Mats Nilsson, L

Etablissemangets återkomst

Läser att det i epidemins spår har skett ett uppsving i förtroendet för ”etablissemanget” i form av politiker som Merkel och Löfven. Och det kan jag förstå. Att rösta på det man måste se som framförallt påtryckarpartier och populistpolitiker, i det här fallet sådana som Åkesson och Sjöstedt, kan man kosta på sig att göra när det är vackert väder och allt verkar bra.
 
Men när det stormar, verkar det som om de flesta vänder sig till det som uppfattas som mer pålitligt. Det var knappast en slump att när terrordådet inträffade på Drottninggatan, sökte folk efter information i etablerade medier och inte på någon obskyr sajt befolkad av ryska nättroll.
 
Den 24 mars 1976 grep militären med Jorge Videla i spetsen makten i Argentina. Regimen terroriserade och mördade tusentals människor, däribland svenskan Dagmar Hagelin. Och om om det inte räckte med det, hamnade man i krig med Storbritannien efter att ha invaderat Falklandsöarna. Efter det fick man ge upp. Ekonomin var i spillror.
 
Det stämmer som Churchill uttryckte det, att demokratin är en usel styresform. Problemet är att alla andra är ännu sämre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.