, men det föll sig naturligt. Jag tror han var nöjd med avskedet.

Johanna hade sportlov, så hon var här hela veckan och Ronja kom till begravningen. Nu kommer Johanna igen på påsklovet och då hade flickorna tänkt tömma lägenheten.

Sköt om er<3

 

 

2 kommentarer

  1. Sandra

    Sköt om dig du också, Marja! <3 Det låter som ett fint och personligt avsked. Jag var oplanerat på en jordfästning av en familjebekant i helgen – jag skulle bara följa mommo till kapellet, men blev medbjuden av den avlidnes närmaste, så då var det bara att ilköra hem till lägenheten, som turligt nog ligger bara ett par stenkast bort, och snabbt slänga på sig svarta kläder och örhängen. Inte ens tjugo minuter från att jag lämnade kapellet tills jag var där igen! Det blev en ovanligt fin dag av eftertänksamhet och tacksamhet, som det kan vara på en jordfästning när man inte själv är nära sörjande.

  2. Marja Granqvist (inläggsförfattare)

    Tack Sandra! Vid sådana här tillfällen är man så starkt i nuet och det är en alldeles speciell erfarenhet. Det är viktigt och fint med ett sista avsked. <3

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.