Marja

Den långa resan.

Inställning

installning

Dags för månadens ord, som enligt Paulo Coelhos Kalender är Inställning.

Antingen har man en positiv eller en negativ grundinställning. Jag försöker bemöda mig att ha en positiv inställning, att vara tillåtande och inte döma andra för att de inte tänker som jag eller lever efter de normer jag lärt mig. Oftast lyckas jag och jag mår så mycket bättre än om jag skulle gå omkring och reta mig på andra hela tiden. Ibland kan jag uppfattas som att jag inte bryr mig, inte är intresserad… fast det är ju tvärtom, jag bryr mig.

Tyvärr finns det alltför många personer som går omkring med en negativ grundinställning. De hittar fel på allt och alla, fnyser och förminskar, ifrågasätter för ifrågasättandets skull,  Det måste vara jobbigt att leva med ett ständigt missnöje. Till slut blir det en vana/ovana som de inte själva är medvetna om.

Väldigt ofta använder vi synonymen attityd och det ordet har fått en negativ klang. ’Jag gillar inte din attityd’, kan man säga och menar att man inte tycker om hur en person uppför sig, vad hen säger. Men jag uppfattar också ordet attityd som något positivt, något som har med en stark personlighet att göra, att man har tydliga åsikter och kanske är lite positivt uppnosig.

Och så ett par citat.
”Att leva är att fatta beslut och ta konsekvenserna.”
(Ur Otrohet)

Jag ville ge henne meningen med mitt liv”.
(Ur Det femte berget)

Vad tänker du om inställning/attityd?

Ha en lugn fredagsnatt <3

8 kommentarer

  1. Paula i pörtet

    Hej! Det var väldigt vilket tempo det är på akvarellkursen! Jag som blir så lätt stressad skulle väl börja hyperventilera, ”ler”. Ja nog undrar jag också hur människor är funtade. För ca ett halvår sedan var jag tvungen att säga ifrån om min kollega på loppis för hon var så negativ och dum mot våra nyanlända att det var helt omöjligt att jobba tillsammans med henne. Jag tog det ganska hårt eftersom jag trodde att jag kände henne och respekterade henne även om hon var ganska insnöad och yvdes med att hon inte läst en bok sedan hon slutade skolan (för ca 55 år sedan). Man blir ju så besviken när intoleransen får styra, när man förutsätter att folk är si eller så utan att ha något att grunda sina åsikter på. Jag har blivit för gammal för att vara den som slätar över och går omkring och mår dåligt och det kändes bra att säga ifrån. På köpet fick jag faktiskt en annan kollega som jag trivs alldeles ypperligt med! Spännande att läsa om dig och exet som är så lika! Jag tror mig känna mitt ex väl och jag retar mig på att vi fyller i varandras meningar när vi pratar, men det beteendet du pratar om känner jag inte igen.
    Ha en riktigt trevlig flygarhelg!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Det är bra att säga ifrån, då mår man bättre själv. Ibland märker inte ens den andra att hen är så negativ. Man ska inte utsätta sig för dåliga energier.
      Ang. exet och jag, så tar vi nog efter varandra mycket… en köper en viss mobil och den andra gör likadant. Kameran var lite konstigt, för där visste vi inget om den andra, utan plötsligt stod vi där med samma kamera och samma färg.:)
      Akvarellkursen är lite intensiv just nu. Jag målar en liten målning till instagram varje dag i maj och så har jag haft min vanliga kurs varannan vecka. Men jag är lite manisk med målandet nu. 🙂
      Ha en fin helg! Kram!

  2. Freja

    Jag har en i grunden positiv livsinställning som jag försöker överföra till mina barn. Jag tror människor om gott och jag tror att saker och ting ordnar sig, om än inte alltid på det sätt jag vill…

  3. Anders

    Föga förvånade så visar studier att positiva människor lever längre och mår bättre. Så det finns all anledning att försöka vara så positiv som möjligt. På köpet så blir livet dessutom så mycket lättare att leva…

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Håller med dig helt Anders! Så låt oss vara positiva och optimistiska! ☺

  4. Ditte

    Jag tror på att försöka vara positiv och se mer till det än att söka fel och brister.
    Tillvaron blir mycket enklare då. Och numer har jag nästan helt slutat att ägna kraft och energi till och på sådant jag inte kan påverka i min omgivning.
    Tänkte extra på citatet” att leva är att fatta beslut och ta konsekvenserna”.
    Kanske är det dit jag är på väg.
    Stor kram!

    • Marja Granqvist (inläggsförfattare)

      Jag försöker också att inte oroa mig för eller irritera mig på sådant jag inte kan påverka, men det är ett ständigt träningsläger. Jag tycker också att citatet om att ta konsekvenserna är mycket bra.
      Kram! ☺

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.