Mats Nilsson, L

Helgon och andar

Hörde på radion i morse om någon legend om kristna som led martyrdöden på 200 – talet i det som i dag är Syrien. Det rörde sig om Viktor, en romersk soldat som hade blivit kristen. På grund av denna, som man såg det, förvillelse hade han dömts till att hängas upp i en pelare och hudflängas tills han dog.
 
En ung flicka stod inte ut med detta utan försökte trösta honom där han hängde. Hon kunde dock inte rädda honom. I det coronadrabbade Italien finns det visst en helgedom som är tillägnad de två. Viktor och – just det – Corona. Ironiskt nog är hon tydligen de epidemidrabbades skyddshelgon.
 
I dagsläget är det väl tveksamt om det är så många som sätter sin lit till detta eller några andra helgon. Folkhälsomyndigheten verkar vara ett säkrare kort, även om de inte heller går fria från kritik.
 
Den 18 mars 1945 inleddes slaget om den japanska ön Okinawa. Japanerna hade intalat sig själva, och försökt intala andra, att de var oövervinnerliga och att förfädernas andrar och den gudomlige kejsaren stod bakom dem.
 
Hur det än var med den saken, räckte det inte. Att förlita sig på andar och helgon har sina risker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.