Mats Nilsson, L

Krigsbilder

Hänvisningarna till att det nu råder krigstillstånd är många. Hörde i dag att Macron nu kallar in militären för att bekämpa coronan.

Med tanke på att ”fienden” i det här fallet är ett proteinhölje med en RNA – sträng inuti, kan krigsetoriken förefalla tragikomisk. Men utan tvekan känns det ändå som om samhället just nu är belägrat. Trots det, kommer vi, det vill säga mänskligheten, att klara sig igenom också detta. Tidigare seklers prövningar har varit mycket värre. Det kan det finnas skäl att komma ihåg.

Det finns också skäl att påminna oss om att vi måste lära oss av det som nu händer och se till att vara mer förberedda nästa gång. För att det blir en sådan, det kan vi vara helt säkra på.

Det största misstaget vore att inget göra utan att andas ut och hoppas att vi nu är hemsökelsen kvitt när väl den här epidemin ebbar ut. Det heter att segraren blir dum i krig, så om somliga tror att vi klarat oss igenom epidemin genom just deras egna göranden och låtanden, lurar de bara sig själva. Och då får inte omgivningen låta sig luras även den.

Den 26 mars 1702 tågade Karl XII mot Warzawa för att avsätta den polske kungen August den starke. Kalle dussin hade en rad segrar i ryggen, något som tveklöst gjorde honom övermodig. Som sagt, segraren blir dum i krig.

Konstigt, varför tänker jag på Trump och Boris Johnson när jag konstaterar detta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.