Mats Nilsson, L

Liberalt misslyckande

De senaste opinionssiffrorna är nedslående, men inte överraskande. Partiet befinner sig i en djup medieskugga och inga hugskottslika utspel lär ändra på den saken.
Den nuvarande situationen kommer givetvis inte att bestå, men det som nu händer är ändå en tydlig illustration till vilket läge L befinner sig i.
Som ett led i en research i arbetet med en bok om Liberalernas miljöpolitik, läste jag antologin ”Liberal ideologi och politik 1934 – 1984”. Där fanns en passus om partiets karaktär och faran i att uttryckligt ange sig som ett idéparti utan någon koppling till en intressegrupp. Risken är, menade författaren, att partiet på sikt går under när man vägrar att ange vilka som partiets politik riktar sig till.
Och där, just där, finns pudelns kärna. Alla utspel och tjusiga formuleringar i program och skrifter är allmänt hållna. De talar sällan eller aldrig om för väljarna vad politiken siktar till just för var och en om de nu är sjuksköterskor, poliser, egenföretagare eller vad det nu kan vara.
Ytterst handlar det givetvis om friheten. Att Liberalerna är den främsta och kanske yttersta garanten för friheten för just dig.
Den 24 april 1975 sprängdes den västtyska ambassaden i Stockholm sedan den attackerasts av en grupp ur terrororganisation Baader – Meinhofligan. En gruppering som, det vet vi nu, fick både uppbackning och hjälp av Östtyskland och Sovjetunionen. Ska ett samhälle kunna stå emot den sortens terror utan att själva bli som terroristerna måste det finns Liberaler med i bilden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.