Mats Nilsson, L

Seglivad myt

Så här i epidemitider kommer frågeställningen om demokratiers agerande jämfört med diktaturers ofelbart upp. Myten om att diktaturer kan agera mer beslusamt och auktoritärt och därför är effektivare är seglivad som få.
 
Så är det inte. Vilket Kina och även Iran är de senaste exemplen på. En diktaturs ständiga svaghet är att information om hur saker och ting i verkligheten ser ut fördröjs eller uteblir helt nerifrån/utifrån och upp till toppen. Få om ens någon vill komma med dåliga nyheter till diktatorn.
 
Ett exempel på det är när de allierade landsteg i Normandie. Ingen vågade ens tänka på att väcka Hitler, som brukade stiga upp först tämligen sent, och säga vad som inträffat. Och så gick det som gick.
 
Allt detta elände som skulle pågå ytterligare ett år tog sin början den 23 mars 1933 när den tyska riksdagen gav Hitler oinskränkt makt. Något de inte skulle ha gjort. Både väljare och parlamentariker visste väl med sig att Hitler ville bestämma allt, men han kunde väl få göra det, och om det inte fungerade kunde man ju rösta bort honom i nästa val.
 
Det blev inget nästa val. Något att tänka på när man ropar på starka ledare som pekar med hela handen eller automatvapnet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.