Mats Nilsson, L

Domedag?

Äntligen tittar solen fram. Dags att gå ut och få litet luft och ljus. Det behövs i dessa coronatider. Få hade väl kunnat föreställa sig att en liten RNA – sträng inne i ett fetthölje kunde ställa till med ett sådant sannskyldigt elände.
 
Det finns (det finns det alltid) de som anser att domedagen är här. Det trodde säkert många Londonbor när pesten 1348 ryckte bort halva stadens befolkning. Särskilt som de inte hade någon som helst insikt i hur mikroben Pasteurella Pestis spreds och orsakade sjukdomen. Att sjukdomen smittade, förstod man. Men inte hur det gick till.
 
Häromdagen visades på TV ett program om Londons historia där man undersöker massgravar där tusentals pestoffer skyfflats ner under digerdöden. Jämfört med de stackana har vi kanske inte så mycket att klaga över.
 
Inte desto mindre står det klart att epidemier påverkar samhället. Hur den påverkan se ut, återstår till stor del att se. Om det kan vara till någon tröst, är det en hel del som tyder på att såväl London som Europa i stort levde upp och utvecklades väl efter det att pesten dragit fram. Folk blev både friskare och mer välmående. Det finns rentav de som är inne på att den utvecklingen kom att lägga grunden för Europas dominans över världen under de följande århundraden.
 
Om något liknande händer nu, vet vi inget om. Men det finns åtminstone inga direkta skäl att misströsta beträffande framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.